Poker Texas Hold'em
Napisany 06 lipiec 2010 - 20:59
Napisany 06 lipiec 2010 - 22:31
A jak to jest z czasem w tych turniejach? Carbon, grałeś non stop od tej 11:30 do 15:14, aby wygrać te 6,23$? I grałeś 2 turnieje równocześnie?
Napisany 06 lipiec 2010 - 23:32
Carbon, o 06 lipiec 2010 - 20:59, powiedział:
To ból podobny do mojego
Na ręku 8/3, sprawdziłem bo wystarczało 20 gr, flop 3 3 10 no i tutaj popełniłem największy błąd postanowiłem to slow playować, przeczekałem widząc, że wszyscy czekają, podbijając na turnie, no i znajomy dograł ze mną do rivera łapiąc tam strita... Szkoda, mój błąd ale lepiej sie uczyć na takiej stawce niż potem udupiać
Potem zostało mi nędzne 4 złote, które musiałem zaryzykować na fullu 5tki na 10tki , a tu ni stąd ni zowąd kolega wyjął dwie Q z ręki i miał fulla Q na 10tki i tyle
Czychu - tutaj masz taki pokerowy słownik : http://www.pokertexa.../slownik-pokera
A czas w turniejach różnie, niektóre są bardzo szybkie i blindy lecą w góre jak szalone , inne wolne, możesz skończyć turniej w 1,5godziny możesz grać nawet 8 (oczyście mówie tu o dojściu do final table). A grać dwa na raz wcale nie jest tak źle jak się wydaje, rzadko będziesz grał w dwóch jednocześnie.
Aha jutro znowu próbuje swoich sił na free rollu
Napisany 07 lipiec 2010 - 00:38
Napisany 07 lipiec 2010 - 01:09
Napisany 07 lipiec 2010 - 08:30
Napisany 07 lipiec 2010 - 10:42
Powiedzmy siada 5 znajomych do jednego stolika i np. na takim gg mówią sobie kto ma jakie karty itp. Jak któryś ma mocne karty to np. umawiają się, aby podbijać stawkę, aby ofiara w to weszła.
Napisany 07 lipiec 2010 - 11:12
Napisany 07 lipiec 2010 - 13:12
Napisany 07 lipiec 2010 - 14:25
Na tej stronce pokertexas oprócz ciekawych tematów i słownika nie ma jednak wyjaśnienia zasad gry i przebiegu rozgrywki. Chodzi mi właśnie o takie coś, abym miał opisany przebieg rozgrywki krok po kroku z jakimiś wyjaśnieniami. Jakaś stronka?
I jakie książki polecacie?
Tylko Carbon gra też na prawdziwą kasę? VMauro, Ty nie grasz?
Napisany 07 lipiec 2010 - 18:40
Czychu3, o 07 lipiec 2010 - 14:25, powiedział:
Ja się ciągle uczę także byłbym dość nie rozważny grając już na real money (gram tak 'poważniej' gdzieś pół roku), poza tym ja nie bardzo chcę wpłacać swoje pieniądze. Jak ugram coś na free rollu , tudzież sprzedam play money to będę grał. Inaczej nei bardzo widzę w tym sens, bo wcale tak łatwo wygrać nie jest.
Napisany 14 lipiec 2010 - 20:22
Pierwsze wygrane pieniądze
Napisany 15 lipiec 2010 - 20:47
Napisany 15 lipiec 2010 - 21:16
Napisany 16 lipiec 2010 - 11:59
*********** # 6 **************
PokerStars Rozdanie nr 46837017119: Hold'em No Limit ($0.01/$0.02 USD) - 16/07/2010 11:47:58 CET [16/07/2010 5:47:58 ET]
Stół 'Aho II' 6-max Miejsce nr 2 to rozdający
Miejsce 1: sinimailanen ($2.04 żetonów)
Miejsce 2: joy729 ($1.64 żetonów)
Miejsce 3: Alex76727 ($1.96 żetonów)
Miejsce 4: CarterVC ($1.30 żetonów)
Miejsce 5: ahojekk ($0.89 żetonów)
Miejsce 6: jonatan35 ($1.91 żetonów)
Alex76727: wpłaca małą ciemną $0.01
CarterVC: wpłaca dużą ciemną $0.02
*** KARTY WŁASNE ***
Gracz ahojekk otrzymał [Jd Js]
ahojekk: przebija $0.08 do $0.10
jonatan35: pasuje
sinimailanen: pasuje
joy729: pasuje
Alex76727: pasuje
CarterVC: sprawdza $0.08
*** FLOP *** [9c 8h 5c]
CarterVC: stawia $0.08
ahojekk: przebija $0.27 do $0.35
CarterVC: sprawdza $0.27
*** TURN *** [9c 8h 5c] [5s]
CarterVC: stawia $0.08
ahojekk: przebija $0.36 do $0.44 i wchodzi all-in
CarterVC: sprawdza $0.36
*** RIVER *** [9c 8h 5c 5s] [Kc]
*** POKAZANIE KART ***
CarterVC: pokazuje [Ks Kh] (fula, Króle na Piątki)
ahojekk: pokazuje [Jd Js] (dwie pary, Walety oraz Piątki)
ahojekk napisał, "Nice hand"
CarterVC wygrał $1.71 z puli
*** PODSUMOWANIE ***
Łączna pula $1.79 | Prowizja $0.08
Stół [9c 8h 5c 5s Kc]
Miejsce 1: sinimailanen spasował przed Flop (nie zagrał)
Miejsce 2: joy729 (rozdający) spasował przed Flop (nie zagrał)
Miejsce 3: Alex76727 (mała ciemna) spasował przed Flop
Miejsce 4: CarterVC (duża ciemna) pokazał [Ks Kh] i wygrał ($1.71) z fula, Króle na Piątki
Miejsce 5: ahojekk pokazał [Jd Js] i przegrał z dwie pary, Walety oraz Piątki
Miejsce 6: jonatan35 spasował przed Flop (nie zagrał)
Napisany 16 lipiec 2010 - 13:58
Napisany 16 lipiec 2010 - 14:19
btw: dzisiaj o 19tej free roll 627$ pula o 19tej
Napisany 16 lipiec 2010 - 17:52
Chodzi o sprawdzanie, mam kilka pytań.
O co w tym chodzi? Co daje sprawdzającemu sprawdzanie innego gracza (wady i minusy)? Jak sprawdzanie rzutuje na pozostałych graczy? Jeśli gracz sprawdzany ma lepsze karty od gracza sprawdzającego (o to w tym chodzi?) to co się dzieje? Co się dzieje z żetonami na stole?
I chwalcie się ile wygraliście bez krępacji, najlepiej ze screenami, OLO. Carbon, kilkadziesiąt czyli ile? 20 czy 90?
Carbon, liczysz ile utopiłeś kasy, a ile jesteś ogólnie na plusie?
Napisany 16 lipiec 2010 - 23:13
Umiejętne zarządzanie bankrollem to podstawa. Nie utopiłem żadnej kasy, bo nigdy nie wpłaciłem ani grosza do żadnego poker roomu. Pierwsze pieniądze uzyskałem ze sprzedaży żetonów play money (wygrane podczas nauki gry), które później sukcesywnie pomnażałem grając cash game oraz turnieje. Ostatnio w No Limit Holdem gram przeważnie tylko w turniejach, a grę cashową w Pot Limit Omaha Hi/Lo. Tzn. grałem, bo robię sobie wakacje ;]
Napisany 17 lipiec 2010 - 14:45
SPRAWDZENIE— jeśli w danej rundzie licytacji został postawiony zakład, gracz może sprawdzić. Sprawdzenie wymaga od gracza postawienia zakładu równego bieżącemu zakładowi postawionemu przez jego przeciwnika lub przeciwników.
To, że gracz może sprawdzić to jak dla mnie bardzo ogólnie napisali. Dlatego wyjaśnij mi co daje takie sprawdzenie, o co w tym chodzi, jak to się przekłada na sprawdzającego i na sprawdzanego oraz na innych graczy nie biorących udziału w sprawdzaniu. Czy po sprawdzeniu gra automatycznie się kończy?
Napisany 17 lipiec 2010 - 17:36
Czychu3, o 17 lipiec 2010 - 14:45, powiedział:
Napisany 17 lipiec 2010 - 17:50
SPRAWDZENIE— jeśli w danej rundzie licytacji został postawiony zakład, gracz może sprawdzić. Sprawdzenie wymaga od gracza postawienia zakładu równego bieżącemu zakładowi postawionemu przez jego przeciwnika lub przeciwników.
To, że gracz może sprawdzić to jak dla mnie bardzo ogólnie napisali. Dlatego wyjaśnij mi co daje takie sprawdzenie, o co w tym chodzi, jak to się przekłada na sprawdzającego i na sprawdzanego oraz na innych graczy nie biorących udziału w sprawdzaniu. Czy po sprawdzeniu gra automatycznie się kończy?
Sprawdzenie, polega na postawieniu/wyrównaniu zakładu o tej samej wartości co gracz stawiający. Gracz A stawia 10, Gracz B pasuje, Gracz C sprawdza za 10. Co daje sprawdzenie, hmm generalnie chyba jeśli ktoś tylko sprawdza uważa się, że pewnie coś trafił ale nie jest przekonany co do siły swojej ręki i tylko sprawdza, lub drawuje do strita lub koloru. Sprawdzenie może mieć miejsce w każdym momencie gry, pre flop -> flop -> turn -> river no i na ostatnim przebiciu. Co Ci może dać sprawdzenie?
Przyjmijmy sytuacje, że trzymasz w ręku J 10, Twój przeciwnik ma AK. AK podbija niewiele pre flop, także warto Ci go sprawdzić, bo może coś Ci dobrego dojść na stół. Na flopa wchodzi: 8 9 K, Twój przeciwnik trafił parę króli, Tobie natomiast brakuje 1 karty do strita z obu stron, AK znowu stawia niewiele, tak że znowu warto Ci go sprawdzić, na turnie wchodzi 7, skompletowałeś strita i przejmujesz inicjatywę na stole, dzięki swoim sprawdzeniom, a nie przebitkom w ciemno. W najgorszym przypadku, po riverze musisz odpuścić, nie trafiając w nic. Generalnie jeśli przeciwnik gra ostro to nie warto za wszelką cenę się pchać w drawa i nie sprawdzać. Sprawdzenie jest przydatne tak jak mówiłem, jeśli ktoś nie gra mocno podbija niewiele , a Ty możesz utrafić jeszcze mocny układ.
Co do wtop, z mojego punktu widzenia, każdy je ma i każdy je będzie miał choćby był Philem Ivey. Musisz przyjąć, że w tej grze istnieje jakiś procent losowości i możesz odpaść z najmocniejszą ręką grając na najsłabszą, czasami nie uda się blef i Twoja wtopa okaże się kluczowa.
btw Dziś kolejny tradycyjny letni freeroll na PS z pulą 300$.
Napisany 17 lipiec 2010 - 17:51
Napisany 17 lipiec 2010 - 17:59
Napisany 17 lipiec 2010 - 18:34
Każdy z graczy dostaje dwie karty własne, które nie są znane przeciwnikom. W tym momencie rozpoczyna się pierwsza runda licytacji. Rozpoczyna gracz na lewo od dużego blinda. Może on spasować (Fold) nie wpłacając żadnych pieniędzy, może wyrównać do dużego blinda (Call - inaczej sprawdzić) lub podbić (Bet). Kolejny gracz ma te same możliwości plus jeśli gracz przed nim przebił może przebić jeszcze raz (Raise). Licytacja postępuje kolejno wokół stołu według wskazówek zegara. Kiedy już wszyscy podejmą decyzję następuje wyłożenie flopa.
Rozdający wykłada 3 karty wspólne. Są to trzy odkryte karty wykładane na środek stołu. Każdy z graczy może ich użyć do stworzenia swojego najsilniejszego układu pokerowego. W tym momencie dochodzi do 2 rundy licytacji. Zaczyna gracz będący najbliżej po lewo od rozdającego. Może on poczekać (Check) lub zagrać (Bet). Kolejni gracze mogą czekać, podbić, sprawdzić (jeśli był bet), przebić (jeśli był bet) lub spasować (jeśli był bet). Po zakończeniu tej fazy licytacji rozdający wykłada czwartą kartę wspólną tzw. Turn.
Analogicznie do gry po wyłożeniu Flopa licytacja przebiega w ten sam sposób. Po jej skończeniu rozdający wykłada ostatnią, piątą kartę wspólną tzw. river. Teraz następuję ostatnia runda licytacji i gracze, którzy pozostali w rozdaniu pokazują karty. Jako pierwszy pokazuje karty gracz, którego ostatnie podbicie zostało sprawdzone, kolejny gracz jeśli ma mocniejszy układ pokazuje karty a jeśli przegrał ma prawo zrzucić karty nie pokazując ich. Wygrywa silniejszy układ pokerowy.
Zasady gry są proste jak budowa cepa. Sprawdzenie powoduje pozostanie w rozdaniu i jest jedną z odpowiedzi na wcześniejsze podbicie. Oczywiście można nie sprawdzić i pozostać w rozdaniu do momentu showdownu (odsłonięcia kart). Sytuacja taka ma miejsce wówczas gdy jesteśmy na dużej ciemniej i nikt nie podbija preflop, ani na flop-turn-river. Wtedy za każdym razem czekamy (Check). To naprawdę jest banalne i jeśli tego nie rozumiesz to musisz zobaczyć podczas gry. Nie ma sensu tracić na to ani chwili dłużej
Napisany 17 lipiec 2010 - 20:34
Napisany 18 lipiec 2010 - 21:39
Napisany 18 lipiec 2010 - 22:52
BTW ile jest wpisowego na ten turniej z pulą 1,5 mln$? ;p