Pożegnania nadszedł czas :(
Napisany 05 styczeń 2008 - 21:32
[OT]po zmianie telewizora na lcd granie w moje ukochane racery zaczęła mi przeszkadzać grafika... grafa mimo wszystko w tych grach ma znaczenie (ale to da się przełknąć), ale odrzuca mnie co innego. kupiłem kierownicę (pierwszy driving force z ff) i ogromnie się zawiodłem. nie miałem jakiś czas konsoli, w tym okresie kupiłem kierownicę i grałem w GTR2 na pc - sam miód a kierownica rewelacyjnie się sprawdzała, mega sprzęt myślałem, ale jak odpaliłem enthusie to rozczarowałem się niesamowicie - kompletnie nie czuć ff, a jego działanie pozostawia sporo do życzenia (właściwie to stawia opór odwrotnie niż powinna). po tym przeżyciu kierownica leży w pudle (wyciągnę ją jak odbiorę gt4 - ale też nie spodziewam się niczego rewelacyjnego).[/OT]
więc zostały inny gatunki. przez przypadek zagrałem w Fahrenheit i widzę ile traciłem omijając przygodówki. do tego platformery które zawsze lubiłem.
Z gier które na pewno zagram to:
- Shadow of the Colossus (poczta już wiezie ;) )
- The Getaway (kupiłem ją za 15zł razem z enthusia ale nawet nie dałem jej szansy)
- ICO - jak tylko pojawią się jakieś oferty - na allegro nie widziałem gry w systemie pal przez jakieś 2 miesięce :/
- Resident Evil 4 - "najlepsza gra akcji poprzedniej generacji" - coś musi chyba znaczyć ;) poza tym chcę zobaczyć w jakim kierunku poszła ta seria w stosunku do tego w co grałem na psx
- Silent Hill 2 - ta gra to będzie mój deser - po pierwszej części i zmasakrowaniu przez nią mojego podejścia do grania sprzedałem psx'a i nie grałem parę lat, więc zakończenie mojej przygody z ps2 inną grą jest wykluczone ;)
Do tego dochodzą inne gry które chcę sprawdzić:
- Jak - raczej na pewno kupię, pytanie tylko która część ?
- Ratchet & Clank - podobnie jak wyżej
- God of War - jedynka, jest tania a jak się spodoba to może i dwójka (grałem demo i w sumie pasował mi klimat)
- Burnout 3: Takedown lub Burnout 2 Point of Impact - b3 to niby najlepsza część serii ale b2 ma chyba więcej z racera... ewentualnie mogę sobie darować tą serię i sprawdzić na nextgenie, ale szczerze to arcade raczej nigdy mnie nie ciągnął więc chyba lepiej jak wydam teraz 30zł bo 200zł za paradise to raczej nie dam i mogę nawet nie spróbować tej serii...
Zastanawiam się jeszcze nad: (są to gry którym muszę bliżej się przyjrzeć i poczytać)
- BG&E - nie wiem czy mi podejdzie...
- Metal Gear Solid - nie grałem w żadną część, więc chyba wezmę część 2 (z tych samych powodów co GoW)
Co byście do tego dorzucili? Bo miałem czarną dziurę przez praktycznie cały okres życia pastgenów i nie wiem nawet co mnie mogło ominąć... pomóżcie w typowaniu gier, ewentualnie w wyrzuceniu z tej listy co podałem... raczej nie chcę strzelanin fpp czy innych strzelanin bez większej głębi, a GTA to mimo wszystko wolę na n-g. typujcie więc przygodówki, platforówki, racery i wszelkie gry powalające głębią i klimatem :)
ps. tak na szybko wymienię gry które posiadam i co o nich myślę (może pomoże wam to w propozycjach ;) ):
- Eye Toy play 2,3 i sport - spoko ale więcej raczej nie potrzebuję ;)
- GT4, Enthusia, WRC4, Toca RD2 - moi ulubieńcy ;)
- Superbike 07, Turist Trophy - po tych grach stwierdziłem że chyba nigdy nie uświadczę dobrej gry motocyklowej na konsolę (sbk 2001 - gra ideał w tym gatunku ale tylko na pc),
- Virtua Fighter 4, Soul Calibur 3 - do multi, z tym że vf4 grałem głównie w single
- pes3 - genialna gra i więcej od piłki nie potrzebuję ;)
- Crash Bandicoot: the Wrath of Cortex - spory zawód, lubię w platforówkach bardziej bajkowy klimat w stylu serii z psx'a, a tutaj znalazłem taki w kliku levelach, ale mimo wszystko podobała mi się,
- Fahrenheit - ta gra pokazała mi jak wiele traciłem omijając ten gatunek gier oraz że zmiana na ps3/x360 nie jest jeszcze konieczna :) w tej grze liczył się klimat a nie grafa - ta miała małe znaczenie...
- Viewtiful Joe 2 - grałem (z zegarkiem w ręku) 2 minuty, nigdy więcej takiego klimatu
czekam na Wasze propozycje do dalej brać przed przesiadką :)
Napisany 05 styczeń 2008 - 22:36
pawel_k powiedział:
Napisany 05 styczeń 2008 - 22:50
Napisany 05 styczeń 2008 - 22:51
Napisany 05 styczeń 2008 - 23:03
oranjefan powiedział:
pawel_k powiedział:
:^^:
Napisany 05 styczeń 2008 - 23:13
pawel_k powiedział:
pawel_k powiedział:
pawel_k powiedział:
pawel_k powiedział:
pawel_k powiedział:
Napisany 05 styczeń 2008 - 23:43
Napisany 06 styczeń 2008 - 00:07
Napisany 06 styczeń 2008 - 00:24
Napisany 06 styczeń 2008 - 02:00
Napisany 06 styczeń 2008 - 02:04
Napisany 06 styczeń 2008 - 02:13
Ace Combat 04: Shattered Skies
Ace Combat 5: The Unsung War
Ace Combat Zero: The Belkan War
Bully
Devil May Cry
Devil May Cry 2
Escape from Monkey Island
FIFA 06
FIFA 2001
Freedom Fighters
God of War II
Gran Turismo 3: A-Spec
Gran Turismo 4
ICO
Jak 3
Kingdom Hearts
Kingdom Hearts II
Klonoa 2: Lunatea's Veil
Manhunt
Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty
Metal Gear Solid 3: Subsistence
NBA Street
Okami
Psychonauts
Ratchet & Clank 1,2,3
Ratchet: Deadlocked
SSX
SSX 3
SSX On Tour
SSX Tricky
Shadow of the Colossus
Soul Calibur II
Soul Calibur III
Star Wars Racer Revenge
Tenchu: Wrath of Heavn
Tekken 4,5,tag
TimeSplitters
TimeSplitters 2
Napisany 06 styczeń 2008 - 02:16
#14 Gość__*
Napisany 06 styczeń 2008 - 03:17
jako, ze przed przesiadka na dobre tez mam kilka tytlulow do zaliczenia... to napewno z niecierpliwoscia czekam na jeden:
Persona 3 [ SMT:P3]
I jesli sie go w koncu doczekam to mozliwe, ze to bedzie ostatni tytul grany na ps2, ale nie ostatni z jej czasow =^_^=
Napisany 06 styczeń 2008 - 12:00
#16 Gość__*
Napisany 06 styczeń 2008 - 15:11
:arrow: seria Devil May Cry - to akurat obowiązkowa pozycja na PS2, a już na pewno część pierwsza.
:arrow: Resident Evil 4 - jedna z najintensywniejszych gier akcji na PS2, zaraz obok...
:arrow: serii God of War - na tej grze po prostu nie da się zawieść. Akcja, ciekawa fabuła, akcja, klimat, akcja, świetny główny bohater, akcja, wiele ciekawych i innowacyjnych pomysłów, akcja, brutalność. No i oczywiście akcja.
:arrow: Shadow of the Colossus - za 16 najświetniejszych walk z bossami w historii gier video.
:arrow: Metal Gear Solid - od wysłużonej jedynki z PSX'a, przez dwójkę i trójkę - fabularnie to jedna z najspójniejszych i najlepszych gier akcji na past-geny.
Obowiązkowa lekturka dla posiadaczy PS2.
:arrow: Final Fantasy X - za całokształt. Wspaniała i wciągająca przygoda ze świetnym systemem Sphere Grid. Nic, tylko grać.
:arrow: Burnout 3 Takedown - nieważne, czy grało się w poprzednie i następne części, B3T trzeba znać. Najlepszy arcade racer na dwójeczkę. Do tego najdynamiczniejszy.
I to tyle z mojej strony. To są absolutne hity, które znać trzeba, jeśli posiada się PS2.
#17 Gość__*
Napisany 09 styczeń 2008 - 18:41
Bzdursky powiedział:
:arrow: seria Devil May Cry - to akurat obowiązkowa pozycja na PS2, a już na pewno część pierwsza.
:arrow: Resident Evil 4 - jedna z najintensywniejszych gier akcji na PS2, zaraz obok...
:arrow: serii God of War - na tej grze po prostu nie da się zawieść. Akcja, ciekawa fabuła, akcja, klimat, akcja, świetny główny bohater, akcja, wiele ciekawych i innowacyjnych pomysłów, akcja, brutalność. No i oczywiście akcja.
:arrow: Shadow of the Colossus - za 16 najświetniejszych walk z bossami w historii gier video.
:arrow: Metal Gear Solid - od wysłużonej jedynki z PSX'a, przez dwójkę i trójkę - fabularnie to jedna z najspójniejszych i najlepszych gier akcji na past-geny.
Obowiązkowa lekturka dla posiadaczy PS2.
:arrow: Final Fantasy X - za całokształt. Wspaniała i wciągająca przygoda ze świetnym systemem Sphere Grid. Nic, tylko grać.
:arrow: Burnout 3 Takedown - nieważne, czy grało się w poprzednie i następne części, B3T trzeba znać. Najlepszy arcade racer na dwójeczkę. Do tego najdynamiczniejszy.
Popieram 100 % to po prostu absolutne ''MUST HEVY'' dla każdego fana SONY.
Ja jeszcze tylko dorzucę od siebie takie szpile jak :
SIlent Hill 2 ,
Fahrenheit ,
seria ONIMUSHA ze szczególnym naciskiem na O3:demon siege i Dawn OF dreams oraz oczywiście Shadow OF The Colossus :) , a Burnouta3 zamieniłbym na Revenga , hehe tryb Traffic to jest to :)
Przypomnę po raz enty , że dla DMC 1 kupiłem PS2 i przekatowałem go na 200 % z jakieś 60 razy w ciągu w sumie paru lat , a dzień przed oddaniem konsoli dla gościa , właśnie po raz ostatni miałem ochotę przejść właśnie DMC 1. Ta gra po prostu nigdy się nie zestarzeje , a grafika IMO nadal urywał łeb przy samej dupie. Arcydzieło podobnie jak MGS3. Dwie gry , dla których można kupić PS2 w ciemno !!!
PS2 zostanie w moim sercu na wieki , podobnie jak PSX , PS3 nie trafił jeszcze w moje serce , ale kto wie , może kiedyś po premierze MGS 4 :) to się jeszcze okaże.
Napisany 09 styczeń 2008 - 19:31
A teraz to w ogóle katuję grę jeszcze z szaraka, więc gdzie tu pożegnanie z czarnulą? :ninja:
Napisany 09 styczeń 2008 - 19:49
#20 Gość_jachu2_*
Napisany 09 styczeń 2008 - 22:46
Napisany 09 styczeń 2008 - 22:56
jachu powiedział:
#22 Gość_jachu2_*
Napisany 09 styczeń 2008 - 23:05
Napisany 09 styczeń 2008 - 23:06
jachu powiedział:
Napisany 09 styczeń 2008 - 23:10
jachu powiedział:
jachu powiedział:
#25 Gość_jachu2_*
Napisany 09 styczeń 2008 - 23:17
Shinigami powiedział:
PSX już dawno został przeze mnie pożegnany. To już za duża przepaść technologiczna. Może trochę przesadziłem z tym, że nie planuję już zakupów, bo Shadow of the Colossus, albo God of War 2 są tego warte. Jednak wolałbym od kogoś je pożyczyć, a hajs przeznaczyć na jakąś grę pod X360. To nie tak, że dałem sobie całkowicie spokój z PS2, bo ostatnio gram trochę w TRA. Jednak nie jest to już to samo, co było przed zasmakowaniem przeze mnie current genów.
I tak się dzieje niestety. To powtarzający się cykl. Gdy pierwszy raz zobaczyłem w akcji gry na PS2 byłem święcie przekonany, że lepiej się nie da. Że to już absolutne majstersztyki. Jak się okazuje da się, a wraz z zasmakowaniem postępu obniża się nieco satysfakcja płynąca ze starszych produkcji. Dopóki nie staną się oldschoolem, bo wtedy przeżywają drugą młodość.
Aha, granie w PESa tylko na PS2! :)
Napisany 09 styczeń 2008 - 23:35
moja lista must have trochę się rozszerzyła, Devil May Cry i ICO licytuję, kolosy już przyszły (ale niestety przez nawał pracy grałem tylko 30 minut aby pokonać pierwszego kolosa :/ ), a God of War i Jak&Dexter zostały zakupione przez przypadek w Saturnie - po drodze na przystanek wstąpiłem i zobaczyłem wysyp gier po 50zł, a że akurat wypłata na konto wpłynęła... ;) w każdym razie Kratos i J&D czekają spokojnie w folii aż kolosy zostaną pokonane ;)
z gier które wymieniacie to daruję sobie Final Fantasy i Okami - zapewne to wspaniałe gry ale ja jestem typowym casulem który poświęca na granie max 5-6h tygodniowo, więc jakbym zabrał się za te gry to pewnie był doczekał ps4 ;) poza tym jakoś nigdy nie ciągnęło mnie do jRPG, ale może z tym gatunkiem byłoby tak jak z przygodówkami które omijałem - ale jak zagrałem w Fahrenheit to teraz 80% mojej listy must have to właśnie gry przygodowe ;)
muszę się też porozglądać za Mark of Kri - zaciekawiłeś mnie Aras tym tytułem :)
co do ostatnich wątków dyskusji - to ja uważam że nowa generacja to nie tylko grafika. to również nowa mechanika i fizyka gier oraz rozbudowanie którego do tej pory w takim wykonaniu nie było... pierwszy przykład z brzegu - motorstorm czy sega rally i koleiny - do tego jednak potrzeba trochę cpu ;)
i to fakt - stare gry potrafią rozczarować technicznym wykonaniem jak się chwilę poobcowało z x360 czy ps3. jak włączyłem kolosy to jednak poziom techniczny jest kiepski, przynajmniej do ujrzenia pierwszego kolosa ;) ale to mimo wszystko nadrabianie artyzmem, ma to swój sens ale pewnych niedomagań technicznych przeskoczyć się nie da. dlatego nie gram już w racery - tutaj grafa ma jednak duże znaczenie...
Napisany 09 styczeń 2008 - 23:39
pawel_k powiedział:
#28 Gość__*
Napisany 09 styczeń 2008 - 23:44
Napisany 09 styczeń 2008 - 23:48
Aras powiedział:
pawel_k powiedział:
Napisany 09 styczeń 2008 - 23:51
pawel_k powiedział: