Skocz do zawartości

Wy pytacie, Adrian Chmielarz odpowiada

• Please log in to reply
85 odpowiedzi na ten temat

#1 Mielu

Mielu

N+ Crew

• Redakcja
  • 1871 Postów:

Napisany 11 luty 2008 - 16:55

Lubicie wywiady z Chmielarzem? Tęsknicie za Gawędami po Fai? Mamy dla Was coś ciekawszego. Macie okazję zadać Adrianowi kilka pytań na każdy temat. Interesuje Was, jak to jest być lead designerem? W jaki sposób zacząć sie uczyć pisać gry? Cokolwiek innego?

Design, game developing, QA/betatesty, praca dla Epic, wyjazdy na E3, pokazy, prezentacje, przygotowywanie dema, achievementy, programowanie nextgenów, problemy z PS3/X360, trendy w grach, ginące gatunki, przehype'owane crapy, skasowane projekty.

Pytajcie o wszystko. Do dzieła!

#2 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 11 luty 2008 - 17:02

Hmm to może ja zacznę, bo jestem ciekaw: ile projektów poszło do kosza?

#3 TEXZ

TEXZ

Sneak Peek

• Forumowicze
  • 21542 Postów:

Napisany 11 luty 2008 - 17:13

Czy fakt wykupienia PCF przez Epic Games to tak naprawdę koniec tworzenia autorskich projektów tego studia, a jedynie tworzenie pod sukces wielkiego giganta? Czy też macie jeszcze jakąś otwartą furtkę na własne projekty?

#4 ACZ

ACZ

DANGA!

• Forumowicze
  • 19637 Postów:

Napisany 11 luty 2008 - 18:04

Czy Pan Adrian Chmielarz zrobi kiedykolwiek jakąś grę na platformę Sony czy nadal będzie wspierana wyłącznie konsola Microsoftu?

#5 Mielu

Mielu

N+ Crew

• Redakcja
  • 1871 Postów:

Napisany 11 luty 2008 - 19:10

Śmiało ludzie, śmiało :) Nikt się nie pasjonuje tematem tworzenia gier? :hmmm:

#6 Balth

Balth

Fraa

• Forumowicze
  • 834 Postów:

Napisany 11 luty 2008 - 19:30

Pytanie zw. z pytaniem TEXZ'a - jeżeli Epic udostępni tworzenie wam nadal projektów autorskich to będzie je wspierał poza granicami Polski poprzez np. wydawanie w USA itp.?

#7 Sylvan Wielki

Sylvan Wielki

Engineer

• Forumowicze
  • 4138 Postów:

Napisany 11 luty 2008 - 19:34

To Ja z innej beczki, wszak :

Mielu powiedział:

Cokolwiek innego?

Czy Adrian Chmielarz dalej pasjonuje sie serią VF i czy w końcu sieka DLC niczym Sylvan Wielki , tj raz po raz. Ostatnio - wiele lat temu pamiętam, mówił ( tj pisał ) ,ze wykonał tylko raz w VF2 i to przy walce z Dural ( swoistego rodzaju slow mot ).

I jak ocenia VF5 (wszystko mi jedno która wersja , może być nawet DCVF ).

Jako twórca gier zna się na pewno na grafice i czy może raz jeszcze stwierdzić fakt VF4>DoA3, , bowiem nie każdy jak Ja pamięta ów pamiętny faq a xboy'e się panoszą za bardzo, może taki autorytet i znawca ich jadaczki przymknie.

Kolejne, grałem dużo w Painkillerna PC , grałem również w wersje na X ( z oczywistych względów uboższa wizualnie) , jednak jako gra sama w sobie , wprost znakomita.

I czy ekipa planuje przeniesienie tegoż tytułu na jakiś sprzęt CG - w formie remake przykładowo, mniej , tudzież bardziej odświeżonego.

I kiedy znów zaczniesz pisać do N+ , w żadnej innej gazecie faq o fighting games nie był tak wyrazisty i dosadny w formie przekazu ( to dobrze , konkurencja tylko chowała ogon po dosadnych ripostach ). Gualsh na kornerowej emeryturze, to chyba Ja pójdę na zastępstwo.

Czekam na odpowiedzi.

#8 Greg

Greg

I`m Greg and I`m AWESOME!

• Moderatorzy
  • 12756 Postów:

Napisany 11 luty 2008 - 19:44

Sylvan Wielki powiedział:

Kolejne, grałem dużo w Painkillerna PC , grałem również w wersje na X ( z oczywistych względów uboższa wizualnie) , jednak jako gra sama w sobie , wprost znakomita.

I czy ekipa planuje przeniesienie tegoż tytułu na jakiś sprzęt CG - w formie remake przykładowo, mniej , tudzież bardziej odświeżonego.

na to to nawet ja moge odpowiedziec: PCF nie ma zadnych praw do Painkillera

ja za to mam inne pytanie:
dwa lata temu Adrian mowil, ze nie interesuje go kompletnie tworzenie na Wii, czy moze zmienil zdanie? jak wogole postrzega fenomen Wii? czy dzieki Wii rynek gier ulegl zmianie? w nastepnej generacji pozostale firmy pojda sladem Nintendo czy raczej sukces Wii nie wplynie na Sony i MS?

#9 madmax1984

madmax1984

Mokujin

• Forumowicze
  • 41 Postów:

Napisany 12 luty 2008 - 00:03

Czy wciąż XBoxy palą się tak często jak poprzednio ;)

#10 Aras

Aras

Pink Panther

• Moderatorzy
  • 8504 Postów:

Napisany 12 luty 2008 - 00:12

Jak myślisz, czy branża pójdzie za sukcesem Wii (lekko i lamowato), czy też twardo to przeczeka i dalej będzie stawiać na coraz potężniejsz prrocesory, ilość ramu, układy graficzne, nowoczesne napędy... ? a może już coś wiesz? :ninja:

Z perspektywy czasu, uważasz że X360 wydano za szybko?

Jakie gry 2007 roku, przemyciły najwięcej nowych patentów?

Co z japońskimi developerami? nie potrafią stworzyć pięknej grafiki?

#11 N3rO

N3rO

Harland Sanders

• Forumowicze
  • 2089 Postów:

Napisany 12 luty 2008 - 00:30

Czy cieszysz się na fakt, że gry made in Poland zaczynają byc żauważane na zachodzie?

Czy twórcą growego softu w naszym kraju brakuje tylko zielonych benjaminów czy jest jeszcze jakaś inna kwestia, która powoduje, że niewielu się udaję?

Lubisz budyń?

#12 Gonzo

Gonzo

N+ Crew

• Redakcja
  • 195 Postów:

Napisany 12 luty 2008 - 00:49

Do czego porównałbyś polski rynek growy?
Co sądzisz o gorącej licencji Sadness?
Czy jest szansa na grę handheldową od PCF? Painkiller PSP? Gears of War DS?
Kto pierwszy odpada - Ty czy Gulash? ;)

#13 Michalson

Michalson

Mega Man

• Forumowicze
  • 97 Postów:

Napisany 12 luty 2008 - 14:04

Pasjonuje mnie tworzenie gier, chciałbym się tym zająć w przyszłości, na razie jednak tworzę tylko prostą produkcję przez przegladarkę w php i mysql. Od jakiego języka programowania, zacząć najlepiej przygotowania do 'poważnego'' kodowania gier? Może poleciłbyś mi jakąś konkretną książkę?

W jakim wieku zacząłeś interesować się tworzeniem gier?

( odpowiedzi może były w jakimś neo plusie, niestety nie mam wsystkich numerów więc nie mogę sprawdzić ) :)

#14 Bruce

Bruce

Dante

• Forumowicze
  • 1656 Postów:

Napisany 12 luty 2008 - 14:27

Załóżmy, że PCF jest studiem wykonującym tylko "zlecenia", "zadania" na stworzenie określonego tytułu od Epic czy kogoś innego. Jakiego rodzaju/gatunku gry tworzenie byłoby największą męczarnią? Piłka nożna, wyścigi, przygodówka TPP, survival-horror?

#15 Century Child

Century Child

Dante

• Forumowicze
  • 1335 Postów:

Napisany 12 luty 2008 - 23:27

No może właśnie, jak zacząć się uczyć pisać gry? I czy ma i czy może podać swój GT - wszak pokonać człowieka związanego w jakiś sposób z Gears of War w ów grę to nie lada marzenie :^^:

#16 Scorpio

Scorpio

Section 9

• Moderatorzy
  • 12249 Postów:

Napisany 13 luty 2008 - 00:35

Jakbyś mógł przeżyć raz jeszcze jakiś okres growy, to który to by był (w domyśle - jaki okres najlepiej wspominasz z perspektywy tego, że granie wtedy dawało Ci najwięcej radości)? Pierwsze PC, Amiga, pierwsze konsole, past-geny?

#17 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 13 luty 2008 - 15:34

Jakiemu klubowi piłkarskiemu kibicuje?:) To nie żart:)Zawsze się tym interesuję:D :klaszcze:

#18 nawi

nawi

Mega Man

• Forumowicze
  • 148 Postów:

Napisany 13 luty 2008 - 15:54

W jednym z wywiadow czytałem, że bardzo cenisz sobie Silent Hill 2. Czy podczas tworzenia horroru, który trafił do kosza inspirowaliście się SH2?

Na jakim etapie prace nad tą grą zostały przerwane?

Załóżmy, że Epic daje wam otwarte konto i 3 lata na stworzenie gry marzeń. Jaką grę i na jaką platformę zrobilibyście wtedy?

Co możesz nam powiedzieć o Gears of War 2 :) ?

Kto Twoim zdaniem wygra bitwę Wii-360-PS3? Jaki będzie układ sił za kilka lat?

edit:

Konwersja Gears of War huknela w blaszaki az zadymilo, jestescie zadowoleni ze swojej pracy?

#19 Woroq

Woroq

Nightmare

• Forumowicze
  • 763 Postów:

Napisany 13 luty 2008 - 17:04

Drogi Adrianie!

Czy zrobisz wreszcie jakas gre na konsole? Bo podobno lubisz konsole a patrzac na to czym sie zajmowales stuffu na konsole jest malutko... Na razie PC only, na konsole tylko jakas srednia konwersja...

Ja caly czas czekam na mega wypasna arcadowa gre, ktora pokazalaby konsolowy potencjal PCF...

#20 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 13 luty 2008 - 21:50

Kiedy Twoim zdaniem zatrze się granica między konsolami a PC?
Co sądzisz o architekturze PowerPC?
Która konsola zasługuje na miano konsoli wszechczasów i dlaczego PlayStation 2 :gwizdek:
Ile czasu developer ma na granie i czy nadal sprawia mu to przyjemność?
Kim byś był gdybyś nie był Adrianem Chmielarzem jakiego znamy?

#21 ACZ

ACZ

DANGA!

• Forumowicze
  • 19637 Postów:

Napisany 13 luty 2008 - 21:55

Co powiesz o oprawie wizualnej God of War 2?
Kto jest dla Ciebie autorytetem konsolowym? :]]]

#22 piterekd

piterekd

Dabrowsky

• Forumowicze
  • 16169 Postów:

Napisany 24 luty 2008 - 21:29

Czy PCF planuje jeszcze kiedyś stać się niezależnym (od EA) studiem??

#23 Grz3chu

Grz3chu

HaloHater

• Forumowicze
  • 2131 Postów:

Napisany 25 luty 2008 - 17:40

Czy wg ciebie gry to sztuka ?
Ostatnio powrócił ten temat wraz z premierami takich gier jak SotC czy Okami.

Jaka gra na nowe konsole może nieźle w przyszłości namieszać na rynku ? Może LittleBigPlanet ?

Co z tymi emocjami w grach ? Są czy ich nie ma ? Jaka gra cię ostatnio poruszyła bądź jaka się na taką zapowiada ?

P.S wasz port Gears of War na PC jest doprawdy świetny, gratuluję !

#24 Qzioł

Qzioł

Toad

• Forumowicze
  • 2 Postów:

Napisany 07 marzec 2008 - 01:10

Co sądzisz o trendzie tworzenia gier coraz to bardziej "filmowych"?
Jaka gra tobą pozamiatała i jakie patenty na to wpłynęły?
Czy pojawił się jakiś świeży patent który posiada duży, niewykorzystany potencjał?
Co stało się przyczyną "boomu" na strzelaniny?
Gry które wywołują emocje-czy to przyszłość gier?

Pozdrowienia!

#25 nightrunner

nightrunner

Chocobo

• Forumowicze
  • 13 Postów:

Napisany 10 marzec 2008 - 12:03

Jako, że znasz już "nieco" next geny (current geny) - czy tworzenie gier na PS3 faktycznie jest trudniejsze niż u konkurencji oraz nawet jeśli tak, to efekt końcowy może być lepszy niż na X360?

#26 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 10 marzec 2008 - 17:33

Czy grając w jakikolwiek tytuł patrzysz na niego okiem gracza, czy też okiem developera? Rozkładasz na czynniki pierwsze grafikę, system i udźwiękowienie, czy może po prostu czerpiesz radość z samego grania bez jakichkolwiek analiz?

#27 Century Child

Century Child

Dante

• Forumowicze
  • 1335 Postów:

Napisany 10 marzec 2008 - 17:52

Czy obcowałeś już z silnikiem Unreal 3.5? Jeśli tak to jak duże możliwości w nim widzisz, jakie nadzieje pokładasz :P?

#28 kamionek

kamionek

zloty forumowicz; wzór

• Forumowicze
  • 3435 Postów:

Napisany 10 marzec 2008 - 18:25

gdybyś mógł stworzyć sequel (albo prequel) jakiejś znanej gry, którą byś wybrał?

#29 piterekd

piterekd

Dabrowsky

• Forumowicze
  • 16169 Postów:

Napisany 12 marzec 2008 - 13:16

Co sądzisz o jednej z najlepszych polskich produkcji a mianowicie o grze "Wiedźmin"?? Czy uważasz ją za równie dobrą jak Painkiller, czy może lepszą??

#30 Raikoh

Raikoh

Dark Athena Corp.

• Forumowicze
  • 10828 Postów:

Napisany 02 kwiecień 2008 - 19:21

Ciekawi mnie twoja opinia na ten temat,zdania są podzielone. Czy myślisz,że z Ps3 można
wycisnąć jeszcze taką grafikę,że opadnie nam szczęka czy już może da się tylko zrobić gry troszkę ładniejsze nie wiele różniące się od np. Uncharted Drake Fortune?
Wiadomo,że Ps3 jest mocne,ale i trudne w programowaniu. Jakie jest twoje zdanie na ten temat. Pozdrawiam