Skocz do zawartości

Bullshit korner - pały w Neo+

• Please log in to reply
685 odpowiedzi na ten temat

#1 Blizzard Beast

Blizzard Beast

N+ Crew

• Redakcja
  • 4623 Postów:

Napisany 16 czerwiec 2004 - 12:10

Pomysl zalozenia takiego tematu pojawil sie w mojej lepetynie calkiem dawno temu, wiec w koncu sie przylozylem i zakladam. Oto temat, w ktorym, w ramach konstruktywnej krytyki, zamierzam wypisywac wszystkie paly, jakie w N+ sie pojawiaja. I od razu uprzedzam, ze nie chodzi mi tu o jakiekolwiek potkniecia zalogi od korekty, tylko o prawdziwe, merytoryczne bzdury, w stylu np. pisania mi przy okazji recenzji nowego Bonda, ze swietnym FPP byl Tomorrow Never Dies na PSX i N64, chociaz Tomorrow to TPP od BlackOps na PSX, a chodzi o The World is Not Enough.

A wiec zaczynamy, powyzszy przyklad to wyjatkowo cos nie na czasie, bede w zasadzie pisal tylko paly akualne. A wiec jedziemy, czerwiec '04.

O dziwo niewiele pal, a byloby jeszcze mniej, gdyby Matt nie mial jakiegos pecha do pisania nieprawdy w tym numerze. Poza jego tekstami powazna jest tylko jedna - drodzy specjalisci od racerow - w Outrunie, o ile mnie pamiec nie myli jezdzilo sie Ferrari, a nie Porsche! A to chyba roznica, co?

Natomiast Matt - ojejej. Po pierwsze - NIGDY nie bylo debaty na temat wyzszosci DN3D nad Doomem i odwrotnie - DN3D ukazal sie 2 miesiace przed Quake, i debata byla miedzy zwolennikami tych dwoch gier. A na PSX nigdy jej nie bylo, bo Final Doom na PSX byl starociem juz w momencie swojej premiery. A co do Quake 2 - Warto byloby nadmienic, ze owe nagrody to dla wersji PC, bo pianie nad wersja PSX zaczelo sie dopiero pod koniec 1999 roku - wszak wtedy dopiero ta wersja ujrzala swiatlo dzienne. Swoja droga pomianles w tym artykule calkiem glosna swego czasu Lifeforce: Tenka od Psygnosis.

I jeszcze tylko napomkne cos na temat tekstu o sequelach w Neonie, stosowny temat zakladam tam. Dwa przyklady gier z napisem "to be continued" - Legacy of Kain: Soul Reaver i XIII.

#2 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 17 czerwiec 2004 - 11:24

Niezły pomysł.
STRZEŻONEGO PAN BÓG STRZEŻE,
a może:
STRZERZONEGO PAN BÓG STRZERZE?
Cholerna dysgrafia :oops:

#3 Matt

Matt

Rikimaru

• Forumowicze
  • 507 Postów:

Napisany 17 czerwiec 2004 - 13:26

Wiesz, Blizz, w sumie to mogę Ci prędko odpowiedzieć na zarzuty. No to po kolei.

Blizz powiedział:

NIGDY nie bylo debaty na temat wyzszosci DN3D nad Doomem i odwrotnie - DN3D ukazal sie 2 miesiace przed Quake, i debata byla miedzy zwolennikami tych dwoch gier.
Z Doomem jest tak, że do dziś wywala się na wierzch jego mroczny, rzeźniczy klimat. Konflikt o który mi chodziło polegał na tym, czy fajniej rozwala się przemysłową ilość świń na wesoło, czy hurtowe zastępy demonów na poważnie i brutalnie. W tej pierwszej dziedzinie królował oczywiście Duke. W drugiej - praktycznie do czasów Painkillera - Doom. I tak to.

Blizz ponownie powiedział:

A co do Quake 2 - Warto byloby nadmienic, ze owe nagrody to dla wersji PC, bo pianie nad wersja PSX zaczelo sie dopiero pod koniec 1999 roku - wszak wtedy dopiero ta wersja ujrzala swiatlo dzienne.
Racja. I napisałem. Poszukam w Wordzie i wkleję.
"Czym jest Quake 2? W opinii kloniarzy najlepszą grą 1997 roku. Niesłychanie klimatyczną wędrówką przez ..." itd. No napisałem przecież że w opini pecetowców.

Blizzi powiedział:

droga pomianles w tym artykule calkiem glosna swego czasu Lifeforce: Tenka od Psygnosis.
Yup. Pominąłem. Tenka zabiła mnie beznadziejnym sterowaniem. Choć graficznie wybijała się na tle innych FPSów przeokrutnie. Ciężko mi ją by było polecić.

#4 Blizzard Beast

Blizzard Beast

N+ Crew

• Redakcja
  • 4623 Postów:

Napisany 17 czerwiec 2004 - 15:15

Matt powiedział:

Z Doomem jest tak, że do dziś wywala się na wierzch jego mroczny, rzeźniczy klimat. Konflikt o który mi chodziło polegał na tym, czy fajniej rozwala się przemysłową ilość świń na wesoło, czy hurtowe zastępy demonów na poważnie i brutalnie. W tej pierwszej dziedzinie królował oczywiście Duke. W drugiej - praktycznie do czasów Painkillera - Doom.

Wrong. Serious Sam. First + Second Encounter.

Matt powiedział:

Racja. I napisałem. Poszukam w Wordzie i wkleję.
"Czym jest Quake 2? W opinii kloniarzy najlepszą grą 1997 roku. Niesłychanie klimatyczną wędrówką przez ..." itd. No napisałem przecież że w opini pecetowców.

Ajajaj. Kalam sie, faktycznie. Drzazga, belka w oku, itd. :)

Matt powiedział:

Blizzi powiedział:

Blizzi? WTF? :D Hm, Matti? :D

Edit: Zajebisty jeszcze byl Exhumed, znany gdzieniegdzie pod tytulem Power Slave.

#5 Matt

Matt

Rikimaru

• Forumowicze
  • 507 Postów:

Napisany 17 czerwiec 2004 - 15:21

Litości Blizz 8) Serious Sam - poważnym, ciężkim, hardkorowym rzeźnikiem? Toż to cukierki przewalające się przez ekran, którym nijak do Dooma. Jaaaasne, przez ekran przewala się mnóstwo robactwa naraz, ale klimatem bliżej temu do DUKE'a, niż DOOM'a.

Exhumed... to się chyba na Saturnie nazywało Power Slave, ale mogę nie pamiętać. Jasne, fajny był. Egipskie klimaty i w ogóle... ale te "troszkę" miejsca, którym dysponowałem w dziale wolałem poświęcić na moich faworytów.

Second Encounter... za grosz klimatu...

#6 Blizzard Beast

Blizzard Beast

N+ Crew

• Redakcja
  • 4623 Postów:

Napisany 17 czerwiec 2004 - 17:00

Exhumed byl trudny. Ale M60 "dawalo rade". A co do Dooma - wlasnie niedawno przeszedlem sobie D64 bawiac sie przednio, choc przy bossie myslalem juz ze gre odloze - przepakowany byl, skurczybyk. A w zasadzie przepakowana.

Koniec tego offtopa.

#7 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 17 czerwiec 2004 - 22:41

Cały czas odczuwam, że kten kto pisał recenzję Halo[celowo ni podam imienia redaktora :) ] nie wiedział do końca wszystkich nazw w tej grze występujących. Karygodne nazwanie Warthoga Jeepem jest jak nazwanie trampek, adidasami. Jedno ratuje Tą osobę, że nazwała Halo najlepszym fpp na konsole.

#8 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 29 czerwiec 2004 - 14:02

nie wiem czy ten temat byl poruszany ale z ostatnich wpad nie moge przebolec "Burnout 3: Crash+Burn"... za kazdym razie kladzie mnie na lopatki ;)

#9 Gulash

Gulash

N+ Crew

• Redakcja
  • 122 Postów:

Napisany 30 czerwiec 2004 - 11:41

Ale ta gra naprawdę miała nazywać się Crash + Burn. Nawet mamy to gdzieś w starszych materiałach prasowych... Dopiero pozniej EA i Criterion zmienili nazwe, gdy okazalo sie, ze Eidos wyda wyscigi Crash 'N' Burn. W nowym numerze bedzie sprostowanie, przy okazji 'apdejtu' materialu o B3.

#10 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 30 czerwiec 2004 - 21:13

cóż rzec, życie płata figle nierzadko...:)

#11 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 01 lipiec 2004 - 23:19

Gulash powiedział:

Ale ta gra naprawdę miała nazywać się Crash + Burn. Nawet mamy to gdzieś w starszych materiałach prasowych... Dopiero pozniej EA i Criterion zmienili nazwe, gdy okazalo sie, ze Eidos wyda wyscigi Crash 'N' Burn. W nowym numerze bedzie sprostowanie, przy okazji 'apdejtu' materialu o B3.

aha, ok jezeli tak sie sprawy maja to redakcja jest usprawiedliwiona :D swoja droga ciekawie sie to wszystko zlozylo

#12 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 05 lipiec 2004 - 00:30

W nowym n+ (lipiec) w zapowiedzi gry catwoman napisano, że znamy ją chyba tylko z przygód Batmana. Catwoman dorobiła się własnej, krótkiej serii.

#13 sensei

sensei

Rikimaru

• Forumowicze
  • 414 Postów:

Napisany 15 lipiec 2004 - 12:35

W recenzji The Chronicles of Riddick, jeden z nagłowkow nosi tytul "You are so beautifull... to me", a powinno byc " You are so beautiful... to me".Jedno "l" za duzo - taki szczegolik. ;)

#14 Blizzard Beast

Blizzard Beast

N+ Crew

• Redakcja
  • 4623 Postów:

Napisany 15 lipiec 2004 - 14:26

Eeee, no korekty to juz sie nie czepiajmy... :)

#15 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 24 lipiec 2004 - 15:43

Jako,że wakacyjne N+ serwuje sobie w malych porcjach,dopiero teraz zauważyłem pewnego buga.Otóż w recenzji Metal Slug 3 Grabarz twierdzi,że w ową grę dotychczas można było pograć tylko na automatach,a ja jakims dziwnym trafem grałem w nią już z rok temu na PS2^^.Shit happens :wink:

#16 Grabarz

Grabarz

-#N+ Crew

• Redakcja
  • 20 Postów:

Napisany 25 lipiec 2004 - 00:19

W N+ uwzgledniamy w recenzjach posunięcia rynku PAL.

Pozdro,
G.

#17 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 20 wrzesień 2004 - 11:54

Pora odświezyć ten topic, bo w nowym N+ zauważyłem dwa konkretne zonki ;]
Pierwsza wpadka:
Recenzja Bujingai autorstwa Miela. Cyt:"Z uwagi na obecność Gackta spodziewaliście się pewnie japońskiego popu ? Na szczęście nic takiego nie ma miejsca.Owszem,naleciałości orientalne są,ale generalnie z głóśników dobiega muzyka rockowa"
Otóż z tego co mi wiadomo,Gackt jest artystą z nurtu j-rockowego(fakt,czasem trudno wychwycić różnice miedzy j-popem i j-rockeim :wink: ),więc dobiegająca z głośników taka,a nie inna muzyka jest jak najbardziej na miejscu ;]
Druga ftopa:
Recenzja Sudeki,którą popełnił bishonen Banan :wink: .Cyt:"Oprócz Tala w grze szybciutko pojawiają się jeszcze trzy postacie.Elco-posiadający wszczepioną złotą rękę i pracujący nad opracowaniem[masło maślane ? :lol: ] systemu ochrony królestwa naukowiec(Fei z Xenogears)"
Jako rasowy xenofil :] mocno usmiałem się przy tym fragmencie.Bananowi coś ostro się pomieszało.Wszczepiona złota ręka pasuje do opisu Feia jak pięść do oka.Dalszy opis zresztą też.Jedynie słowo "naukowiec" sygnalizuje o co mogło chodzic Bananowi.Otóż najwyraźniej chodziło mu o jedno z poprzednich wcieleń Feia-naukowca z ery Zeibom o imieniu Kim.Tyle,że Kim nie pracował nad żadnym systemem ochrony i na pewno nie dla żadnego królestwa,gdyz w czasach cywilizacji Zeibom panował ustrój demokratyczny :wink:

#18 Voo

Voo

...

• Forumowicze
  • 692 Postów:

Napisany 20 wrzesień 2004 - 12:16

Gdzieś na bocznym pasku jest newsik (o ile nie pomieszało mi się z nowym psxe) o grze na podstawie "Szczęk". Jest tam napisane, że filmowi stuknęło 30 lat i że rekin ginie w nim poczęstowany kablem elektrycznym. A jak wiadomo ginie poczęstowany butlą z gazem ;) kabel jest w 2 części.

#19 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 22 wrzesień 2004 - 11:49

Jiraiya powiedział:

Gulash powiedział:

aha, ok jezeli tak sie sprawy maja to redakcja jest usprawiedliwiona :D swoja droga ciekawie sie to wszystko zlozylo
Ja nawet mam sciągnięty trailer burnout:crash&burn z gamershell, więc oni też mieli taki tytuł dany od ea. A pewno się tak złożyło, że wycodzi/wyszła(nie wiem) gra o roz.pie.pszaniu samochodów pt.CRASH, co mogołoby trochę zdezorientować klientów i biedacy mogliby kupić nie tę grę.

#20 Blizzard Beast

Blizzard Beast

N+ Crew

• Redakcja
  • 4623 Postów:

Napisany 01 październik 2004 - 17:33

Ha, znalazlem pale, jak nic. Ale nie w tym numerze, a w poprzednim. W PSOne Zone Matt rozpisuje sie o Tekkenie 3. I tam tez jest ta bzdura. Posrod trybow gry wymienia kregle, ktorych w Tekken 3 nie ma! Jest za to Tekken Ball. Tekken Bowl, o ktorym Matt pisze znajduje sie w TTT, a nie T3.

#21 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 08 październik 2004 - 20:53

Mniejsze i większe byki czasem się zdarzą każdemu, wiadomo i zwykle nie zwracam na nie uwagi czytając N+ ale dwa mnie wpieniły konkretnie (bo trafiły w czułe punkty akurat hehe): po pierwsze Matt w art. "Dwa razy to samo proszę". Jest tam takie stwierdzenie o kontunowaniu wątków w grach i że w branzy gier tak nie ma. Bullshit. Jak sobie przypomnę napis "To be continued ..." na końcu długo oczekiwanego (i nota bene świetnego) Soul Reavera to jeszcze się trzęsę z nerwów :) Szkoda, że Grabarz o tym nie wspomniał w recenzji - jakby się człowiek choć trochę przygotował na urwanie filmu to by lepiej zniósł. Druga sprawa to podejście Qoory. W ramce obok tekstu "Japoński pat" jest napisane, że jego zdaniem "Twórcy" gier mają Graczy gdzieś. Dammit. Twórcy często są niedoceniani i harują jak woły żeby sprostać kosmicznym terminom stawianym przez wydawców. To wydawcy trzęsą rynkiem i olewają Graczy równo, licząc głównie własne zyski. O wiele więcej i łatwiej mozna zarobić robiąc bazy danych, czy jakikolwiek inny winshit soft. Pasja robienia gier i chęć bawienia ludzi to podstawowe bodźce, dzięki którym można podpierać oczy na zapałkach o 5 rano dopieszczając projekt-dziecko. Niektórzy, owszem, pracują pewnie bez pasji - i powstają wtedy gry co najwyżej dobre. Ale niech nikt nie mówi mi, że taki Pan Kojima tylko liczy kasę, bo na jej wydawanie ma może z tydzień w roku (j/k).

#22 Blizzard Beast

Blizzard Beast

N+ Crew

• Redakcja
  • 4623 Postów:

Napisany 10 październik 2004 - 14:15

Dark Soul powiedział:

"Dwa razy to samo proszę"

O tym byla nawet zaczynajaca sie dyskusja tutaj, ale potem wszyscy zrejterowali... http://www.neo-plus....topic.php?t=576

#23 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 10 październik 2004 - 15:29

Sorki, że czasem przewinie się w moich postach to, co już było, ale nie mam mozliwości czytać wszystkich topic'ów, niestety :( Wydaje mi się, że ogólnie raczej mało jest totalnych wpadek w N+, nie powodowanych różnicą gustów - to się nie liczy. Ale jedną pamiętam dobrze. Mianowicie szum wokół MGS 1, zapowiedź i dyskusja o grze Banana z Grabarzem. Wszystko byłoby OK, ale materiał powstał na podstawie jap wersji :shock: (na 99%). Banan pisał, że gra jest płytka, po paru miechach, że głęboka. Przeanalizujcie te materiały jeszcze raz jak Wam się chce. Ważne jest co innego. Że Redakcja chyba sama stwierdziła, iż to było słabe i od tamtej pory unika komentów jap wersji. Krótkie zapowiedzi czy wrażenia z importów są OK, ale wniosków konkretnych nigdy nie polecam wyciągać. Stary bug, ale gryzł mnie od tamtego czasu :D

#24 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 14 październik 2004 - 12:33

W najnowszym neo Plus w dziale PsOne znajduja sie wspomnienia z gry w FFVII oraz bład szanownego redaktora. Otóż wymienia się postać o imieniu Garret jako bohatera tej częśći. Wiem, wiem to literówka (prawidłowo powinno byc Barret), ale księżniczka o imieniu Garret wystepuje w FFIX...

#25 Blizzard Beast

Blizzard Beast

N+ Crew

• Redakcja
  • 4623 Postów:

Napisany 14 październik 2004 - 13:36

Don, jak juz poprawiasz, to z sensem ;) Ksiezniczka w dziewiatki zwala sie Garnet, a nie Garret.

#26 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 29 październik 2004 - 16:17

W nowym n+ Vince pisze, że w MK:D pojawia się Blanka.

#27 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 29 październik 2004 - 16:59

Jutrzenka powiedział:

W nowym n+ Vince pisze, że w MK:D pojawia się Blanka.
Err, Blanka to wplyw nadmiaru Street Fightera :P Oczywiscie chodzilo o Barake...

#28 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 29 październik 2004 - 18:08

hehe widze, ze sie spoznilem z Blanka ale mam jeszcze jedna pale z obecnego numeru:

strona 23, info o KOTOR 2. "Ze zmian warto odnotowac jeszcze mozliwosc przerabiania dostepnych w grze broni na ich znacznie potezniejsze odmiany, usprawnianie miecza swietlnego, a nawet zabawe ze zmienianiem kolorow jarzeniowy."

lol xD autor newsa chyba nie odrobil pracy domowej i nie zauwazyl, ze te wszystkie "usprawnienia" byly juz w pierwszym KOTORze :wink: ale to detal

#29 Uuk

Uuk

Dante

• Forumowicze
  • 1490 Postów:

Napisany 29 październik 2004 - 19:47

Ze zwracaniem uwagi innym jest związany problem, że przy okazji samemu można się pomylić. Mam nadzieję, że nie powiem niczego głupiego, zauważając, że wbrew słowom Matta z poprzedniego numeru N+ Joe nie ma czerwonej pelerynki.
Gdyby się jednak zdarzyło, że się pomyliłem, na swoją obronę powiem, że jestem daltonistą :) . Ale to tak w razie czego...

#30 Mielu

Mielu

N+ Crew

• Redakcja
  • 1880 Postów:

Napisany 29 październik 2004 - 19:59

Uuk powiedział:

Mam nadzieję, że nie powiem niczego głupiego, zauważając, że wbrew słowom Matta z poprzedniego numeru N+ Joe nie ma czerwonej pelerynki.
Gdyby się jednak zdarzyło, że się pomyliłem, na swoją obronę powiem, że jestem daltonistą :) . Ale to tak w razie czego...

Obaj macie prawo się mylić w końcu, jak to mówi moja symaptia, mężczyzni rozróżniają tylko 16 kolorów (max :wink: ).