Chrono Trigger
Napisany 02 lipiec 2008 - 21:05
Pieprzony CHRONO TRIGGER. Legenda.
Lepiej być nie może, bo przecież w historii gier nie powstało nic lepszego, niż CT i raczej nie powstanie. Takie jest przynajmniej moje zdanie, oczywiście.
Największe argumenty na plus:
- okazja pograć w Chrono Triggera!
- dzieciaki, które wychowywały się na FF7, dostaną kolejną szansę, by zrozumieć, co to znaczy naprawdę doskonale napisany, przepełniony emocjami scenariusz
- może poprawią jakość dźwięku...
Moje obawy:
- niektóre rzeczy mogą się wydać archaiczne, jeśli nie zostaną usprawnione - a wygląda na to, że nie zostaną
- dźwięk... genialne kompozycje w oryginalnej jakości nie zachwycą. Jakosć MUSI zostać poprawiona, a wersji PSX nie była
- dodatki... mają jakieś być. Ale nie zostaną przecież wymyślone przez twórców prawdziwego Chrono Triggera, więc na pewno będą głupie i sztuczne...
- ...podobnie jak wszystkie inne zmiany w stosunku do oryginału.
Piszcie co myślicie!
Napisany 02 lipiec 2008 - 21:34
ogqozo powiedział:
ogqozo powiedział:
- okazja pograć w Chrono Triggera!
- dzieciaki, które wychowywały się na FF7, dostaną kolejną szansę, by zrozumieć, co to znaczy naprawdę doskonale napisany, przepełniony emocjami scenariusz
- może poprawią jakość dźwięku...
ogqozo powiedział:
- niektóre rzeczy mogą się wydać archaiczne, jeśli nie zostaną usprawnione - a wygląda na to, że nie zostaną
- dźwięk... genialne kompozycje w oryginalnej jakości nie zachwycą. Jakosć MUSI zostać poprawiona, a wersji PSX nie była
- dodatki... mają jakieś być. Ale nie zostaną przecież wymyślone przez twórców prawdziwego Chrono Triggera, więc na pewno będą głupie i sztuczne...
- ...podobnie jak wszystkie inne zmiany w stosunku do oryginału.
Napisany 02 lipiec 2008 - 21:49
t0m3ek powiedział:
Ale mi nie zależy na tym, żeby CT "dało się przeboleć". Nie chcę, żeby zrobiono z nim to, co z Okaryną Czasu - zgodzimy się, że to jest wybitna pozycja, ale kiedy chwytasz pada do Wii chwilę po pograniu w najnowsze przeboje i od razu potem przesiadasz się na grę żywcem zdjętą z N64... kilka rzeczy musi razić. Brak pewnych udogodnień, które dziś są naturalne. Jakość muzyki - "ej, ta melodia jest piękna, ale skrzypce powinny brzmieć jak skrzypce, nie jak syntezator...". Wtedy to było super - ale ja nie chcę, żeby CT na DS-a był grą typu "przebolejemy, w końcu gra ma 15 lat na karku". Chcę, żeby był nadal najlepszy.
A wersja na PSX-a nie zrobiła nic - dodając tylko loadingi. Obrzydziła mi nieco CT - dobrze, że od dawna jej na oczy nie widziałem i nadal mogę składać dziełu Squaresoftu szczere pokłony za wersję oryginalną.
ogqozo powiedział:
Ale przecież sidequesty jak najbardziej mogą wystarczyć, by spieprzyć grę! Przecież to właśnie wyróżnia CT, że tam się nie gra w poboczne wątki, żeby zdobyć jakieś wypasione przedmioty - tylko żeby poznać historie z życia bohaterów, co pogłębia ich wizerunek. Tak było z matką Lucci, wizytą Robo w fabryce, Magusa w forcie Ozzy'ego. Potęga CT polega wyłącznie na fabule. Na tym, czego się podczas rozgrywki dowiadujemy, ale też na tym, co pozostaje tajemnicą. Każdy dodatkowy dialog, każda dodatkowa informacja o bohaterze (Crono transseksualistą?) może być dla magii tego tytułu zabójcza.
Napisany 02 lipiec 2008 - 21:59
Co do sidequestów, fakt że wszystkie ładnie się splatały w całość fabułą, jednak przyznasz że były to szczegóły, nieważne choć bardzo miłe. Poza tym dawały wypasione przedmioty, jak auto-res dla Lucci od Robo po wizycie w jej przeszłości, Rainbow po znalezieniu Rainbo Shell, pistolet Lucci po znalezieniu Sun Stone czy wreszcie najlepszą broń i dodatkowe parametry dla Robo po wizycie w fabryce ;)
Napisany 02 lipiec 2008 - 22:43
Napisany 02 lipiec 2008 - 22:54
Napisany 02 lipiec 2008 - 23:10
Napisany 02 lipiec 2008 - 23:16
Napisany 02 lipiec 2008 - 23:37
Napisany 03 lipiec 2008 - 10:10
ogqozo powiedział:
#12 Gość__*
Napisany 03 lipiec 2008 - 20:20
Napisany 03 lipiec 2008 - 20:59
Napisany 04 lipiec 2008 - 13:14
Napisany 04 lipiec 2008 - 18:43
#16 Gość__*
Napisany 04 lipiec 2008 - 19:00
Napisany 04 lipiec 2008 - 22:25
Napisany 05 lipiec 2008 - 16:08
Na stronce pojawiło się odliczanie. Ale nie do premiery gry, tylko sekundowe - jeśli dobrze liczę, to zero zostanie osiągnięte za jakieś 2-3 dni. Co się wtedy wydarzy? Tutaj pojawia się moja nadzieja. Bo jeśli prawdą byłoby, że to będzie zwykły port bez większych zmian - to po co Square robiłoby taki hype? Żeby za te kilka dni ogłosić, że nic się nie zmieni? A może jednak czeka nas jakaś niespodzianka?
#19 Gość_Zero_*
Napisany 06 lipiec 2008 - 00:12
Napisany 06 lipiec 2008 - 16:34
#21 Gość_Zero_*
Napisany 06 lipiec 2008 - 16:45
Napisany 06 lipiec 2008 - 17:18
Napisany 06 lipiec 2008 - 17:27
Napisany 06 lipiec 2008 - 17:29
Napisany 06 lipiec 2008 - 17:37
Ryan powiedział:
Mógłbyś się powstrzymać od durnych komentarzy. Wygląda po prostu dokładnie tak samo jak oryginał ze SNES-a, czy konwersja na PSX-a. No nic, ale dla mnie to jednak duży zawód - po co robili odliczanie do czegoś, co jest po prostu filmikiem z Chrono Triggera, niemal identycznym do intra z PlayStation? Ja bym chciał jakieś nowości...
#26 Gość__*
Napisany 06 lipiec 2008 - 17:48
Napisany 06 lipiec 2008 - 19:58
http://neocrisis.com...t/view/1705/41/
Coś mi się zdaje, że po prostu władowali emulator SNES i oryginalnego roma na karta.
Napisany 07 lipiec 2008 - 14:24
Napisany 07 lipiec 2008 - 14:53
xelloss powiedział:
W zasadzie się zgadzam i strasznie ubolewam, że to tak wygląda, ale... nie do końca. CT jest IMO bardziej nowoczesne niż wiele jRPG-ów, które wychodzą dzisiaj. Ma właściwe perfekcyjny system walk, prosty i przyjemny. Jakość dźwięku - koszmar jak dla mnie, ale nie można zaprzeczyć, że kompozycje nadal należą do najpiękniejszych, jakie powstały. No i fabuła oraz scenariusz - tutaj, mimo upływu lat, nadal mało która gra podskoczy wyżej pięt Chrono Triggerowi.
Szczerze mówiąc, trudno mi przewidzieć, jak wygląda gust gracza, który nie grał jeszcze w Chrono Triggera, ale się zobaczy, jaka będzie wśród nich recepcja. Jestem optymistą, że docenią to absolutne arcydzieło.
Napisany 07 lipiec 2008 - 15:21
Co do osób, które w CT nie grały - gra jest stara, nawet nie była wydana w Europie itp. itd. Naprawdę, to że ktoś w nią nie grał, o niczym nie świadczy.