Jeśli chodzi o mnie to mi ta współpraca NEO Plus i GameOnly pod wspólnym projektem "
NEO GO" jak najbardziej odpowiada. Obie strony będą rzecz jasna czerpały z tego obopólne korzyści. Magazyn wreszcie będzie miał w miarę porządną strone www, której już nie będzie musiał się wstydzić, bo ta poprzednia (w sumie pisząc tego posta dopiero się z orientowałem, że już jej nie ma i jest teraz pod jej domeną automatyczne przekierowanie do NeoGo.pl), jak większość z nas wie, bardziej odstraszała niż przyciągała, że to tak łagodnie ujme. Natomiast redakcja GameOnly (teraz już w sumie NeoGo) - jak to już FAX zdążył
napisać - dzięki tej współpracy będzie miała większy i szybszy dostęp do ekskluzywnych materiałów i gier, które dla nich do tej pory nie były tak łatwo osiągalne jak dla redaktorów NEO Plus. Zresztą to jest chyba tak oczywiste, że aż głupio mi o tym pisać. :P Pytanie tylko pozostaje w jakim zakresie GO (NG) będzie niezależne od NEO Plus i czy w ogóle, bo po obecnym, wstępnym
logotypie strony chyba nie ma wątpliwości, która ze stron jest tą dominującą.
Co do for, to nie znam się zabardzo na php ale nie wydaje mi się aby było możliwe łączenie dwóch baz danych z różnych silników jakimi są phpBB3 i SMF w jedną, więc imo o takiej fuzji można chyba spokojnie zapomnieć. Zresztą jakby nawet z technicznego punktu widzenia było by to jednak możliwe to w sferze logistycznej prowadziło by to do absurdów - nie jestem zarejestrowany na GO (NG), więc nie wiem jaki tam jest struktura/układ forum ale po połączeniu baz danych zapewne dublowały by się poszczególne działy o konsolach, konta użytkowników (niektórzy są zarejstrewani tu i tam), wątki itd. Innymi słowy prowadziło by to do sporego chaosu i dezorganizacji. Oczywiście jest jeszcze opcja, że jedne forum jest zamykane a jego użytkownicy przenoszą się na te drugie rejestrujac się na nim. Tylko takie rozwiązanie chyba mało komu się spodoba, zwłaszcza user'om tego zamykanego forum, bo zawsze pozostanie pytanie, dlaczego akurat te ma być zamknięte a nie to drugie? I niestety nie będzie na to żadnej dobrej odpowiedzi. No i chyba nie trzeba dodawać, że taka decyzja bardzo by "zaogniła" wzajemny stosunek użytkowników "tutejszych" i "tamtych" wględem siebie. Zresztą nie tylko o zwykłych użytkowników tu chodzi ale także o moderatorów, bo jak rozumiem, wspólne forum to też wspólni modzi z N+ i GO - jakoś trudno mi sobie wyobrazić dobrą współprace osób, którzy się nie znają i hipotetycznie równie dobrze mogą się podzielić na dwa wrogie sobie obozy jak userzy. A jeśli ze sobą nie będą potrafili współpracować to jak mają zapanować nad innymi, skoro jeden drugiemu będzie cały czas wchodził w drogę i podważał jego decyzje? Zresztą historia tego forum dobitnie pokazała co oznacza brak współorganizacji moderacji i wzajemne animozje, które nieraz miały swój finał w banowaniu/warnowaniu moderatora przez... moderatora. Nie należy drugi raz powtarzać tego błędu.
Reasumując, fuzja na poziomie serwisu i magazynu jest jak najbardziej ok, ale łączenie for to obecnie nienajlepszy pomysł. W tej kwestii najbliżej mi do zdania Vag'a - na stronie NeoGo powinny być dwa osobne fora, przy czym to nasze było by tym głównym.