Skocz do zawartości

Shadow of the Colossus (dawniej Nico i Wanda)

• Please log in to reply
659 odpowiedzi na ten temat

#631 Gość_jachu2_*

Gość_jachu2_*
  • Goście

Napisany 14 luty 2010 - 02:41

Mnie czegoś jednak zabrakło. Oczywiście wszystko, co napisałeś to prawda, a ja przyczepię się tylko do pierdół. Moim zdaniem na plus wyszłaby grze dowolność w szukaniu i pokonywaniu kolosów, zamiast narzucania kolejnych celów z góry, może poza ostatnim, faktycznie najbardziej wymagającym. Można zrobić reminescencję przy kolejnych podejściach, ale wolałbym pełną zaskoczkę w trakcie eksploracji świata, gdy bydlę wyskakuje znienacka. Nie przypasował mi też design jednego z pierwszych kolosów, tego z warkoczami, moim zdaniem zbyt kościstego i za mało monumentalnego w porównaniu z resztą, nawet tymi nikczemniejszej postury. No i trzecia sprawa - odgórnie ustalony system na pokonanie danego kolosa - systemy są pomysłowe, ale bywają też irytujące. Wolałbym dostać tu większe pole manewru zamiast jedynej słusznej ścieżki. Pozostawiłbym rzecz jasna punkty witalne, jednak wolałbym mieć więcej opcji wdrapania się na kolosa i dotarcia do nich.

Ale przeżycie faktycznie było, dlatego mogę polecić grę każdemu, bo niewiele jest takich perełek. Myślę też, że nie ma co porównywać SotC i Ico, mimo tego samego uniwersum gry zbyt różnią się od siebie. Może zbliżyłaby je opcja troski o Agro, tymczasem koń w starciach z kolosami jest nieśmiertelny i poczucie więzi, mimo, że w pewnym momencie silne, przez większość rozgrywki nie było odczuwalne. W Ico i Last Guardianie zależność Yordy i gryfa od gracza jest jednym z kluczowych elementów gry.

#632 Scorpio

Scorpio

Section 9

• Moderatorzy
  • 12249 Postów:

Napisany 14 luty 2010 - 09:43

Zobacz postTaikun, o 14 luty 2010 - 01:33, powiedział:

11h to tak na szybko czy z rozglądaniem się po świecie ? Skoro mi się ta gra kurzy, a wystarczy zmarnować na nią 11h to mogę się przemęczyć na PS2 bez trofeów
Jak masz takie podejście, odpuść, w ten sposób nawet te 11 godzin oszczędzisz ;)

A SotC w zestawieniu 10 najważniejszych gier dekady GT trafiło na 7 miejsce!

#633 Kradziej

Kradziej

Dzieciak

• Forumowicze
  • 9199 Postów:

Napisany 14 luty 2010 - 10:27

Pisałem już wcześniej, ale się powtórzę - polecam za pierwszym razem przejść grę na szybciora, bez zwiedzania świata pedzić od kolosa do kolosa. Dlaczego? Nie wiem jak wam, ale mi Wander wydaje się bardzo zmęczoną i znużoną postacią i sądzę, że owe zmęczenie warto poczuć na własnej skórze :)

#634 Shinigami

Shinigami

Spider-Nerd

• Moderatorzy
  • 22454 Postów:

Napisany 14 luty 2010 - 20:42

Razel, gra nie była i nie jest świetna graficznie :P

Jachu, do ogrodu się po pierwszym przejściu nie dostaniesz.

Kolosy, to tylko przeszkoda na drodze do końca gry. Nie ma w nich nic smutnego.

#635 Lady Luck

Lady Luck

Hm?

• Forumowicze
  • 6145 Postów:

Napisany 14 luty 2010 - 21:09

Zobacz postShinigami, o 14 luty 2010 - 20:42, powiedział:

Kolosy, to tylko przeszkoda na drodze do końca gry. Nie ma w nich nic smutnego.

Bo ja wiem, taki ostatni kolos daje do myślenia, kiedy ma "ludzkie odruchy" w postaci oglądania Wandera na dłoni, kiedy ten go dźga mieczykiem. Albo majestatyczny kolos pustynny, który po prostu sobie lata i nawet nie atakuje :hmmm:

#636 Kradziej

Kradziej

Dzieciak

• Forumowicze
  • 9199 Postów:

Napisany 14 luty 2010 - 21:16

Albo kolos-dziad, który nas nawet nie widzi zbyt dobrze.

#637 Shinigami

Shinigami

Spider-Nerd

• Moderatorzy
  • 22454 Postów:

Napisany 14 luty 2010 - 21:18

O, kiedy grę skończyłaś? ;D

Już pisałem to wiele razy, ale coś czuję, że zaraz będę musiał się powtórzyć, więc zrobię to już teraz! W kolosach nie ma nic smutnego, bo stoją tylko na drodze do ożywienia przeze mnie kobiety, która kocham.
Wciągłem się byłem w rolę Podróżnika i parłem przed siebie mimo zmęczenia zabijaniem tych bydlaków. Musiałem, w imię miłości (i sprawiedliwości)! :sparta:

A ostatni, to mnie wkurzył jak sam syn damy negocjowalnego afektu.

#638 Lady Luck

Lady Luck

Hm?

• Forumowicze
  • 6145 Postów:

Napisany 14 luty 2010 - 22:04

Zobacz postShinigami, o 14 luty 2010 - 21:18, powiedział:

O, kiedy grę skończyłaś? ;D

Wczoraj :tak:

#639 Razel

Razel

I'm God's lonely man

• Forumowicze
  • 7735 Postów:

Napisany 14 luty 2010 - 23:01

Razel, gra nie była i nie jest świetna graficznie :P
Nie rozśmieszaj mnie, świetnie wyglądała i do tej pory wygląda - dla mnie czołówka PS2, a na dodatek się w ogóle nie zestarzała graficznie w przeciwieństwie do wielu innych gier.

Jachu, do ogrodu się po pierwszym przejściu nie dostaniesz.
Nawet nie wiesz jak się mylisz, można się tam dostać nie pokonując ani jednego kolosa i nie mówię tu o żadnym cheatach czy glitchach.

#640 ACZ

ACZ

DANGA!

• Forumowicze
  • 19691 Postów:

Napisany 14 luty 2010 - 23:30

Nie radzę się źle wypowiadać o SotC, OLO.

#641 Gość_Zero_*

Gość_Zero_*
  • Goście

Napisany 15 luty 2010 - 00:16

Na liczniku 1:15h - dwa kolosy ubite. Jak padł pierwszy na liczniku miałem 0:15h, jak drugi 1:15h. Więc póki co:

Intro bardzo klimatyczne i spodobało mi się tak po prostu.Grafika na LCD 39' daje radę jak się ustawi progressive i 16:9, szału nie ma, ale mogę grać i powiedzieć że jest ładnie. Po pierwszym kolosie miałem wyłączyć i strzelić fanów tej gry w pysk bo wiało nudą, ale myślę sobie "dam im jeszcze jedną szansę, zanim poczują pięść pana swego na facjacie". Podbiłem do drugiego kolosa i tu całkiem inna bajka. Najpierw obczajam że trzeba uderzyć w stopy żeby klęknął (przed tym miałem pomysł żeby zeskoczyć na niego z tego dupnego mostu :rolleyes: ale nie chciało mi się tam jechać). Potem wspinam się, szukam słabego punktu, spadam, szukam, spadam. Aż w końcu ogarniam wspinanie się na tyle by sobie biegać po jego grzbiecie. Oj dawno mi się tak dłonie przy padzie nie spociły jak dziś :) Nawet jak mnie później by gra znudziła, to skończę by przesłuchać całego OSTa bo jest genialny :tak: gdy mi się motyw muzyczny zmienił po wejściu na drugiego kolosa oszalałem na punkcie tej muzyki ;) Póki co jest cholernie pozytywnie i mam nadzieję że będzie tak do końca zabawy.

Teraz pytanie, wspominaliście coś o podbijaniu staminy jakimiś jaszczurkami - gdzie je można znaleźć ?

#642 pico

pico

The Siberian Siren

• Moderatorzy
  • 5433 Postów:

Napisany 15 luty 2010 - 00:23

Zobacz postTaikun, o 15 luty 2010 - 00:16, powiedział:

Teraz pytanie, wspominaliście coś o podbijaniu staminy jakimiś jaszczurkami - gdzie je można znaleźć ?

Dodany obrazek

#643 Razel

Razel

I'm God's lonely man

• Forumowicze
  • 7735 Postów:

Napisany 15 luty 2010 - 00:30

Zobacz postTaikun, o 15 luty 2010 - 00:16, powiedział:

Możesz podbijać staminę i energię poprzez zabijanie jaszczurek (tych z białym ogonem) łukiem, a znajdują się one głównie koło świątyń/kapliczek i "konfiskowanie" im pozostałego z nich ogona oraz strącanie jabłek z drzew, również łukiem.
I odnośnie OSTeka zarzucę moje dwa ulubione kawałki:

#644 Shinigami

Shinigami

Spider-Nerd

• Moderatorzy
  • 22454 Postów:

Napisany 15 luty 2010 - 01:18

Zobacz postRazel, o 14 luty 2010 - 23:01, powiedział:

Nie rozśmieszaj mnie, świetnie wyglądała i do tej pory wygląda - dla mnie czołówka PS2, a na dodatek się w ogóle nie zestarzała graficznie w przeciwieństwie do wielu innych gier.
Kompletnie się z Tobą w sprawie grafiki nie zgodzę. Od dnia kiedy grę kupiłem grafika mi się nawet podobała, ale nic więcej. Jedyny element, który, według mnie, nie zasługiwał na 10.

#645 piterekd

piterekd

Dabrowsky

• Forumowicze
  • 16199 Postów:

Napisany 15 luty 2010 - 01:38

LOL tak przeczytałem nazwę topiku:

Shadow of the Colossus (dawniej Pico i Wredna)
:pac:

#646 burnstein

burnstein

ukryta opcja żydowska

• Forumowicze
  • 11271 Postów:

Napisany 15 luty 2010 - 08:51

Zobacz postRazel, o 15 luty 2010 - 00:30, powiedział:

Możesz podbijać staminę i energię poprzez zabijanie jaszczurek (tych z białym ogonem) łukiem, a znajdują się one głównie koło świątyń/kapliczek i "konfiskowanie" im pozostałego z nich ogona oraz strącanie jabłek z drzew, również łukiem.
...

Owoce podbijają energię, nie staminę. Taki mały szczegół.

Edit. W sumie jak się zastanowić, to tak napisałeś Dodany obrazek

#647 Aras

Aras

Pink Panther

• Moderatorzy
  • 8514 Postów:

Napisany 15 luty 2010 - 12:52

Zobacz postpiterekd, o 15 luty 2010 - 01:38, powiedział:

LOL tak przeczytałem nazwę topiku:

Shadow of the Colossus (dawniej Pico i Wredna)
:pac:
ten żart to Ci wypalił man :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#648 pico

pico

The Siberian Siren

• Moderatorzy
  • 5433 Postów:

Napisany 15 luty 2010 - 21:28

Zobacz postShinigami, o 15 luty 2010 - 01:18, powiedział:

Kompletnie się z Tobą w sprawie grafiki nie zgodzę. Od dnia kiedy grę kupiłem grafika mi się nawet podobała, ale nic więcej. Jedyny element, który, według mnie, nie zasługiwał na 10.
Jeśli chodzi o recenzję Neo Plus to gra została oceniona na 10, a sama grafika była oceniona na 8 (a muzyka 10 i miód 10). I moim zdaniem do dzisiaj grafika w SotC wygląda bardzo dobrze, takie 8 na 10. Teraz grając na PS2 przez component, na LCD full HD 40", przy włączonym progressive scan i w systemie 16:9 - gra na pełnym ekranie 40-calowym wygląda po prostu baaardzo dobrze, bez żadnych narzekań.

Więc nie znasz się Shini :^^:.

#649 Shinigami

Shinigami

Spider-Nerd

• Moderatorzy
  • 22454 Postów:

Napisany 15 luty 2010 - 21:38

8 to nie 10, a ja napisałem, że na dziesiątkę nie zasługuje. Więc?

#650 pico

pico

The Siberian Siren

• Moderatorzy
  • 5433 Postów:

Napisany 15 luty 2010 - 21:48

Razel napisał "świetnie wyglądała i do tej pory wygląda", a Ty na to, że się z nim kompletnie nie zgodzisz w sprawie grafiki.

Lecz tutaj wg mnie Razel miał rację ;p.

#651 Shinigami

Shinigami

Spider-Nerd

• Moderatorzy
  • 22454 Postów:

Napisany 15 luty 2010 - 21:55

No ale 8, to bardziej przeciętna niż świetna grafika. I na 8 maks zasługuje według mnie.

#652 pico

pico

The Siberian Siren

• Moderatorzy
  • 5433 Postów:

Napisany 15 luty 2010 - 21:58

No dobrze, to niech będzie rączka na zgodę :^^:.

#653 Gość_jachu2_*

Gość_jachu2_*
  • Goście

Napisany 15 luty 2010 - 23:45

Kolosy mimo lat wyglądają świetnie nawet na HDTV, zaś Wander i Agro są rozpikselowani, nic na to nie poradzimy. Grafa na 8, ale do licha ciężkiego, 8 to dobra nota. Da się w to grać bez krzywienia.

#654 Greg

Greg

I`m Greg and I`m AWESOME!

• Moderatorzy
  • 12781 Postów:

Napisany 16 luty 2010 - 00:02

Ja jednak ciągle liczę na reedycję w HD ;]

#655 pico

pico

The Siberian Siren

• Moderatorzy
  • 5433 Postów:

Napisany 16 luty 2010 - 00:04

Zobacz postGreg, o 16 luty 2010 - 00:02, powiedział:

Ja jednak ciągle liczę na reedycję w HD ;]
Też na to liczę. Niech zrobią coś w stylu Games Team ICO Collection, coś w stylu GoW1 i 2 na jednej płytce, podciągnięte graficznie. Czekam na The Last Guardian z tą nadzieją, że coś takiej powstanie :).

#656 Gość_Zero_*

Gość_Zero_*
  • Goście

Napisany 03 czerwiec 2010 - 01:24

Taka ciekawostka ... ostatnio SotC był na Ultimie za 59 zł :cry: niestety gdy się o tym dowiedziałem był już wyprzedany

#657 marbel007

marbel007

Why so SERIOUS??

• Forumowicze
  • 4917 Postów:

Napisany 03 czerwiec 2010 - 10:06

Zobacz postTaikun, o 03 czerwiec 2010 - 01:24, powiedział:

Taka ciekawostka ... ostatnio SotC był na Ultimie za 59 zł :cry: niestety gdy się o tym dowiedziałem był już wyprzedany
No ale z tego co mi wiadomo ma być "zremasterowany" na PS3 wraz z ICO, tak a jak oba GoWy. Więc jeszcze będzie okazja ;)

#658 Giewny

Giewny

true gringo

• Forumowicze
  • 1892 Postów:

Napisany 03 czerwiec 2010 - 10:28

Jak w przyszłości będę kupował PS3, to już wiem jaką gierkę biorę na starcie.

#659 Kradziej

Kradziej

Dzieciak

• Forumowicze
  • 9199 Postów:

Napisany 03 czerwiec 2010 - 10:59

OK, nie ma bacika, żebym dzisiaj/jutro nie zaczął ponownie przechodzić Shadowa.

#660 Gość_Zero_*

Gość_Zero_*
  • Goście

Napisany 03 czerwiec 2010 - 11:13

Zobacz postKradziej, o 03 czerwiec 2010 - 10:59, powiedział:

OK, nie ma bacika, żebym dzisiaj/jutro nie zaczął ponownie przechodzić Shadowa.

Ja tak samo ... tylko że będę kończył grać :clown: