Oceny w recenzjach - TAK? NIE?
Rozpoczęte przez
Shinigami
, lis 11 2009 17:15
39 odpowiedzi na ten temat
#31 Gość__*
Napisany 29 listopad 2009 - 18:43
jestem za tym żeby nie było ocen cząstkowych (tak jak wiadomo często zdażają się chochliki drukarskie, a poza tym mnie wystarczy recenzja w której zawarte są różne aspekty gry oraz plusy i minusy tak jak dotychczas). Fajne było "złe. brzydkie, dobre" - takie krótkie ale celne uwagi.
Oceny cząstkowe... nie mają większego sensu, bo i tak nie ma sensu porównywać na ich podstawie np. grafiki albo design'u w grach (jest to całkowicie niewymierne).
Oceny cząstkowe... nie mają większego sensu, bo i tak nie ma sensu porównywać na ich podstawie np. grafiki albo design'u w grach (jest to całkowicie niewymierne).
Napisany 12 styczeń 2010 - 03:57
Głosowałem na "tak i tak". Zawsze czytałem i czytam magazyn który kupuję praktycznie od deski do deski. Jednak oceny końcowe powinny być w każdym magazynie, więc tak i tutaj jako dopełnienie recenzji. Jak komuś przeszkadzają to niech na nie nie patrzy tylko czyta to co go interesuje.
Są ludzie którzy patrzą tylko na oceny końcowe i dopiero wtedy biorą się ewentualnie za czytanie tekstu. Przyjmijmy, że wyszła mało reklamowana gra o której wcześniej nikt nie słyszał praktycznie nic i dostała np 9/10. Ktoś zobaczy ocenę i przeczyta recenzje(chyba większość tak robi)po czym dojdzie do wniosku, że ją kupi- wiadomo, że nie każdy ma czas lub chęci czytać wszystkich recenzji. Taka gra bez oceny końcowej zostałaby niezauważona przez większość.
Są ludzie którzy patrzą tylko na oceny końcowe i dopiero wtedy biorą się ewentualnie za czytanie tekstu. Przyjmijmy, że wyszła mało reklamowana gra o której wcześniej nikt nie słyszał praktycznie nic i dostała np 9/10. Ktoś zobaczy ocenę i przeczyta recenzje(chyba większość tak robi)po czym dojdzie do wniosku, że ją kupi- wiadomo, że nie każdy ma czas lub chęci czytać wszystkich recenzji. Taka gra bez oceny końcowej zostałaby niezauważona przez większość.
Napisany 12 styczeń 2010 - 12:34
Zagłosowałem na 2 razy tak.
Napisany 12 styczeń 2010 - 17:24
Zagłosowałem tylko na całościowe
Napisany 12 styczeń 2010 - 17:36
Po wynikach ankiety jak na razie widać, że oceny jednak bardziej się Czytelnikom podobają, niż ich brak.
Osobiście oceny służą jako takie podsumowanie, nie jako wyznacznik i prawda bezwzględna. I dobrze komponują się z recenzją, z których czasem nie wynika na ile i jak oceniany jest dany element gry (zwłaszcza w przypadku recenzji na stronę, gdy np. czasem jakiś japoński RPG zyskuje całkiem mocą ocenę za dźwięk). Są i powinny zostać
Osobiście oceny służą jako takie podsumowanie, nie jako wyznacznik i prawda bezwzględna. I dobrze komponują się z recenzją, z których czasem nie wynika na ile i jak oceniany jest dany element gry (zwłaszcza w przypadku recenzji na stronę, gdy np. czasem jakiś japoński RPG zyskuje całkiem mocą ocenę za dźwięk). Są i powinny zostać
Napisany 12 styczeń 2010 - 17:37
też zagłosowałem tylko na całościowe, aczkolwiek skłonny bym był do cząstkowych w momencie gdyby to były tylko półówki - albo plusy minusy - nei wiem czy takie coś występuje nadal w innych magazynach - pewnie tak - w każdym razie nic mi nie mówi takie 4.2 - ale juz 4.5 jak najbardziej.
system szkolnego oceniania nie jest taki zly ;] zawsze mozna pojsc na calosc i zabawic sie w "A,B,C...F"
system szkolnego oceniania nie jest taki zly ;] zawsze mozna pojsc na calosc i zabawic sie w "A,B,C...F"
Napisany 12 styczeń 2010 - 17:40
Cząstkowe w sensie rozbicie oceny osobno na grafę, dźwięk, miód i design, Zoi
Napisany 13 styczeń 2010 - 17:18
Oceny muszą być, bo na reklamach fajnie wygląda "10/10 Neo Plus". A i tak choćby tu było 90% głosów na tak, wątpię by to coś dało. Forumowicze to mniejszość wszystkich czytających N+.
Napisany 13 styczeń 2010 - 19:32
Nyu, o 13 styczeń 2010 - 17:18, powiedział:
Oceny muszą być, bo na reklamach fajnie wygląda "10/10 Neo Plus". A i tak choćby tu było 90% głosów na tak, wątpię by to coś dało. Forumowicze to mniejszość wszystkich czytających N+.