Skocz do zawartości

Oceny w recenzjach - TAK? NIE?

• Please log in to reply
39 odpowiedzi na ten temat

Ankieta: Czy recenzje mają być kwitowane ocenami? (35 użytkowników głosowało)

Czy recenzje mają być kwitowane ocenami?

1. TAK całościowe - TAK cząstkowe (22 głosów [62.86%])

Procent głosów: 62.86%

2. TAK całościowe - NIE cząstkowe (9 głosów [25.71%])

Procent głosów: 25.71%

3. NIE całościowe - TAK cząstkowe (0 głosów [0.00%])

Procent głosów: 0.00%

4. NIE całościowe - NIE cząstkowe (4 głosów [11.43%])

Procent głosów: 11.43%

Głosuj Goście nie mogą głosować

#31 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 29 listopad 2009 - 18:43

jestem za tym żeby nie było ocen cząstkowych (tak jak wiadomo często zdażają się chochliki drukarskie, a poza tym mnie wystarczy recenzja w której zawarte są różne aspekty gry oraz plusy i minusy tak jak dotychczas). Fajne było "złe. brzydkie, dobre" - takie krótkie ale celne uwagi.

Oceny cząstkowe... nie mają większego sensu, bo i tak nie ma sensu porównywać na ich podstawie np. grafiki albo design'u w grach (jest to całkowicie niewymierne).

#32 Raikoh

Raikoh

Dark Athena Corp.

• Forumowicze
  • 10828 Postów:

Napisany 12 styczeń 2010 - 03:57

Głosowałem na "tak i tak". Zawsze czytałem i czytam magazyn który kupuję praktycznie od deski do deski. Jednak oceny końcowe powinny być w każdym magazynie, więc tak i tutaj jako dopełnienie recenzji. Jak komuś przeszkadzają to niech na nie nie patrzy tylko czyta to co go interesuje.
Są ludzie którzy patrzą tylko na oceny końcowe i dopiero wtedy biorą się ewentualnie za czytanie tekstu. Przyjmijmy, że wyszła mało reklamowana gra o której wcześniej nikt nie słyszał praktycznie nic i dostała np 9/10. Ktoś zobaczy ocenę i przeczyta recenzje(chyba większość tak robi)po czym dojdzie do wniosku, że ją kupi- wiadomo, że nie każdy ma czas lub chęci czytać wszystkich recenzji. Taka gra bez oceny końcowej zostałaby niezauważona przez większość.

#33 Yoori

Yoori

profesore de espańol

• Forumowicze
  • 5886 Postów:

Napisany 12 styczeń 2010 - 12:34

Zagłosowałem na 2 razy tak.

#34 piterekd

piterekd

Dabrowsky

• Forumowicze
  • 16205 Postów:

Napisany 12 styczeń 2010 - 17:24

Zagłosowałem tylko na całościowe :)

#35 Scorpio

Scorpio

Section 9

• Moderatorzy
  • 12249 Postów:

Napisany 12 styczeń 2010 - 17:36

Po wynikach ankiety jak na razie widać, że oceny jednak bardziej się Czytelnikom podobają, niż ich brak.

Osobiście oceny służą jako takie podsumowanie, nie jako wyznacznik i prawda bezwzględna. I dobrze komponują się z recenzją, z których czasem nie wynika na ile i jak oceniany jest dany element gry (zwłaszcza w przypadku recenzji na stronę, gdy np. czasem jakiś japoński RPG zyskuje całkiem mocą ocenę za dźwięk). Są i powinny zostać :)

#36 Zoisaite

Zoisaite

Einz, zwei, drei...

• Forumowicze
  • 3694 Postów:

Napisany 12 styczeń 2010 - 17:37

też zagłosowałem tylko na całościowe, aczkolwiek skłonny bym był do cząstkowych w momencie gdyby to były tylko półówki - albo plusy minusy - nei wiem czy takie coś występuje nadal w innych magazynach - pewnie tak - w każdym razie nic mi nie mówi takie 4.2 - ale juz 4.5 jak najbardziej.
system szkolnego oceniania nie jest taki zly ;] zawsze mozna pojsc na calosc i zabawic sie w "A,B,C...F"

#37 Shinigami

Shinigami

Spider-Nerd

• Moderatorzy
  • 22460 Postów:

Napisany 12 styczeń 2010 - 17:40

Cząstkowe w sensie rozbicie oceny osobno na grafę, dźwięk, miód i design, Zoi ;)

#38 Razel

Razel

I'm God's lonely man

• Forumowicze
  • 7735 Postów:

Napisany 13 styczeń 2010 - 16:19

Zobacz postShinigami, o 12 styczeń 2010 - 17:40, powiedział:

Cząstkowe w sensie rozbicie oceny osobno na grafę, dźwięk, miód i design, Zoi ;)
Oceny cząstkowe są ok i powinny zostać :tak:
Lubię sobie spojrzeć jak wg recenzenta się przestawia grafa dźwięk itp.

#39 Nyu

Nyu

Nanana-nana-na!

• Forumowicze
  • 4249 Postów:

Napisany 13 styczeń 2010 - 17:18

Oceny muszą być, bo na reklamach fajnie wygląda "10/10 Neo Plus". A i tak choćby tu było 90% głosów na tak, wątpię by to coś dało. Forumowicze to mniejszość wszystkich czytających N+.

#40 Scorpio

Scorpio

Section 9

• Moderatorzy
  • 12249 Postów:

Napisany 13 styczeń 2010 - 19:32

Zobacz postNyu, o 13 styczeń 2010 - 17:18, powiedział:

Oceny muszą być, bo na reklamach fajnie wygląda "10/10 Neo Plus". A i tak choćby tu było 90% głosów na tak, wątpię by to coś dało. Forumowicze to mniejszość wszystkich czytających N+.
Jesteśmy mniejszością, ale nie znaczy to, że o takich sprawach nie możemy dyskutować :)