Skocz do zawartości

Wyścig przenośnych gigantów. PSP czy NDS Który lepszy ??

• Please log in to reply
315 odpowiedzi na ten temat

Ankieta: Która z przenośnych konsol sprzeda się lepiej ? (31 użytkowników głosowało)

Która z przenośnych konsol sprzeda się lepiej ?

1. PSP (17 głosów [54.84%])

Procent głosów: 54.84%

2. NDS (14 głosów [45.16%])

Procent głosów: 45.16%

Głosuj Goście nie mogą głosować

#31 Jedyn

Jedyn

Rural Juror

• Forumowicze
  • 8089 Postów:

Napisany 12 luty 2005 - 20:31

Imo jest zasadnicza różnica miedzy rynkiem stacjonarnym a rynkiem handheld'owym. Sony robi poniekąd eksperyment, chcąc zaaplikować do niego to co jest znane z konsol stacjonarnych. I chociaz wydaje mi się, że nie tędy droga to kto wie? Np już to, że gry sa na płytkach jest czymś innym,bo, po pierwsze, dochodza loadingi, których na GB/DS nie ma. Po drugie problemy z szybką zmianą gier np w autobusie.

Przykład of koz nie z Polski, ale np z takiej Japonii:

Siedzi sobie dzieciak na przystanku, chce sobie przez 5 minut pograc.

:arrow: Wyjmuje DS i nie ma problemu- gra po 15 sekundach.
:arrow: Wyjmuje PSP-dojezdza autobus a gra dopiero się zaczyna

Dzieciak chce szybko zmienić grę.

:arrow: Z DS-em nie ma problemu, gry ma luzem gdzies w kurtce, wiec w sekunde gra w to co chce
:arrow: Z PSP jest problem-UMD nie trzyma luzem w kurtce, wiec albo ma ze sobą tylko 1 grę, albo ryzykuje zniszczeniem gry, jeśli nie jest zabezpieczona

To tylko taki mały przykład.PSP jak juz napisałem wczesniej inne podejście do rynku konsolek przenośnych. I zobaczymy jak ludzie to odbiorą. Te 2(konsole, kieszonsolki) rynki rządzą sie zupełnie innymi prawami i jak dotad chyba N dobrze rozumiało tę różnicę.

#32 Voo

Voo

...

• Forumowicze
  • 692 Postów:

Napisany 12 luty 2005 - 20:55

zastanawiamy się co wygra na rynku handheldów a przecież Sony wcale nie reklamuje PSP jako handhelda XXI wieku ale jako "walkmana XXI wieku". Pojawienie się PSP jest problemem dla Nintendo i NDS ale też dla Apple i jego iPod-a i pewnie wszystkich innych producentów przenośnych urządzeń do słuchania i oglądania.

Dla nas w Polsce przenosny odtwarzacz Mp3 czy odtwarzacz filmów to wciąż droga "fanaberia", na zachodzie ludzie są przyzwyczajeni do takich zabawek i mozliwości multimedialne PSP mogą mieć ogromne znaczenie dla jego rynkowego sukcesu. Poza tym PSP jest zwyczajnie bardziej szpanerskie, mozna cos takiego pokazać nawet dorosłym ludziom i wywołać zazdrość i podziw a przynajmniej zaciekawienie. Nawet wsród ludzi niezainteresowanych graniem. "Target" platformy jest więc znacznie szerszy niz w przypadku NDS, dlatego więcej sprzedanych psp niz nds to tylko kwestia czasu imo. Co jednak nie zmienia moich osobistych preferencji.

#33 ACZ

ACZ

DANGA!

• Forumowicze
  • 19703 Postów:

Napisany 12 luty 2005 - 21:15

.

#34 Voo

Voo

...

• Forumowicze
  • 692 Postów:

Napisany 16 luty 2005 - 09:32

źródło ->http://www.the-magic...pten.htm#Legend

dane z Japonii tylko potwierdzają, że przewaga PSP w ilości sprzedanych egzemplarzy to tylko kwestia czasu, chociaż fani Nintendo mają do wyboru wciąż dwie kieszonki i to pewnie tez wpływa na poziom sprzedaży obu

System >Sales this week >>Sales total this year

PlayStation Portable >48,781 >>316,383

PlayStation2 >47,963 >>353,248

Nintendo DS >29,552 >>279,474

GameBoy Advance SP >13,459 >>127,505

GameCube >6,922 >>47,673

GameBoy Advance >411 >>3,449

Xbox >388 >>3,038

#35 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 25 luty 2005 - 12:05

Jak na razie postawiłem pomarańczowe światło na obydwie konsole.Sprawa ma się tak, że jako przeciętny Polski gracz nie mogę sobie pozwolić na strzał 'byle gdzie', gdyż zbyt ciężko pracowałem na te 700 zeta, które mam uciułane na koncie. Dlatego też postanowiłem sobie (mimo ciśnienia, które mnie rozwala) że poczekam do sierpnia i dokładnie zbadam sytuację gier, przyszłości i wadliwości konsol. Wtedy zaadecyduję i będę najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi. Oczywiście w międzyczasie dorobię jeszcze paru stówek, żeby mieć na parę gier i ew. jak będa jakieś interesujące, to i na jakiś gadżet.

#36 Jedyn

Jedyn

Rural Juror

• Forumowicze
  • 8089 Postów:

Napisany 25 luty 2005 - 12:15

ja tak samo- już ochłonąłem po tym całym cyrku i nie planuję niczego kupować. DS wogóle mnie nie grzeje, słabe dziecinne gry. PSP też niby fajne, ale z drugiej strony po co? Czekam na GB Evolution, czy jak mu tam :) i potem sobie pomyślę

#37 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 25 luty 2005 - 16:27

No fakt. Ciekawe co bedzie z tego GB evo, bo mam nadzieje że cos lepszego niż DS, a może nawet PSP.

#38 Ganon

Ganon

Dante

• Forumowicze
  • 1362 Postów:

Napisany 25 luty 2005 - 16:28

Nintendo mówiło, żę Evolution ma mieć grafike lepszą niż PSP. A więc czekamy ^^

#39 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 25 luty 2005 - 18:22

nintendo nigdy nic nie mowilo na temat grafiki evolution jedyne oficjalne stwierdzenie od nintendo to to ze nastepny gameboy (ale revolution) ma byc konsola stacjonarna. :| w ogole z kad sie wziela ta plotka o evolution?

#40 ACZ

ACZ

DANGA!

• Forumowicze
  • 19703 Postów:

Napisany 25 luty 2005 - 18:33

.

#41 Debeef

Debeef

DANGA!

• Forumowicze
  • 17527 Postów:

Napisany 25 luty 2005 - 19:10

Mnie zauroczyła PSP, różnice w grafice sa kolosalne, a to o co bałem się najbardziej czyli bateria starcza na 5h gry, a to już wystarczająco. Sony wg. mnie wygra tą wojnę przynajmniej w europie, bo tutaj Nintendo najmniej znaczy. Nintendo chce utrzymać swoją pozycję na rynku polegając na stałych klientach którzy mieli ich poprzednie konsolki i za ich pomocą sprzedawać konsole stacjonarne, a Sony będzie miało politykę dokładnie odwrotną.

#42 Kaxi

Kaxi

N+ Crew

• Redakcja
  • 4730 Postów:

Napisany 25 luty 2005 - 19:19

Debeef, z całym szacunkiem, ale żeś walnął jak łysy grzywką o kant kuli. Dokładniej w kawałku o polityce.

Według Ciebie Nintendo wydając kieszonsolkę jakiej jeszcze nie było, zupełnie inną od GameBoyów, uderza w starych fanów?

A Sony wydając kolejne PlayStation (chodiz mi o nazwę), z grafiką podobną do PS2, możliwościami podobnymi do PS2 (wprawdzie w inny sposob ale ogladanie filmow i słuchanie muzy) i serwujac tytuly znane z PS2, uderza do zupełnie nowych odbiorców?

Powodzenia :lol:

#43 Jedyn

Jedyn

Rural Juror

• Forumowicze
  • 8089 Postów:

Napisany 25 luty 2005 - 20:02

imo to poniekąd ma rację- jak jakis dzieciak grał kilka lat na GB i zapamietał, że to Nintendo i jeszcze mu sie podobało, to może z wielkim prawdopodobieństwem kupić DS- pójdzie do sklepu, przeczyta NINTENDO i sie napali bo jego fajny GB jest tej samej firmy 8) Czyż nie mam racji? :lol:

#44 luck1985

luck1985

Master Chief

• Forumowicze
  • 2501 Postów:

Napisany 25 luty 2005 - 22:50

Dzis widzialem Ds i PSP razem :]
Ds - :lol: -Z czym do ludu ? Tak jak pisalem , o ile dobrze sie gra w podstawie , to na ulicy nie da rady z tym isc i sie bawic . Gry to paranoja .
Psp- no to juz raczej kultowe urzadzenie bedzie . Caly czas mam w myslach ta krople z demka Ridge Racer ...................

#45 Jedyn

Jedyn

Rural Juror

• Forumowicze
  • 8089 Postów:

Napisany 25 luty 2005 - 22:54

tak w sumie sie teraz zastanawiam- co my własciwie porównujemy? Przeciez DS to co innego i PSP to co innego.Inny pomysł, inne wykonanie i zupełnie inny odbiorca. A to , że wyszły w tym samym czasie...

IMO PSP bedzie można porównywac dopiero z Evolution

#46 luck1985

luck1985

Master Chief

• Forumowicze
  • 2501 Postów:

Napisany 25 luty 2005 - 23:12

Nie ma sensu porownywac . Ale nie dal bym zato 300 zl ........poczawszy od wygladu ktory niby oldschool , ale jednak do bani wyglada . I granie na tym moze i jara , ale to zabawka na godzine :D

Teraz to zbieram na PsP .

#47 Kaxi

Kaxi

N+ Crew

• Redakcja
  • 4730 Postów:

Napisany 26 luty 2005 - 00:24

A ja uważam, że mając PS2, kupno PSP to trochę strata kasy. Pomijam ludzi, którzy tak uwielbiają swoją Czarnulę, że stać ich na kupienie sprzętu by pograć w podobne gierki co mają w domciu.

Nie wiem Luck jakie widziałeś gry, ale godiznkę to ja grałem w jedną mini-gierkę w Mario 64 DS :) Poza tym mi szalenie spodobał się touch screen. Coś niesamowitego w tym jest dla mnie 8) Powtarzam: nie wiem jakie gry widziałeś, że mówisz, że to paranoja.

I kto gra na handheldach w ruchu? Chyba tylko laski na reklamie PSP :lol:

#48 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 26 luty 2005 - 00:29

Kaxi powiedział:

A ja uważam, że mając PS2, kupno PSP to trochę strata kasy. Pomijam ludzi, którzy tak uwielbiają swoją Czarnulę, że stać ich na kupienie sprzętu by pograć w podobne gierki co mają w domciu.

Nie wiem Luck jakie widziałeś gry, ale godiznkę to ja grałem w jedną mini-gierkę w Mario 64 DS :) Poza tym mi szalenie spodobał się touch screen. Coś niesamowitego w tym jest dla mnie 8) Powtarzam: nie wiem jakie gry widziałeś, że mówisz, że to paranoja.

I kto gra na handheldach w ruchu? Chyba tylko laski na reklamie PSP :lol:

W 100% sie z toba zgadzam - jak bym mial PS2 to pewnie bym PSP nie kupil ale ze lubie urzadzenia przenosne a touch screen mam w PDA i jestem z nim obyty to na mnie takiego wrazenia nie robi. W sumie jestem fanem nintendo ale jak zobaczylem PSP i jej grafike to postanowilem kupic ta kieszonsolke (jak zwal tak zwal):
Dodany obrazek

#49 luck1985

luck1985

Master Chief

• Forumowicze
  • 2501 Postów:

Napisany 26 luty 2005 - 00:31

No zle napisalem ruch , ale chodzi o - autobus , przystanek itp . Do tego DS sie nie nadaje . Gry graficznie nie wygladaja rewelacyjnie .
to moje zdanie , chcialem i widzialem i nie dal bym za to 300 zl ;)
Za psp wydal bym wiecej ;) Ale 1000 zl za handlhedla toi tak mosmos . 500 zl bym mogl dac . PSP ma tez minus o ktorym pisalem juz duzo wczesniej zanim wspomnial o tym matt w n+ . Ekran to jest straszny w PSP . ( mazanie sie i widoczne plamy)
No trzeba zobaczyc psp , filmiki i zdjecia to nie to . Gdybym sie mial zajarac fotkami w n+ na PSP to bym nigdy tego nie kupil . To trzeba zobaczyc 8)

#50 Jedyn

Jedyn

Rural Juror

• Forumowicze
  • 8089 Postów:

Napisany 26 luty 2005 - 11:41

luck1985 powiedział:

No zle napisalem ruch , ale chodzi o - autobus , przystanek itp . Do tego DS sie nie nadaje . Gry graficznie nie wygladaja rewelacyjnie .

luck, ale przeciez cały czas powtarzasz, że grafa nie jest najważniejsza.To jak to z tobą jest? :wink:

Chociaż z drugiej strony, słabszą grafe powinny rekompensować dobre gry- a w przypadku DS to tez sie nie sprawdza. IMO nie ma na niej ani jednej gry, w którą chciałbym zagrać. Na horyzoncie widnieje jedynie NFSU2 a i tak ta gra nie jara mnie aż tak jak np. odpowiedmnik z PSP.

Zapowiedzi na DS też jakos mniej- przynajmniej takie mam wrażenie- mało newsów, screenów.

#51 ACZ

ACZ

DANGA!

• Forumowicze
  • 19703 Postów:

Napisany 26 luty 2005 - 12:04

.

#52 luck1985

luck1985

Master Chief

• Forumowicze
  • 2501 Postów:

Napisany 26 luty 2005 - 13:21

1qaz1q powiedział:

luck, ale przeciez cały czas powtarzasz, że grafa nie jest najważniejsza.To jak to z tobą jest? :wink:

Chociaż z drugiej strony, słabszą grafe powinny rekompensować dobre gry- a w przypadku DS to tez sie nie sprawdza. IMO nie ma na niej ani jednej gry, w którą chciałbym zagrać. Na horyzoncie widnieje jedynie NFSU2 a i tak ta gra nie jara mnie aż tak jak np. odpowiedmnik z PSP.

Zapowiedzi na DS też jakos mniej- przynajmniej takie mam wrażenie- mało newsów, screenów.

Hjehehe lubie ladnie wygladajace gry , ladna grafe :D A jak gra jest wybitnie dobra to grafika leci na drugi plan . Gdybyma mial wziasc DS albo PSP ze wzgledu na grafike to wszytko jasne :D
A jak bede chcial wspominac dobre czasy, wezme DS i mario

#53 Debeef

Debeef

DANGA!

• Forumowicze
  • 17527 Postów:

Napisany 26 luty 2005 - 16:12

Kaxi powiedział:

Debeef, z całym szacunkiem, ale żeś walnął jak łysy grzywką o kant kuli. Dokładniej w kawałku o polityce.

Według Ciebie Nintendo wydając kieszonsolkę jakiej jeszcze nie było, zupełnie inną od GameBoyów, uderza w starych fanów?

A Sony wydając kolejne PlayStation (chodiz mi o nazwę), z grafiką podobną do PS2, możliwościami podobnymi do PS2 (wprawdzie w inny sposob ale ogladanie filmow i słuchanie muzy) i serwujac tytuly znane z PS2, uderza do zupełnie nowych odbiorców?

Powodzenia :lol:

źle mnie zrozumiałeś, chodziło mi o to, że Nintendo nastawia się że sprzedarz DS pozwoli im sprzedać więcej stacjonarnych konsol, a Sony chce posłużyć się użytkownikami z PS2 do sprzedarzy większej ilości PSP

#54 Kaxi

Kaxi

N+ Crew

• Redakcja
  • 4730 Postów:

Napisany 26 luty 2005 - 16:25

Jeśli tak, to zgoda, jak najbardziej. 8)

#55 Debeef

Debeef

DANGA!

• Forumowicze
  • 17527 Postów:

Napisany 26 luty 2005 - 16:31

Kiedy teraz czytam powyższy tekst też doszedłem do wniosku, że mogłeś to tak zrozumieć, na drugi raz będę dokładniej artykułował wypowiedzi

#56 Kaxi

Kaxi

N+ Crew

• Redakcja
  • 4730 Postów:

Napisany 26 luty 2005 - 17:53

Polecam ściągnąć z jeux france reklamę NDS. Z taką akcją promocyjną może im się udać. Reklama jest po prostu debeściarska, zwłaszcza akcja z prysznicami :twisted:

#57 xell

xell

Tytuł użytkownika

• Forumowicze
  • 10977 Postów:

Napisany 26 luty 2005 - 18:04

Nawet fajne hasło reklamowe było pod koniec.

#58 ACZ

ACZ

DANGA!

• Forumowicze
  • 19703 Postów:

Napisany 27 luty 2005 - 23:43

.

#59 Kaxi

Kaxi

N+ Crew

• Redakcja
  • 4730 Postów:

Napisany 27 luty 2005 - 23:50

Czychu wreszcie zaczął pisać normalnie, nie obrażając nikogo. Good job, man 8)

Co do Twojego zdania:

- po 1: fakt, DS mógłby być trochę mocniejszy, ale moim zdaniem DS jest tyle co zacofany, co PSP wyprzedza trochę obecny czas. W końcu mają trochę problemów z powsadzaniem tego wszystkiego do kupy (vide problemy z produkcją)

- po 2: mów co chcesz, ale faktem jest, że w DS moc nie jest priorytetem. Pewnie chciałoby się mieć handhelda z designem PSP i jego mocą, do tego touch screen i drugi ekranik, a oba wielkosci i jakosci tego z PSP, do tego wbudownay mikrofon i WIFI, działające minimum 10 h i zbey wszystko bylo małe. Ale sorry, no bonus.

Jeśli kolejny GameBoy nie przebije PSP (a np. tylko mu dorówna), to wtedy będe mogl przynajmniej czesciowo sie z Tobą zgodzić.

#60 Jedyn

Jedyn

Rural Juror

• Forumowicze
  • 8089 Postów:

Napisany 27 luty 2005 - 23:51

imo N nie wypuszczało GB z grafiką 3d bo nie było potrzeby. GBoje sprzedawały się rewelacyjnie, więc po co to przerywać? Teraz kiedy możliwości GBA praktycznie sie wyczerpały nastała chwila kiedy 3d zawita na handheldach- moim zdaniem w dobrym momencie.

Dobrze, że jest PSP, to pogoni nieco N i szybciej wcisną do nowego GB lepsze 3d- bo z tym DS to na laurach spoczeli imo 8)