Fenomen jakim jest Neo+...
Napisany 23 czerwiec 2005 - 12:11
Wyobraźcie sobie, że Gulash przechodzi na emeryturę i Naczem zostaje Mielu (Yeah right :mrgreen:) - czytacie dalej, czy porzucacie? I co zrobiliby młodzi czytelnicy, dopiero rozpoczynający przygodę z konsolami?
Temat czysto refleksyjny. Zapraszam :)
Napisany 23 czerwiec 2005 - 12:28
TomisH powiedział:
#3 Gość__*
Napisany 23 czerwiec 2005 - 12:29
#4 Gość__*
Napisany 23 czerwiec 2005 - 12:33
Co do "problemu" TomisH'a: kiedy odeszła złota ekipa SS i przyszli młodzi, kupowałem ten nowy twór przez jakiś czas. NSS w końcu było naturalnym przedłużeniem "mojego" SS, więc byłem bardzo ciekawe jak to wyjdzie. Niestety, okazało się, że cała magia tkwi w ludziach, a ci nowi jakoś nie udźwignęli legendy... Jeśli ekipa N+ by się znudziła grami i sobie poszła, zostawiając stołki następcom, kupowałbym dalej pismo, by sprawdzić jak sobie radzą. Jakby dali radę i ciągnęli magazyn dobrze - zostałbym. Gdyby jednak nie wciągnęli mnie do "swojego świata", jak w.w., to bym odpadł. W końcu stara miłość nie rdzewieje :wink:
Pierwszego swojego SS dostałem... albo kupiłem od kolesia w... 4 klasie podstawówki? Nie pamiętam. Ale był to numer 36 z Macross na okładce, moje pierwsze pismo growe. A na pierwszego eNa naciągnąłem babcię. Gruss Gott! :)
#5 Gość__*
Napisany 23 czerwiec 2005 - 12:38
Napisany 23 czerwiec 2005 - 12:47
Początek ... to początek 1995 roku, kiedy kupiłem pierwszy numer SSa (21). I ten rocznik stanowi pełnię mych ulubionych numerów. 29, 21, 23, 30. Ale nie o tym. Później Kombat Korner, który przy starcie PSX i Saturn ewoluował w kącik o konsolach. I wtedy widziałem w konsolach to ... coś, czego opisać się nie da a tkwi w sercu. Uczucie bardziej skomplikowane od miłości :P
Potem start NEO. Mocny, bo 2 i 3 numer znam na pamięć - wiadomo. Recenzja i opis FF7 (najbardziej kultowa recka do dzis dzień). I plakat ekipy FF który do dziś wisi na suficie. Tyle lat, a nie wyblakł. Podobnie jak z Residenta 2 i MK Mythologies (lodowe logo).
Oczywiście nastąpiło lato 1998 roku i napis na czasopiśmie z Vigillante 8 na okładce: Gulash i s-ka atakują. I zrobili to numerem o najlepszym opisie gier z targów E3, tylko czemu porzucono tą wersję opisu później. Była taka dobra, wręcz doskonała. Kolejne numery, kolejne gry, kolejne recenzje, starty nowych systemów. Nie miałem netu do tamtego roku, więc tutaj NEO+ było oknem na świat, jednocześnie czymś dzięki czemu mogę przeżywać naprawdę niektóre teksty. Bo opis startu PS2 z kolejkami pod sklepami lubię przeglądać do dziś. Z netem nie ma tak dobrze. Ponadto co papier to papier. Wszędzie można zabrać.
Gwardia zaczęła się powoli zmieniać (Ultima i Manta na kimś z Neo+ przecież ciągną :P), zmianie odrobinę uległ styl. Ale wciąż uwielbiam N+ jak dawniej. Brak zwariowanego humoru z SSa i KW, ale to konsole są przecież :P Może galerii mi brakuje. I jRPGcorner. A teksty nigdy do końca nie były obiektywne, bo tam gdzie drzemie pasja musi być wyraz własnego zdania.
Napisany 23 czerwiec 2005 - 12:47
Hasan powiedział:
Bo sprzedaje mniej gazet miesiecznie ?
Fenomen polega na tym kto prowadzi ta gazete .
Ten czlowiek to juz legenda w tym swiecie 8) Dzieki niemu w SS moglismy przeczytac o konsolach .To on zrobil pismo o wszytkich konsolach .
Nie zebym zaczynal wojne :> Ale Psx Extreme moglo by zmienic nazwe chociaz . Kiedys PE pisalo o PSX , dzis pisza o wszytkich konsolach .
ornit powiedział:
Dokladnie . Nic dodac nic ujac .
I tak w wiekszosci przypadku kupujemy gazete z przyzwyczajenia . Wszytkie info bierzemy z neta . Gazeta musiala by co tydzien wychodzic , przewaznie to co przeczytamy w newsch , jest nam juz znane .
Scorpio powiedział:
Eee wole numer 6 z Soniciem na okladce i pierwszymi wrazeniami z DC na stanie :] "Premiera DC odbyla sie na granicy polsko niemieckiej " 8)
#8 Gość__*
Napisany 23 czerwiec 2005 - 12:53
Ten czlowiek to juz legenda w tym swiecie Dzieki niemu w SS moglismy przeczytac o konsolach .To on zrobil pismo o wszytkich konsolach .
Nie zebym zaczynal wojne :> Ale Psx Extreme moglo by zmienic nazwe chociaz . Kiedys PE pisalo o PSX , dzis pisza o wszytkich konsolach .
-bo nie mają takiego dobrego kontaktu z czytelnikami(extreme party!) przecwinie tworzą jakies bariery.
Gulash Legenda?taka sama jak i HIV.A to ,że on pisał pierwszy nic tu nie zmienia.jakby nie on to ktoś inny by to zrobił.zresztą widze tu taką analogie.wiesz kto wymyślił piłke nożną?anglicy.a wiesz kto jest najlepszą drużyną?brazylia a anglia daleko w tyle.
--------------------------------------------------------------------------------
Hasan napisał/a:
fenomenem nie nazwałbym gazety ,która na dwa możliwe miejsca w prasie konsolowej zajmuje drugie
Bo sprzedaje mniej gazet miesiecznie ?
Ten czlowiek to juz legenda w tym swiecie Dzieki niemu w SS moglismy przeczytac o konsolach .To on zrobil pismo o wszytkich konsolach .
Hasan napisał/a:
.zresztą SS to było zupełnie co innego.teraz widze dopiero po latach ,że neo nigdy nie był godnym następcą tamtego klimatu.Gulash na emeryture?jakoś to przezyje
A Sciere przezyjesz ?
#9 Gość__*
Napisany 23 czerwiec 2005 - 12:58
Scorpio powiedział:
Zgadzam się... Może i galeria nie ma takiego poparcia jak kiedyś (pamiętacie rysunki z KGB? :P tak się ten dział nazywał? :wink: ), ale ładnie wyglądało... No i parę rysunków do dzisiaj mnie zachwyca :)
PE jest głównie kolorowe i strasznie chaotyczne. Rysunki, dowcipy, odjazdy, l00z... To przyciąga gimnazjalistów i licealistów, a oni stanowią o sile sprzedaży pisma growego (na dobrą sprawę). I żeby nie było, że jestem fanboyem enplusa - sam czytałem Ekstrima kiedyś i pamiętam tak kultowe akcje, jak Butle Arena Koszynden, Speed Freeks na ulicy, czy Kali'ego (czy to był Aju? oj już nie ta pamięć :oops: ...) kasującego auta. A nawet Aju i Kali'ego, którzy zapodziali okularki słoneczne w Szczecinie :) :roll:
Napisany 23 czerwiec 2005 - 13:00
Hasan powiedział:
-bo nie mają takiego dobrego kontaktu z czytelnikami(extreme party!) przecwinie tworzą jakies bariery.
Gulash Legenda?taka sama jak i HIV.A to ,że on pisał pierwszy nic tu nie zmienia.jakby nie on to ktoś inny by to zrobił.zresztą widze tu taką analogie.wiesz kto wymyślił piłke nożną?anglicy.a wiesz kto jest najlepszą drużyną?brazylia a anglia daleko w tyle.
O tym kontakcie pisalem juz kiedys , tutaj masz racje .
Pilka jak pilka , dzieki angli sie rozwinelala :D Dzieki Gulashowi rynek konsol w polsce sie rozwinal dosyc niezle jak na nasz kraj i ciagle sie rozwija.
Hasan powiedział:
Tu rowniez pkt dla Ciebie , ale niektorzy nudza na tym papierze . Nie od dzis wiadomo , ze Gulash musi sobie sam ekipe skompletowac i trzeba byc "dobrym " . A w jakims sensie dobrym ? Na to pytanie Gulash musi odpisac .I moze wlasnie dzieki temu , ze ma pod soba dobrze skompletowana ekipa, te pismo jest tak dobre ?
#11 Gość__*
Napisany 23 czerwiec 2005 - 13:05
Hasan powiedział:
Pogodno to gorszy zespół od Ich Troje, bo sprzedał mnie płyt?
Hasan powiedział:
Sorry, ale chyba nie łapiesz czegoś... TAK, właśnie dlatego, że pisał wcześniej, i jest zakorzeniony w tym temacie. Może i HIV jest legendą, ale podpieranie legendy dowcipami o pierdzeniu i rysunko-reklamami fasolki mongolskiej naprawdę jest mało zabawne... W każdym razie dla mnie. A piłka? Liga angielska to najsilniejsza liga świata. A gdzie jest brazylijska? Największe gwaizdy wyjeżdżają do Europy i już tam zostają, same rozgrywki nie są tak emocjonujące. A jak to do Ciebie nie przemawia, to luknij chociażby na ranking FIFA :wink:
Żeby nie było - nie kłócę sie czy objeżdżam osoby mające inne zdanie - po prostu uczestniczę w kulturalnej dyskusji. Bo znowu mnie Mielu pojedzie za to, ze miałem dobry intencje :wink: :mrgreen:
#12 Gość__*
Napisany 23 czerwiec 2005 - 13:06
#13 Gość__*
Napisany 23 czerwiec 2005 - 13:11
a co do offtopu to mówie o reprezentacjach a brazylia była mistrzem 5 razy a anglia raz.
#14 Gość__*
Napisany 23 czerwiec 2005 - 13:12
Hasan powiedział:
Ale zgodzisz się, że wielu starszych czytelników rezygnuje, na ich miejsce przychodzą nowi, których - jakby nie było - jest więcej. Młodych, którzy (jak to ktoś wyżej już napisał) nie mają kontaktu z tradycją danego pisma
Hasan powiedział:
Liczy się jakość tekstu :wink:
Hasan powiedział:
W sumie to jedni wolą jedno, drudzy drugie. ode mnie eot :wink:
#15 Gość__*
Napisany 23 czerwiec 2005 - 13:15
#16 Gość__*
Napisany 23 czerwiec 2005 - 13:17
Napisany 23 czerwiec 2005 - 13:18
#18 Gość__*
Napisany 23 czerwiec 2005 - 13:21
#19 Gość__*
Napisany 23 czerwiec 2005 - 13:21
TomisH powiedział:
Napisany 23 czerwiec 2005 - 13:28
Co się dzieje z N+ i co się dzieje z nowym projektem Gulasha?
[Mielu]
#21 Gość__*
Napisany 23 czerwiec 2005 - 13:38
Napisany 23 czerwiec 2005 - 13:46
TomisH powiedział:
Co się dzieje z N+ i co się dzieje z nowym projektem Gulasha?
Napisany 23 czerwiec 2005 - 13:50
Napisany 23 czerwiec 2005 - 13:55
ornit powiedział:
Ale nie róbmy sobie jaj z poważnego (chociaż lekko hipotetyzujacego) tematu, ok? :?
Napisany 23 czerwiec 2005 - 14:09
TomisH powiedział:
No mnie przyciaga to, że kupuje N+ od czasów jak wyszedł jeszcze pierwszy numer NEO/które potem strasznie sie zeszmaciło-taka dygresja :lol:/. Pierwszy numer N+ był dla mnie przełomem-przeczytałem chyba od deski do deski. teraz kupuję N+ z przyzwyczajenia - pewnie dlatego, że w internecie znajduje wszystko czego potrzebuje a nawet wiecej ;). Ale miło jest przeczytać co na temat paru gier myśla polscy wyjadacze :)
Napisany 23 czerwiec 2005 - 15:11
Napisany 23 czerwiec 2005 - 20:46
Dalej. Czy Gulash jest wyznacznikiem N+? Myślę, że tak. Po primo jest jednym z założycieli pisma i zarazem jej redaktorem. Praktycznie to co dostajemy co miesiąc jest w 100% wizją Gulasha jak według niego powinna wyglądać gazetka o konsolach. Moim zdaniem jest to naprawdę kupa fachowej roboty i rwie mnie jak ktoś fali smuty w postaci, że Gsh odwala maniane i robi sieczke... No, ale N+ to nie tylko Gulash i nie zapominajmy o tym bo jest to trochę niesprawiedliwe wobec reszty ekipy. Matt, Marcel, Qoora, Mielu i Kaxi (i ten nowy.. jak mu tam.. a Blizzard :D ) to też ludzie, którzy tworzą to pismo i nawet gdyby Gsh kiedyś miał pójść na macierzyński to i to nie odciągnie mnie od kupowania dalej tego pisma.
No a na dowód wielkiego fanbojostwa zamieszczam fote rychłej roboty dziś w robocie hehe:

"Colors Must Be Worn At All"
Napisany 23 czerwiec 2005 - 20:55
syon powiedział:
syon powiedział:
Obrazek
"Colors Must Be Worn At All"
#29 Gość__*
Napisany 17 maj 2006 - 18:56
Taki stan rzeczy utrzymywał się przez wiele lat, aż zaledwie rok temu w mojej świadomości zaczeło się coś zmieniać. Pomyślałem sobie, że mógłbym spróbować czegoś nowego. Tak zaczęła się moja historia z konsolami.
Niemalże odruchowo zacząłem szukać jakiegoś pisma o grach konsolowych. Wybór padł na Neo Plus i jest to decyzja, której nie żałuję. Przede wszystkim moje wielkie zaskoczenie, gdy przed moimi oczyma zmaterializowała się ta ksywka: Gulash. Pamiętny wymiatacz mordobić i platformówek z SSa. Pomyślałem sobie wtedy, jak ten dinozaur zdołał się uchować przez tyle lat?!? Miłych zaskoczeń jednak nie brakowało, a duch SSa pałętał się po wszystkich stronach Neo Plusa.
Teraz moja sympatia do konsol stale wzrasta. Neo Plusa będę czytał, dopóki będzie to czasopismo na tak samo wysokim co obecnie poziomie. Może kieruje mną sentyment do dawnych lat, jednak nie zmienia to faktu, że Neo Plus ma wiele do zaoferowania współczesnemu fanowi gier. Pomimo tego, że informacji o grach i konsolach na bieżąco wyszukuję w internecie, to i tak czekam z niecierpliwością na realcję z targów E3 w Neo Plusie. Sądzę, że takich zapaleńców jak ja nie brakuje i przez długi czas nie zabraknie :)
#30 Gość__*
Napisany 17 maj 2006 - 19:56
syon powiedział:
Szacun.
To ja też coś zrobiłem żeby nie wpadać z pustymi rękami:

Jeśli mam być szczery to nie pamiętam od kiedy czytam n+, nie czytałem aż tu nagle był "od zawsze". Pamiętam tylko że wtedy miałem jeszcze poczciwego GameBoya Color i naparzałem w Pokemony. Od tej pory nie kupuje żadnej gry zanim nie przeczytam o niej w n+, podobnie jak syon nie kręci mnie także szukanie newsów w serwisach internetowych, za leniwy jestem wole mieć wszystko jak na tacy... Oczywiście czytam także PE jednak to n+ jest dla mnie, hmm to może tak: potrafiłbym przestać kupować PE, ale jak nie kupie nowego n+ to normalnie wariuje :P Dziwne ale prawdziwe...