The Elder Scrolls V: Skyrim
Napisany 10 maj 2012 - 16:58
Napisany Dzisiaj, 00:12
Ponadto, nie do końca podoba mi się sam pomysł z gildiami profesyjnymi. Trochę to nieprzekonujące, że ja - było nie było mag - jestem szefem (no ok, nie do końca szefem) gildii wojowników pogardzających magią. Wkrótce też pewnie będę szefem złodziei, choć poza otwieraniem zamków nie wykazuję w tym kierunku specjalnych talentów. Same gildie z osobnymi scenariuszami są ok, ale ja bym to urządził inaczej - dał zamiast nich jakieś organizacje połączone filozofią, ideologią, może poglądami politycznymi lub jakimś innym szczegółem, ale nie wykluczajace ze względu na rodzaj stworzonej postaci. Bractwo wilkołaków jest ok - ale niech przyjmuje zarówno wilkołaków-rycerzy jak i wilkołaków-czarodziejów. Mogłoby to być też coś w rodzaju frakcji Planescape'a - stowarzyszenia połączone wspólną filozofią. Albo jakieś inne masonerie, inkwizycje, czy bandy piratów - które potrzebują na równi piratów władających magią i mieczem.
Napisany Dzisiaj, 03:05

Najwięcej czasu mi zajęło dobicie do 30 levelu bo jest on wymagany do zdobycia Ebony Mail. Reszta to pikuś i w sumie zebranie tych 15 artefaktów zajęło mi 3 dni grania po pracy
Napisany Dzisiaj, 09:07
I na czym Ty grasz, że masz takie pasy na fotce? CRT?
Napisany Dzisiaj, 09:32
fingus, o 18 maj 2012 - 00:12, powiedział:
tego co wynika z Twoich oczekiwań, nigdy w ES nie było. wątki są płytsze niż w typowym story-driven rpg, bo przecież gra dźwiga takich linii fabularnych wiele. nie ma tu więc niuansów, spisków, jeśli są twisty to jeden lub dwa - pograj wątki złodziei i dark bros, one są na pewno ciekawsze niż companionsi, ale też nie spozdiewaj się cudów. dla pocieszenia powiem, że wątek companionsów to przedostatni najsłabszy moim zdaniem (najsłabsza jest wojna domowa).
Ponadto, nie do końca podoba mi się sam pomysł z gildiami profesyjnymi. Trochę to nieprzekonujące, że ja - było nie było mag - jestem szefem (no ok, nie do końca szefem) gildii wojowników pogardzających magią. Wkrótce też pewnie będę szefem złodziei, choć poza otwieraniem zamków nie wykazuję w tym kierunku specjalnych talentów. Same gildie z osobnymi scenariuszami są ok, ale ja bym to urządził inaczej - dał zamiast nich jakieś organizacje połączone filozofią, ideologią, może poglądami politycznymi lub jakimś innym szczegółem, ale nie wykluczajace ze względu na rodzaj stworzonej postaci. Bractwo wilkołaków jest ok - ale niech przyjmuje zarówno wilkołaków-rycerzy jak i wilkołaków-czarodziejów. Mogłoby to być też coś w rodzaju frakcji Planescape'a - stowarzyszenia połączone wspólną filozofią. Albo jakieś inne masonerie, inkwizycje, czy bandy piratów - które potrzebują na równi piratów władających magią i mieczem.
znowu - zderzasz oczekiwanie z kanonem, który w ES panuje od lat. obserwując - widac pewien trend spłycania, zależności między "gildiami" w Daggerfall czy Morrowind były trochę bardziej skomplikowane, gdzieś tam np. nie dało się dopisac, bo już się gdzieś było zapisanym, ale w sumie to też było iluzoryczne, bo wybór jednej ze świątyń czy jednego z rodów z pięciu niby stwarza ułudę wyboru, a tak naprawdę ten wybór nie ma praktycznie żadnych konsekwencji, bo wszystko jest swoim dokładnym powieleniem.
przyznaję natomiast jedno - szkoda że nie poszli śladami Fallouta 3. tam mimo wszystko wątki były wyraźniejsze, postacie bardziej charakterystyczne, a same misje poboczne fajnie nawiązywały do różnych motywów z popkultury. tu tego nie ma, a przecież można było napotkac samotnego wędrowca, Conana, który walczy o tron odległego królestwa Cymmerii i trzeba mu pomóc cośtam zrobic itd. itp. takimi smaczkami stał Fallout i nie wiem co się stało ze storywriterami że nie poszli tym tropem.
Napisany Dzisiaj, 12:28
Może nad wyraz to zabrzmi ale fallout był bardziej "liniowy" od Skyrima. Tutaj dzięki temu, że nie wchodzimy zbyt głęboko w każdą gildię, wątek etc. łatwiej nam robić potem coś innego (stąd rozwalają mnie teksty ludzi, którzy dla każdej gildii chcą tworzyć nową postać
Napisany Dzisiaj, 13:57
piterekd, o 18 maj 2012 - 12:28, powiedział:
dokładnie tak jest jak piszesz. mi też taka formuła odpowiada, z resztą od lat. natomiast rozumiem tych, którzy narzekają że tu jest wszystko powierzchowne, że nic się nie dzieje - taka gęstsza narracja jest możliwa, moim zdaniem ona głównie sprowadza się do setek wyreżyserowanych scenek, w których postacie gadają ze sobą przeprogramowanymi kwestiami i mnie do zawsze maksymalnie nudziło. "głębia" postaci osiągnięta w ten sposób, że w statycznej scence jeden bohater opowiada drugiemu jak to malcem/kawalerem/mężem będąc stracił/zyskał/ukradł/sprzedał całą rodzinę/majątek/honor/interes itd. itp. to i tak zawsze jest wałkowanie w kółko tych samych tematów.
Napisany Dzisiaj, 14:09
Piter - ja miałem sporo miejsc, gdzie się męczyłem z tymi moimi zaklęciami, dopiero z Dremorą przy boku poczułem się jak panisko. A ostatnio zrobiłem sobie amulety dodające dmg do łuku, spróbuję pobawić się bound bowem.
Napisany Dzisiaj, 14:15
fingus, o 18 maj 2012 - 14:09, powiedział:
to wszystko prawda, dlatego napisałem że w Fallout 3 było więcej oddechu, mniej kanonu i to się tam dobrze sprawdzało.
tu i tak zauważ herezję, odstęp od religii - nie ma klasycznej gildii wojowników, tylko są jacyś wilkołaczy companions, którzy pełnią rolę najemników z mrocznym sekretem.
Napisany Dzisiaj, 15:27
Napisany Dzisiaj, 16:11
Co do Argonian i Elfów, to jako laik Elder Scrolls (to moja pierwsza gra z tej serii) to o ile podobały mi się postacie elfów, szczególnie tych czarnych uciekających ulicami Windhelmu (też można było lepiej rozwinąć ich wątek) tak Argonianie sprawiali wrażenie wsadzonych do gry na siłę.. podobnie jak Kajiit. Zamiast nich wolałbym rasę Dwemerów - przez całą grę liczyłem na to, że spotkamy w jakiś zagubionych miejscówkach głęboko pod ziemią chociaż jednego zakonserwowanego przedstawiciela tej rasy, tym bardziej że naoglądaliśmy się tyle ich architektury i systemów np. przepiękne Blackreach.
Faktycznie można było wsadzić kilka innych i bardziej rozwiniętych wątków (np. wspomniany Conan), ale nie wiemy przecież co twórcy planują w DLC
Napisany Dzisiaj, 16:16
piterekd, o 18 maj 2012 - 16:11, powiedział:
takie jest lore elderscrollsów, że dwemerów już nie ma, a z kolei jaszczury i koty są. w TES6 będziesz już wiedział czego się spodziewać.
Napisany Dzisiaj, 16:27
Napisany Dzisiaj, 16:54
Zresztą ze śmieszniejszych sytuacji - Gigant uderzając w ziemię wybił Lidkę (bo za drugim podejściem z nią chodziłem) w powietrze tak, że znikła w niebie i zacząłem szukać jej zwłok.. po 2 minutach rozświetliła mi okolicę pochodnią stojąc jakby nigdy nic za moimi plecami XD
Dalej, zabite przez mnie trupy w dungeonach stojące i kolebiące się jak za życia - nie wchodzące też w żadną interakcję.
Zwierzęta pomykające dnem rzek i jezior to już ktoś z Was opisywał.
Śmieszna sytuacja w podziemiach dwemerów - strzeliłem z łuku w tego mechanicznego pająka (wybuchł) i strzała odbiła się tak, że centralnie poleciała w moją twarz i złapałem ją w locie XD
Koń wspinający się po pionowych ścianach
Zbroja dedryczna Ebony Mail wybiórczo śmiertelnie działająca na faunę - koniowi na którym jadę nic nie robi, a mijany przy okazji lis cały dymi XD
smok orający pole podczas lądowania przenikający przez budynek
i tak dalej
Napisany Dzisiaj, 17:16
Z gigantem też tak miałem. Od siebie dodam jeszcze - niekiedy zaklęcie zabijając wroga, wbija jednocześnie trupa w ścianę podziemi - na szczęście pojawia się on wówczas (rzecz jasna martwy) w swym domyślnym miejscu i można zebrać z niego stuff. W Winterhold z kolei zabiłem smoka na jednej z wież i jego szkielet zaczepił się ogonem za fragment muru, a resztą telepał porywisty wiatr - z daleka wyglądało to jak sztandar (dopóki nie znikło). Było też kilka miejsc, gdzie zaczynało klatkować tak gdzies na poziomie kilku fps - parę lokacji w podziemiach, gdzie podłogę zaściełały jakieś kości - prawdopodobnie próba przeliczania ich fizyki tak morderczo wpływała na procek.
Napisany Dzisiaj, 17:19
Jeszcze z ciekawszych bugów to jak gigant wybił w powietrze mojego kompana i spadł na dół, potem cały czas leżał i nie mógł wstać ale poruszać się i mówić już tak. Śmiesznie wyglądało jak leżąc sunął po ziemi i strzelał z łuku
Napisany Dzisiaj, 17:46
To samo z kolcami w niektórych zapadniach. Podszedłem do nich od dołu bo zauważyłem, że między nimi leżą potiony idąc krawędzią zbierałem je spomiędzy kolców, to pomimo tego, że te były ustawione pionowo, to kilka razy mnie zabiły pomimo podejścia z boku.
Ja gdy gra mi zaczynała klatkować to restartowałem konsolę, gdyż kilka razy mi zamarła w bezruchu na zawsze. Natomiast często na chwilę gra się freezowała gdy wczytywały się jakieś zwierzęta czy wróg w lasach i pustkowiach - nie restartowałem, bo zazwyczaj wracała szybko do siebie, a ja jeszcze zanim zobaczyłem przeciwnika to wiedziałem że coś się szykuje
Napisany Dzisiaj, 19:02
Napisany Dzisiaj, 20:08
opcjonalne wyposażenie w maskę/rękawice/obuwie zależy od pozostałych preferencji, ja przykładowo noszę magiczne rękawice 25% archery, ale zamienię je na cokolwiek.
z magii korzystam z przyzywańców/fireballs i flame cloak. wystarczy na wszystkich. na 38 levelu nawet giganty padają, bo mam perka który powoduje ileśtam procent stun po oburęcznym fireball.
nie pozwalać do siebie "podbiegać", tylko wtedy uciekać i rzucać przyzywańców w kółko, ewentualnie wycofywać się na dobre pozycje obronne. w którychś dwemerowych ruinach metodą biegania po sali w kółko i rzucania przyzywańca wykończyłem z 10 robostrażników, fakt że dłuższą chwilę to trwało.
przydaje sie też ktoś do towarzystwa, dobrze opancerzony, kto bierze na siebie szlagi w zwarciu, co daje szansę na rażenie z dystansu. mi sprawdza się Lidka w smoczej zbroi ale może być ktokolwiek.
Napisany Dzisiaj, 20:28
Napisany Dzisiaj, 20:54
Napisany Dzisiaj, 20:56
EDIT: no właśnie
Napisany Dzisiaj, 22:25
Ile h na liczniku?
Deadryczne arte z poradnikiem jakims? www?
Musze wrocic do skyrima, obiecalem sobie po skonczeniu Wieska
Napisany Dzisiaj, 22:29
Napisany Dzisiaj, 23:39