Skocz do zawartości

Neo Plus #142 (Styczeń 2011) W Sprzedaży Od 05.01.2011 (Środa)

• Please log in to reply
127 odpowiedzi na ten temat

#61 Raikoh

Raikoh

Dark Athena Corp.

• Forumowicze
  • 10828 Postów:

Napisany 07 styczeń 2011 - 04:06

Zobacz postGrzesiekMB, o 07 styczeń 2011 - 03:39, powiedział:

zatrudnic wiecej ludzi

Dobry plan :cf:

#62 Gonzo

Gonzo

N+ Crew

• Redakcja
  • 195 Postów:

Napisany 07 styczeń 2011 - 12:05

Oczywiście zapomniałem dodać, że i tak recka LBP2 wyczerpuje temat. Może wypadałoby napisać więcej o edytorze, ale nie jedną a 10 stron, bo to tak potężne narzędzie. Tekst jest kompletny i wcale nie wymaga znajomości obszernych zapowiedzi, też nie jestem fanem odsyłania do wcześniejszych numerów.

Żaden cykl wydawniczy nie pomoże, kiedy dostajemy grę w ostatniej chwili i czasu jest tyle, że sen od razu wypada z planów. Więcej osób też niestety niczego by tu nie zmieniło, kopię LBP2 mamy przecież jedną.

#63 Lady Luck

Lady Luck

Hm?

• Forumowicze
  • 6149 Postów:

Napisany 07 styczeń 2011 - 12:53

Ale większa ilość pracowników pozwala na przydział (i tutaj strzelam ilością) 2 gry na gościa i nie będzie "tyle roboty laboga, nie ma w co płyty włożyć ani zdecydować którą", tylko każdy przysiądzie do tytułu, który dostał (wywalczył?) i przerobi go dokładnie.

To tyle, jeśli chodzi o "większa ilość ludzi nic nie zmieni"*

*Chociaż wszyscy wiemy, jaka sknera z Gulasha i co jak co, ale ludzi nie będzie zatrudniał :king:

#64 Mielu

Mielu

N+ Crew

• Redakcja
  • 1885 Postów:

Napisany 07 styczeń 2011 - 13:52

Nie wiem, czy jest sens wyjaśniać, skoro i tak napiszecie "zatrudnijcie więcej ludzi". Life aint that simple, eh?

LBP2 po prostu zbyt późno przyszło, numer był praktycznie gotowy. To nie jest kwestia tylko zagrania i napisania. Trzeba jeszcze screeny złapać, złożyć makietę, zrobić redakcję i korektę tekstu, a jeśli mamy wcisnąć taki tekst to musimy a) wywalić coś, co już było gotowe, b) pozmieniać informacje w menu i we wstępniaku recenzji, co z kolei sprawia, że te strony ponownie musi sprawdzić korekta. Dalej trzeba wymienić PDFy już wysłane do drukarni itp itd. Jesteśmy małym wydawnictwem, zatrudniamy tyle osób ile zatrudniamy, i staramy się robić pismo na nasze możliwości. Nikt specjalnie nie będzie ciął 6 stronnicowego raportu pod sam koniec pracy nad numerem, bo nieoczekiwanie pojawiła się gra do recenzji.

Czasami wylatują różne rzeczy z numeru, gdy przychodzi "hot stuph" pokroju LBP2, ale trochę ciężko wyrzucić cztery strony, jeśli nie są to akurat cztery strony crapów obok siebie (a praktycznie nigdy nie mamy 4 stron z shitami obok siebie). Ucinanie po stronie z różnych miejsc sprawia, że trzeba poprzestawiać kolejne teksty itp. i w ten sposób mnożą się problemy. A zauważcie, że czasu tym razem było mniej niż zwykle, bo kończyliśmy przed Świętami. Dołóżmy do tego faila z konsolą testową, która freezowała grę i... A zresztą, co ja będę tłumaczył. Po prostu nie dało się zrobić więcej niż 2 strony LBP2 i trudno. Tyle z naszej strony na ten temat.

Odnośnie za długich zapowiedzi - słyszymy Was, na pewno coś z tym zrobimy.

#65 Ryan

Ryan

Dominik D.

• Forumowicze
  • 22428 Postów:

Napisany 07 styczeń 2011 - 14:58

Zobacz postLady Luck, o 07 styczeń 2011 - 12:53, powiedział:

Ale większa ilość pracowników pozwala na przydział (i tutaj strzelam ilością) 2 gry na gościa i nie będzie "tyle roboty laboga, nie ma w co płyty włożyć ani zdecydować którą", tylko każdy przysiądzie do tytułu, który dostał (wywalczył?) i przerobi go dokładnie.
Rany Boskie, Ty nie czytasz co Gonzo pisze, czy nie rozumiesz? Grę dostali tuż przed zamknięciem numeru. Więcej osób pracujących nad pismem nie sprawi, że doba się przedłuży. X_x

#66 Lady Luck

Lady Luck

Hm?

• Forumowicze
  • 6149 Postów:

Napisany 07 styczeń 2011 - 15:06

Oczywiste, że kiedy dostają grę o 18:00 w sobotę, a na 7:00 w poniedziałek numer ma być gotowy i na pasie startowym drukarni, to nawet rezerwa Wojska Polskiego nie pomoże -_-"

Nie pisałam o sprawie LBP2, a ogólnie o tłumaczeniu "bo mamy dużo roboty" (a zapowiedzi piszemy na pół numeru- ale nie wiedzieć czemu wierzę Mielowi, że coś z tym zrobią). Tyle.

#67 piterekd

piterekd

Dabrowsky

• Forumowicze
  • 16213 Postów:

Napisany 07 styczeń 2011 - 15:14

IMO zapowiedzi dobrze że są długie bo robią hype :tak: Gdyby nie kilkustronicowe zapowiedzi gta4 to ludzie by tak nie wyczekiwali tego tytułu.. chociaż z drugiej strony skrót gta ma taką moc, że kto wie :rolleyes:

#68 Mielu

Mielu

N+ Crew

• Redakcja
  • 1885 Postów:

Napisany 07 styczeń 2011 - 15:39

Zobacz postLady Luck, o 07 styczeń 2011 - 15:06, powiedział:

a zapowiedzi piszemy na pół numeru- ale nie wiedzieć czemu wierzę Mielowi, że coś z tym zrobią

Wierzysz czy nie? :)

Na pewno nie będzie tak, że zrezygnujemy z nich całkowicie, ale możemy zastanowić się nad ich ilością, przeznaczymy je np. na najbardziej hot hot tematy (np. Deus Ex - super mega exclusive) albo pomyślimy nad formułą - niekoniecznie wszystko musimy w nich pisać o grze. Może więcej porównań screenowych, jakichś wywiadów itp.

Wasze propozycje?

#69 DaddyMadCaddy

DaddyMadCaddy

Corazon de olo

• Forumowicze
  • 9402 Postów:

Napisany 07 styczeń 2011 - 15:45

Mnie osobiście wywiady nie interesują, ale to pewnie tylko moje zdanie. Screeny - jak najbardziej. I przed wszystkim o czym będzie gra, co będzie w niej nowego, co ulepszonego, jeśli to sequel. W sumie to właśnie piszecie obecnie :clown:

Mnie ogólnie długość zapowiedzi nie przeszkadza. Jak już macie skracać, to co najwyżej, zabrzmi to może głupio, ale: pójść na ilość (nie tracąc nic na jakości oczywiście). Zamiast 3-4 dużych możecie dać 5-6 mniejszych, z odpowiednią ilością screenów. Jak oczywiście są gry do opisania, ale tego ostatnimi czasami nie brakuje.

#70 Danteusz

Danteusz

Ubermod

• Moderatorzy
  • 16863 Postów:

Napisany 07 styczeń 2011 - 15:55

Zobacz postMielu, o 07 styczeń 2011 - 15:39, powiedział:

Wierzysz czy nie? :)

Na pewno nie będzie tak, że zrezygnujemy z nich całkowicie, ale możemy zastanowić się nad ich ilością, przeznaczymy je np. na najbardziej hot hot tematy (np. Deus Ex - super mega exclusive) albo pomyślimy nad formułą - niekoniecznie wszystko musimy w nich pisać o grze. Może więcej porównań screenowych, jakichś wywiadów itp.

Wasze propozycje?
Nie róbcie 10 megazapowiedzi jednej gry. Ja rozumiem że fajnie móc pograć w FIFĘ gdy jest ukończona w 40%, 60%, 80% i gdy jest gotowa, ale na prawdę nie ma potrzeby robienia 4 stron tekstu przy każdej takiej okazji, starczy strona wrażeń z prezentacji. Zapowiedź Deus Ex była rewelacyjna, ale kolejnego tak długiego tekstu nie chcę, za wyjątkiem recenzji. Jeśli chodzi o formę to im więcej informacji niedostępnych w Internecie tym lepiej, wywiady, ekskluzywne screeny czy Wasze wrażenia z grania są mile widziane

#71 Mielu

Mielu

N+ Crew

• Redakcja
  • 1885 Postów:

Napisany 07 styczeń 2011 - 16:19

FIFA i tak nie pobiła rekordu Resident Evil 5 afaik ;)

#72 Lady Luck

Lady Luck

Hm?

• Forumowicze
  • 6149 Postów:

Napisany 07 styczeń 2011 - 16:26

Ty się chwalisz, czy bronisz? :P

Jestem tego samego zdania, co Dante: jeśli zapowiedź ma być obszerna, to z informacjami, których nie będzie we wszystkich serwisach internetowych tydzień przed wyjściem numeru. Z zapowiedzi chcę się dowiedzieć, co w niej ma być, o czym, skąd taki pomysł, kto ją robi, przy czym przedtem pracował i dlaczego miałabym na nią ewentualnie przygotować portfel.
O tym, jaka gra jest chcę przeczytać w recenzji.

#73 Shinigami

Shinigami

Spider-Nerd

• Moderatorzy
  • 22470 Postów:

Napisany 07 styczeń 2011 - 16:56

Ja lubię długie zapowiedzi! Ale Jeśli coś ma się w nich zmienić, to te naprawdę większe przeznaczyć dla 1) naprawdę nowych informacji (jak mówi LL), 2) dla gier, w które graliście. Takiego tekstu o Marvel vs Capcom 3 w ogóle dla mnie mogłoby nie być, bo nie dowiedziałem się z niego niczego nowego, a nie był to playtest, więc Fax nawet na sekundę nie poruszył zmian w systemie względem dwójki.

#74 Ryan

Ryan

Dominik D.

• Forumowicze
  • 22428 Postów:

Napisany 07 styczeń 2011 - 17:07

Zobacz postShinigami, o 07 styczeń 2011 - 16:56, powiedział:

Takiego tekstu o Marvel vs Capcom 3 w ogóle dla mnie mogłoby nie być, bo nie dowiedziałem się z niego niczego nowego
Super, ale magazyn nie jest od tego, żeby przekazywać wyłącznie rzeczy, których nie ma w sieci, bo takich informacji jest niewiele i sprowadzają się do specjałów w poszczególnych numerach. Tak samo ja mógłbym pisać o kilku innych zapkach - bo akurat te gry mnie interesują i wiem czego się spodziewać. Więc "mogłoby ich nie być, bo się niczego nie dowiedziałem".

#75 Shinigami

Shinigami

Spider-Nerd

• Moderatorzy
  • 22470 Postów:

Napisany 07 styczeń 2011 - 17:35

No, super, super, ale informacji było tam na tyle, że Fax mógłby się z nimi zmieścić na jednej stronie.

Jak jakiś czas temu Mielu pisał o Arkham City, to nie miałem obiekcji, choć tekst był długi, bo zapełnił go kupą świeżych informaci (Fax pisał głównie o rzeczach, które wiadomo od naprawdę dawna) i po prostu fajnie się go czytało.

#76 Danteusz

Danteusz

Ubermod

• Moderatorzy
  • 16863 Postów:

Napisany 07 styczeń 2011 - 17:38

Zobacz postMielu, o 07 styczeń 2011 - 16:19, powiedział:

FIFA i tak nie pobiła rekordu Resident Evil 5 afaik ;)
RE5 nie wychodzi co roku ;]

#77 Ryan

Ryan

Dominik D.

• Forumowicze
  • 22428 Postów:

Napisany 07 styczeń 2011 - 17:42

FIFA 11 też wyszła tylko raz. :>

#78 Mielu

Mielu

N+ Crew

• Redakcja
  • 1885 Postów:

Napisany 07 styczeń 2011 - 17:55

Zobacz postLady Luck, o 07 styczeń 2011 - 16:26, powiedział:

Ty się chwalisz, czy bronisz? :P

Nabijam się trochę z tego. Gulash wykańczał mnie mówiąc co miesiąc "yo, napiszmy coś o RE5". Zdaje się, że w siedmiu numerach napisaliśmy o tej grze sześć razy. Tak to jest jak mamy fajne screeny, których nie możemy wrzucić do netu i chcemy się tym pochwalić :)

Jestem tego samego zdania, co Dante: jeśli zapowiedź ma być obszerna, to z informacjami, których nie będzie we wszystkich serwisach internetowych tydzień przed wyjściem numeru. Z zapowiedzi chcę się dowiedzieć, co w niej ma być, o czym, skąd taki pomysł, kto ją robi, przy czym przedtem pracował i dlaczego miałabym na nią ewentualnie przygotować portfel.

Okej, masz Killzone 3, w którym podniecam się graniem w 3D, a nawet na PlayStation Move oraz oczywiście w kooperacji, na normalu i na hardzie. Czy naprawdę każdy serwis internetowy dostarczył Ci tych informacji? Wiem, u don't care, bo nie masz 3DTV ;) Pewnie dałbym radę ścisnąć się na 4 strony, zresztą nawet taki był plan, ale pisało mi się aż za dobrze i poprosiłem o dwie strony więcej. A, że nic innego w tym czasie nie było i spodziewaliśmy się megasuchego grudnia, a do tego zrobiłem sto :mrgreen: screenów, to szkoda było marnować ten materiał. I poszedł długi tekst.

Masz też Bulletstorm - taki tekst zamiast standardowego wywiadu. Są moje wrażenia z grania w tryb Anarchy, masz sporo wypowiedzi Adriana - w tym przemyślenia dotyczące wejścia na rynek z nowym... ekhem... IP, conieco o tym jak dzisiaj robi się skrytpowane... cholera... eventy i na pewno coś czego nigdzie indziej nie przeczytasz, czyli info o powiązaniu singla z multi i tym, że akcja w hordzie (Anarchy właśnie) toczy się rok przed wydarzeniami w singlu. Nie przeczytasz też nigdzie o "doszytym" kole. Czy można było się ścisnąć? Tam i tak jest bardzo gęsto od tekstu, a zmniejszenie fonciaka nie wchodzi w grę.

W Dead Space 2 piszę o tym, czy gra straszy czy nie. O fajnych akcjach typu jazda kolejką i co się dzieje, gdy nagle pociąg się wykoleja. Są też oscreenowane rzeczy, które uznałem za istotne (w ramce).

Bioshock: Infinite - mało o grze wiadomo, ale Kaxi ładnie podsumował temat i znalazł sporo ciekawostek. Wiedziałaś, że Columbia będzie się poruszać, a wrogów da się np. obejść? Jest też trochę domysłów Kaxiego. Nie powiedziałbym, że to lanie wody, bo np. porównanie pogarszającego się stanu zdrowia Elizabeth z systemem ratowania/zabijania Little Sisters jest świetne.

L.A. Noire - jeszcze o tej grze nie pisaliśmy. A nie, zaraz, ja pisałem. Ale to były pierwsze informacje i bardziej okazja do pokazania screenów niż konkret. Ale samych shotów byście chyba na stronie nie chcieli ;) A teraz już konkrecik i mamy jakieś pojęcie jak w to się będzie grało.

Kto robi grę i co robił wcześniej to może niekoniecznie, chyba że jakoś fajnie podane, bo to wodolejstwo imho.

Zmiany w Retro fajne? Legendy branży gier podoba się? Quentina już polubiliście? Dawajcie ;)

#79 marbel007

marbel007

Why so SERIOUS??

• Forumowicze
  • 4917 Postów:

Napisany 07 styczeń 2011 - 19:20

Popieram. Krótko i na temat. I obstaję przy wspomnianych przeze mnie 4 stronach. Dziś czytałem o B:Infinite w autobusie (3/4 zdążyłem przeczytać ;) ) ale to jest tyle ile trzeba. Mimo, że temat mnie kręci, to więcej by mi się nie chciało z tym męczyć. W sumie faktycznie nic nowego nie ma, ale długiego tekstu o tym jeszcze nie było.

Zobacz postRyan, o 07 styczeń 2011 - 17:42, powiedział:

FIFA 11 też wyszła tylko raz. :>
Takedown! :zomg:

Zobacz postMielu, o 07 styczeń 2011 - 17:55, powiedział:

Nabijam się trochę z tego. Gulash wykańczał mnie mówiąc co miesiąc "yo, napiszmy coś o RE5". Zdaje się, że w siedmiu numerach napisaliśmy o tej grze sześć razy. Tak to jest jak mamy fajne screeny, których nie możemy wrzucić do netu i chcemy się tym pochwalić :)
To jak macie jakieś fajne ekskluzywne screeny to zróbcie "kącik screena" - pewnie co miesiąc się pojawiają takie rzeczy - i krótki podpis pod screenem, jak kiedyś w SS - rzetelny lub z jajem.

Co do wywiadów, ja lubię, nawet jak gra nie do końca mnie interesuje, to przeważnie przeczytam.

O DS2 jeszcze nie czytałem, temat mnie kręci, ale wydaje mi się, że za dużo tej gry wszędzie. Jeśli chodzi o LA Noire, to wiadomo, że to świeżak. Najgorzej, jeśli właśnie się pojawiają teksty ciągle o tej samej grze przez pół roku, to bokiem już wychodzi. Jak jest o czym pisać, to dajcie luz i pomińcie wrażenia z testowania np. dema jeśli gra ma wyjść miesiąc później i będzie recka. Szczególnie jak demko każdy może zassać.

Zobacz postMielu, o 07 styczeń 2011 - 17:55, powiedział:

Zmiany w Retro fajne? Legendy branży gier podoba się? Quentina już polubiliście? Dawajcie ;)
Retro zawsze fajne, retronewsy - niezły patent, wywiad też (ale czy będą regularnie wywiady?), poza tym się nie zmieniło dużo. Wywaliliście "co było grane" czy jak to się nazywało - czyli co było 10 lat temu w N+. Szkoda, bo ten dział raz się pojawia na łamach od lat a później znika. Im więcej wspominek tym więcej, więc śmielej :angel:

#80 Daimon

Daimon

Mokujin

• Forumowicze
  • 48 Postów:

Napisany 08 styczeń 2011 - 00:15

Zastanawiające zniknięcie Marcellus'a kilka numerów wstecz było zagadkowe, nie mniej zagadkowe jest pojawienie się osobnika o identycznym nazewnictwie wśród współpracowników serwisu gram.pl. Czyżby to jedna i ta sama osoba.

Natomiast co do długości zapowiedzi to popieram głosy żądające wyśrodkowania ilości miejsca przeznaczanego na zapowiedzi - równoważenie się treści i jakości materiału zapowiedzi i recenzji.

#81 GrzesiekMB

GrzesiekMB

Mr. Smiley

• Forumowicze
  • 1334 Postów:

Napisany 08 styczeń 2011 - 02:06

Zobacz postMielu, o 07 styczeń 2011 - 13:52, powiedział:

Nie wiem, czy jest sens wyjaśniać, skoro i tak napiszecie "zatrudnijcie więcej ludzi". Life aint that simple, eh?

LBP2 po prostu zbyt późno przyszło, numer był praktycznie gotowy.A zresztą, co ja będę tłumaczył. Po prostu nie dało się zrobić więcej niż 2 strony LBP2 i trudno. Tyle z naszej strony na ten temat.

pozostaje postawic pytanie czy warto na sile wrzucac goracego, ale nieoszlifowanego exclusiva kosztem jego jakosci. na przyklad - co z tego, ze pojawily sie recki ea mma sports i moh w numerze pazdziernikowym, skoro byly niepelne, bo nie poruszyly sprawy multi. a nie poruszyly dlatego, gdyz byly pisane tak wczesnie, ze jeszcze nie smigaly serwery. i kolko sie zamyka.

#82 Lady Luck

Lady Luck

Hm?

• Forumowicze
  • 6149 Postów:

Napisany 08 styczeń 2011 - 14:11

Hmm... to może propozycja na następny numer: okładka z LBP2 zrobiona w edytorze/ zaprojektowana na taką, żeby wyglądała na wyśmiganą w edytorze (jak pisał wcześniej burn), a w środku większy materiał o edytorze, multi, levelach zrobionych przez innych, o tym, jak wyglądają poziomy przyłaczone z pierwszego LBP (ładniej? bez zmian? gorzej?) o ludziach, których MM wyhaczyło na sieci i poprosiło o robienie poziomów (jakiś wywiad? mini biografia? dorobek?). Taki materiał specjalny, który wynagrodziłby słabą okładkę i małą recenzyjkę z tego numeru :P

#83 Greg

Greg

I`m Greg and I`m AWESOME!

• Moderatorzy
  • 12785 Postów:

Napisany 08 styczeń 2011 - 16:34

Okładkę dostanie ten, który zapłaci najwięcej. Prosta sprawa :) I nie ma się co oburzac, takie są fakty ;]

#84 Mephi

Mephi

Link

• Forumowicze
  • 356 Postów:

Napisany 10 styczeń 2011 - 18:22

Git to była okładka z Killzona z czerwca :skacze: A ta jest taka sobie. Ale wydrukowali moje smsy dwa więc...

#85 Kaxi

Kaxi

N+ Crew

• Redakcja
  • 4734 Postów:

Napisany 10 styczeń 2011 - 18:31

Te z zadaniem domowym? :P

#86 Mephi

Mephi

Link

• Forumowicze
  • 356 Postów:

Napisany 10 styczeń 2011 - 18:57

Eeeeee nie te z Dantes Inferno i z tym czy Gultex grzmoci nergala. :twisted:

#87 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21564 Postów:

Napisany 11 styczeń 2011 - 23:42

Tak czytam sobie podsumowanie 2010 i co Nas czeka w 2011, okrągły stół i zdziwiło mnie trolowanie Faxa nt. Apple w Polsce. Otóż oświadczam, APP STORE, ITUNES U, PODCASTY są w Polsce oficjalnie dostępne. Na AppStore każdy Polak może sobie kupować co mu się podoba, a język polski jest w pełni obsługiwany przez OS 4.2.1 w zwyż i w ogóle niezłą niekompetencją się wykazaliście ;) A na AppStore jest masa lepszych gier od zrecenzjowanych, choćby takie Geometry Wars za niecałe 4 złote, w które można grać aż się bateria wyczerpie.. Tzn 8 godzin max.

A z reszty to ppdpbają mi się teksty, może jestem niepoważny ale są takie lajtowe i dobrze napisane. Widać, że ekipa się stara, choć pisanie o stolcu jest trochę niesmaczne. Jak już to piszcie o kale, albo klozetowym krecie.

#88 kwasathc5

kwasathc5

Mokujin

• Forumowicze
  • 26 Postów:

Napisany 12 styczeń 2011 - 02:16

Witamy na pokładzie Quentina dobry felieton

#89 nicun

nicun

mason małosolny

• Forumowicze
  • 2913 Postów:

Napisany 12 styczeń 2011 - 10:13

Zobacz postkwasathc5, o 12 styczeń 2011 - 02:16, powiedział:

Witamy na pokładzie Quentina dobry felieton
Ano witamy pana Kossakowskiego
...i piszę to nie tylko dlatego, że kiedyś opłacił wystawioną przeze mnie fakturkę :mrgreen:

#90 Godlike

Godlike

Link

• Forumowicze
  • 350 Postów:

Napisany 15 styczeń 2011 - 20:28

Numer mam od niedawna i jeszcze nie w całości obrobiony, wiec jedziemy z pierwszą ratą.
1. Nad zapowiedziami zniknęło nieszczęsne słowo "specjał" a zamiast tego pojawił się "raport". Bardzo dobrze. Zamieńcie jeszcze "specjał" w spisie treści i będzie super.
2. Wyjątkowo gwałcący język numer. Już we wstępniaku - GL & HF w nowym roku. GL & HF? Get laid and happy (hard?) fucking? Dalej, w kto jest kim: Gulash - Christmas (Boże Narodzenie jest passe? Fax: lancz. Primo: pisze się to ciągle lunch. Secundo: to o czym pisze lunchem nie jest. Można było napisać "chodzimy na obiad, chodzimy coś zjęść". Cokolwiek. Sasori próbujący polizać pada wygląda upiornie.
2,5. Okrągły stół. (..) jest wlaściwie jedynym nowym IP, nie przeszkadza brak nowych IP, jakieś nowe IP, niby-nowym IP (...). Rzeczywiście nie nadużywacie tego wcale. Dalej - "wiele tytułów AAA". Abosultnie Anonimowych Alkoholików? Baterie takie? Gra w angielskiej wersji językowej z angielskim pudełkiem i instrukcją? A moze po prostu gier wysokobudżetowych, pierwszoligowych, z najwyższej półki, topowych (ostatnie niepolskie, ale zjadliwe i, co ważne, zrozumiałe nawet dla laika. Pamiętajcie, że piszecie pismo dla polskiego czytelnika, a ten czytelnik może być przywyczajonym do polskiego języka. Sam próbowałem paru znajomych świeżo upieczonych konsolowców namówić na kupno n+, ale po przeczytaniu kilku stron przerazili się i na tym się skończyło. Zamykacie sie w ten sposób na potencjalnie nowych czytelników. I dalej - Max ma zdecydowanie najbardziej trzeźwy punkt widzenia na rynek gier, ale już uwaga o wsztrzymywaniu stolca w oczekiwaniu nie była konieczna (ani kał w recenzji divinity). Parę lat temu czytelnicy n+, również na tym forum, śmiali się z PE, jakie to głupie pismo, bo autorzy piszą sobie o defekacji. PE z tego wyrósł, za to podobne teksty zaczęły pojawiać się w N+. Nie widzę w tym sensu, skoro średnia wieku graczy rośnie, to powinniście dopasowywać język do ich poziomu. Maxie, Grabarzu, Mielu - nie idźcie tą drogą!
3. Nowa Lara to pasztet. Tomb Raider zdechł.
4. Gadajace głowy - "UWIEŻYĆ". Kto to pisał i kto jest korektorem, może by się podpisał imieniem i nazwiskiem? Wstyd. Kiedyś za coś takiego oblewało się maturę z miejsca.
5. Quentin - fajnie, że jest. Choć konsole powinny wyglądać jak zabawki.
6. TDU 2 - szkoda, że nie ma jakiejś listy samochoodów. Akurat byłaby ładna (pasująca) rameczka.
7. MvC 3 - "wszystko wskazauje na to, że będzie jedną z najbardziej zbalansowanych bijatyk". Lubię Faxa, ale to ewidentnie nie jego gatunek. Cała siec już krzyczy, że jedne postacie sa ewidentnie słabsze od drugich.
8. Od jakiegoś czasu coś strasznego stało się z wyglądąem "dużych" zapowiedzi (vide raportów). Screeny na ponad pół strony, kolumny teksu porozrzucane bez ładu i składu (najbardziej pokrzywdzono tekst Kaxiego - co to za durny pomysł, żeby wstawiać takie wąskie kolumny?), nawciskane wszedzie ramki (zupełnie niepotrzebne, gdyż lwia częśc zawartych w nich informacji powinna znaleźć się w tekście głównym, a teraz traci on na spójności), podpisy pod screenami no i wytłuszczenia niektórych fragmentów, znów nie wiadomo po co. W takim artykule o Bulletstorm aż 2 razy wywaliliście na wierzch cytaty z IP, tak jakby niczego ciekawego Adrian nie mówił. Główną przewagą prasy drukowanej nad internetową jest przystępnośc i łatwosć w zanlezieniu informacji. Kiedy musze w czasopismie szukać, gdzie jest dalsy ciag tekstu - nie jest dobrze. To już nawet nie jest źle zaprojektowane, ale pozbawione jakiegokolwiek projektu. Przejrzyjcie sobie numery N+ z lata 2003/04. Czysta, estetyczna, schłudna szata graficzna. Nie pozbawiona wodotrysków, ale stosowanych z umiarem. I podczas gdy prasa zachodnia idzie własnie w tę stronę a czasem i dalej do szat graficznych wręcz minimalistycznych, to próbujecie zrobić z N+ komiks. To też może odrzucać potencjalnych czytelników, zwłaszcza ludzi dorosłych, których gra coraz więcej. Pamiętajcie o nich i nie każcie im zamykać się w gettach, bo w ten sposób skazujecie ich na kupowanie gier bez rozeznania i nabijacie sprzedaż róznych Wii sports.
9. Kwestia ceny - tutaj Max trochę rozczarowuje - tekst poprawny, ale porusza treści już wałkowane.
10. L.A. Noire - dobry tekst.
11. Sports Island: Freedom - w podsumowaniu - "złym grom mówię wą". Wą? No po prostu świetne. Erudyca ganz fest. Kto to pisał? Mielu? Aha.
12. Spuer Street Fighter 2 Turbo nie ma w nazwie dwukropka.
13. Game Party in Motion - w podsumowaniu - "nie, nie, nie ma imprezki". Po co 3 razy? Jąkanie się drukiem?
14. Prince of Persia Trilogy - proszę bardzo: kiedyś gry były lepsze.
15. Gry na srajpoda - naprawdę nie można recenzować tytułów z Virtual Console? Nawet w Retroplusie?
16. Ninja Gaiden - "nieco zmodyfikowanych wersji na MegaDrive i SNESa". Na MD nie było żadnej części Ninja Gaiden.
17. SMB 3 - "trzecia (drua jesli spytać nintendowych purystów) część - nie druga a czwarta. SMB, SMB 2 znane u nas jako Lost Levels i SMB 2 znane w Japonii jako SMUSA, no i SMB 3. Średnio po kilkanaście poziomów? Nie, jednak mniej.
18. Pierwszy komis udany.
19. Tekst Grabarza w zasadzie o niczym, jedynie uwaga o Chińczykach się wyróznia pozytywnie.