Nds Top 10!
Napisany 10 styczeń 2011 - 22:00
Napisany 10 styczeń 2011 - 23:38
9. Hotel Dusk / Last Window - świetny styl i postacie, ale trochę wkurzająca rozgrywka.
8. Mario & Luigi: Bowser's Inside Story - jak paper mario
7. Super Mario 64 DS - <love> trochę kijowo się gra na krzyżaku, ale nadal kozak!
6. Mario Kart DS - moje ulubione wyścigi. Szkoda, że słabe graficznie.
5. New Super Mario Bros - uwielbiam Mario, a to jego wydanie w bardzo wysokiej formie
4. Brain Training - no co, fajnie się grało
3. The Legend of Zelda: Phantom Hourglass (w Spirit Tracks jeszcze nie grałem) - zelda to zelda, świetnie wkorzystanie touchscreena, brilliant zagadaki i kosmiczna jak na DS grafa.
2. Professor Layton (seria) - lubię angielski klimat,a ta gra jest nim przesiąknięta. Fajna fabułka, kozackie zagadki, ale przede wszystkim angielskość!
1. Ace Attorney - (seria) - uwielbiam tę serię, ma zarąbisty humor, historię i postacie!
Bardzo subiektywna lista, poza tym nie grałem dłużej na przykład w GTA czy Chrono Tigger. Poza tym, Okamiden za pasem
Napisany 11 styczeń 2011 - 23:22
*. EBA - skończyłem gdzieś na najwyższym poziomie trudności gdzie już nie da się grać, ale to jedna z fajniejszych gier muzycznych ostatniego 10-lecia
*. Picross DS - godziny spędzone przy tej grze, akurat tak się złożyło że z nią przez prawie 2 lata wieczór w wieczór usypiałem dzieciaki
*. GTA - zadziwiające że tyle można z DSa wycisnąć i przy okazji porządne GTA, podobało mi się nawet bardziej niż czwórka
*. Meteos - godziny, godziny gry, hipnotyczny klimat, fajna oprawa i główkowanie
*. Mario Kart DS - przypominało mi mocno wersję SNESOwą z gameplayu, gdyby nie skopane multi (cheaterzy) było by jeszcze fajniejsze
*. Trackmania DS - też trochę pograłem, szkoda że nie ma multi
*. Metroid Pinball - w przeciwieństwie do Hunters to akurat mi podeszło
*. Layton - nie przeszedłem całego i nie kupiłem następnych części, ale szanuję takie eksperymenty
*. New Super Mario - poprawna implementacja super mario, bez rewelacji ale porcja solidnej rozgrywki i fajne minigierki
Napisany 11 styczeń 2011 - 23:39
10. The World Ends With You - jrpg jakiego świat nie widział.
9. Mario & Luigi 3 - niby sequel sequela, a humor i rozgrywka miodzio.
8. Golden Sun: Dark Dawn - zwykły, ale bardzo fajny jrpg.
7. Dragon Quest IX - duża gra na małej konsoli.
6. Hotel Dusk Room 215 - Kyle Hyde is too cool not to be on this list.
5. The Legend of Zelda: Spirit Tracks - Wind Waker style ftw!
4. Another Code Twin Memories - gra swego czasu zmiażdżyła mnie pomysłami zagadek. No i Ashley...
3. Professor Layton and the Pandora's Box - drugie części są zawsze najsłabsze.
2. Professor Layton and the Lost Future - świetna fabuła i wzruszająca końcówka.
1. Professor Layton and the Curious Village - nie mogłem odłożyć konsoli, póki nie skończyłem gry. Wessało mnie jak za młodzieńczych lat.
Jeszcze chcę w 999 i Ghost Trick zagrać. Myślę, że ten drugi na pewno by wszedł na listę.
Napisany 12 styczeń 2011 - 00:59
Napisany 12 styczeń 2011 - 10:05
10 Professor Layton & The Curious Village - Pierwsza część to powiew świeżości, coś ciekawego, nowego i niesamowicie dopracowanego. Miałem szał.
9 Ninjatown - Zwyczajnie najfajniejsze tower defense
8 Soul Bubbles - Niezapomniana, piękna, stylowa, oryginalna! tak się dmucha bańki!
7 TWEWY - Muzyka, system, muzyka, system, muzyka, shibuya, muzyka.
6 Super Robot Taisen OG Saga: Endless Frontier - Przewalone uniwersum, świetny humor, dorosłe żarciki i niesamowity system. niesamowity.
5 Infinite Space - Tak się błądzi po kosmosie. Właśnie tak! Platinum podołało w 100%.
4 Shin Megami Tensei: Strange Jurney - A tak się podróżuje po czarnym świecie na biegunie południowym. Dungeon Crawler z samej góry.
3 999 - Przygodówka tekstowa dla dorosłych, nierealnie wręcz oddziałuje na gracza.
2 Shin Megami Tensei: Devil Survivor - Popowy świat i 'realizm' jakiego brakuje twewy, i postaci jakich brakuje twewy, i jeszcze trochę...
1 Shiren the Wanderer seria - tak się włóczy po świecie! Shiren z wiewiórą są prze-mega-grywalni do bólu. Po prostu.
btw wasze listy STRASZNIE mnie dziwią o_O ale to chyba zrozumiałe
Napisany 12 styczeń 2011 - 11:34
10. Super Mario 64 DS - samo SM64 to gra wszechczasów. Wersja na DS cierpi ze względu na kompletnie skopane sterowanie. Ale i tak gra się świetnie
9. Anno - Create a New World - najlepsza gra typu Sim City na NDS. Liczyłem na Settlersy, ale wyszedł crap. Spróbowałem więc Anno i się zachwyciłem. Bardzo dobry tytuł
8. Puzzle League - najlepsze puzzle na handhelda Nintendo. Nie jest to Lumines, ale i tak gra się fajnie
7. The Legend of Zelda: PH i ST - po prostu Zelda. Wyglądają obłędnie, grywalnośc jest kosmiczna. Must have!
6. Professor Layton (trylogia) - genialny design, postacie, klimat. A przecież to "tylko" zbiór zagadek
5. Might&Magic: Clash of Heroes - jedna z największych niespodzianek na NDS. Na M&M skusiły mnie oceny i przepadłem! Walki o wiele lepsze niż w Heroesach. Kocham tą gierkę
4. Advance Wars DS i DoR - cudna turówka i jeden z powodów dla których kupiłem DSa te 5 lat temu. Wypas!
3. Phoenix Wright seria - wszystko na temat tej gry zostało napisane, więc nie będę pisał nic więcej ;]
2. Mario&Luigi Partners in Time - a tutaj największe zaskoczenie na NDS. Olewałem tą serię, nie przepadam za jRPG i japońskimi dziwadłami. Ale spróbowałem i mnie wessało! Cudne miejscówki, świetny humor, bardzo fajnie zrealizowane potyczki. No i univesium Mariana
1. Mario&Luigi Bowser`s Inside Story - na temat tej gry pisałem peany na forum. Na mojej liście gier wszechczasów gra zajmuje czwarte miejsce.
Gry, które nie dostały się na listę, ale są świetne: GTA, Broken Sword, NSMB, Chrono Trigger. Gry, w które mam zamiar zagrac i pewnie wskoczyłyby na listę, albo przynajmniej do pamięci: przygodówki Cing, Ghost Trick, 999, Okamiden, Ninokuni
Napisany 12 styczeń 2011 - 13:15
10. Dragon Quest V - przesympatyczna historyjka (pełna rodzinnej dramy) i średniawy gameplay, który jednak można wybaczyć i potraktować jako zapychacz czasu w podróży/na wykładach itp.
9. Fire Emblem: Shadow Dragon - przyjemny taktyczny RPG
8. Spiderman: Web of Shadows - zaskakująco dobrze zrobiona metroidvania, tym bardziej, że wersje na "większe" platformy to ponoć szroty
7. Ninja Gaiden Dragon Sword - Team Ninja odwaliło solidną robotę przystosowując serię do DSa, dając głęboką siekankę sterowaną tylko stylusem
6. Chrono Trigger - mój ulubiony jRPG, pewnie były wyżej, jakbym nie grał po raz pierwszy
5. Shin Megami Tensei: Devil Survivor - bardzo przyjemny taktyczny RPG. Gra potrafi stanowić wyzwanie
4. Ace Attorney: Trials & Tribulations - najlepsza część cyklu... Drama, zwroty akcji, doszukiwanie się błędów w zeznaniach i w końcu gest Wrighta dają dużo radochy.
3. Might & Magic: Clash of Heroes - kolejny przyjemny taktyczny RPG, system walki jest dość innowacyjny
2. Mario & Luigi - Inside Bowser Story - JRPG, który jest inny od wszystkich pozostałych - pełen humoru i różnorodności gameplayowej
1. Advance Wars DS & DoR - proste strategie turowe dające masę solidnej zabawy
Greg, o 12 styczeń 2011 - 11:34, powiedział:
Napisany 12 styczeń 2011 - 13:59
Nawet jak ktoś nie lubi zagadek specjalnie, to nie sposób nie docenić ślicznej oprawy, super przerywników, genialnego dubbingu, ogólnego klimatu brytyjskiego, ciekawych fabuł, długiego czasu gry i licznych bonusów. Foch.
Napisany 12 styczeń 2011 - 15:18
Napisany 12 styczeń 2011 - 17:35
Napisany 12 styczeń 2011 - 18:32
Napisany 12 styczeń 2011 - 19:56
Aras, o 12 styczeń 2011 - 10:05, powiedział:
Ja bym wrzucił własną listę gdyby nie to, że na DSie ograłem z 12 pozycji i jeszcze wieeele przede mną
Napisany 13 styczeń 2011 - 15:37
Napisany 13 styczeń 2011 - 17:47
- Animal Crossing (megadziecinna, ale wciągająca na całe miesiące).
- Meteos (DSowe Lumines. Mniej wciąga ale i tak gra idealnie ukazująca specyfikę DSa)
- Another Code (dla tej gry i dla Meteos kupiłem DSa, Kaxi ma rację - Ashley była bardzo fajna.
- Anno 1701: Dawn of Discovery (Greg prawdę rzecze: godny zastępca skopanych mocno Settlersów).
- Hotel Dusk (przegadane ale klimatyczne i design świetny)
- New Super Mario (wciągało to jak bagno choć ten zapis save'ów doprowadzał do białej gorączki)
- Touch Detective ( zeschizowana przygodówka a i o ciekawym designie)
- Picross (bardzo prosty i bardzo fajny pomysł. No i żywotność - masa plansz).
- M&L Partners in Time
Bez specjalnej kolejności chociaż Phoenixy to dla mnie chyba No. 1 jak dla wielu innych.
#17 Gość_Kazuo_*
Napisany 15 styczeń 2011 - 00:35
2. Kingdom Hearts 358/2 Days
3. Phoenix Wright: Ace Attourney
4. Castlevania: OoE
5. More Brain Training (wiem, żadna z tego gra
Napisany 21 styczeń 2011 - 18:30
Mam nadzieję, że to nie problem, jeśli wstawię link z anglojęzycznego forum. Na prawdę bardzo dobra lista ciekawych gier w każdym gatunku na DS'a. Do wyboru tytułów, które chcemy zamieścić na naszej liście na pewno się niektórym przyda.
10. Art Style: Picopict - jakkolwiek skopany nie byłby serwis DSiWare, to za tego typu perełki na nic innego nie zamieniłbym swojego DSi. Niech Picopict będzie reprezentantem znakomitej serii Art Style i innych pomysłowych gier logicznych na DSi, włącznie z Mighty Flip Champs czy Mario vs. Donkey Kong
9. Seria Ace Attorney - seria, która razem z Laytonem chyba najmocniej się przyczyniła do revivalu przygodówek. Mimo, że Phoenix Wright i spółka już się rozgościli na smartphonach i Wii, to prawników Capcomu zawszę będę kojarzył z Dual Screenem.
8. Seria Pokemon - przenośna konsola Ninny bez Poksów? Nie do pomyślenia, niedługo szaleństwo znowu się zacznie z Black & White. Nie potrafię wytłumaczyć tego fenomenu, ale każda odsłona na nowo mnie wciąga xD
7. Infinite Space - niech to będzie przykład ambitnych dziwadeł, których na DS'a mamy mnóstwo. Mogłoby się tu też znaleźć Dementium czy Scribblenauts. Chodzi o te klimatowe produkcje, po których człowiek w życiu by się nie spodziewał, że tak wciągają mimo oczywistych niedoróbek.
6. Seria Professor Layton - zawsze lubiłem zagadki logiczne i łamigłówki. Nigdy nie lubiłem kiczowatej, dziecinnej lub po prostu amatorskiej oprawy tego typu kompilacji na jakiekolwiek konsole czy nawet PC. Oprawa jaką zaserwowało nam Level-5 jest oszołamiająca. Jak ktoś nie wie jak powinien brzmieć dobry voice-acting na DS'a niech sięgnie po Profesora.
5. Seria Taiko No Tatsujin - importy na DS'a to świetna sprawa. Gry rytmiczne to tez świetna sprawa. Bębenek Namco niech trzyma sztandar za te dwie rzeczy. Tymbardziej, że z importowaniem już koniec, bo 3DS ma region locka.
4. Mario Kart DS - moja pierwsza gra kupiona razem z DS'em i moim zdaniem najlepsza odsłona Mario Kart w ogóle. Raz, że niebieska skorupa nie jest taka chamska jak na Wii, dwa że nie ma udziwnień typu 2-osobowy gokart (chociaż Double Dash było też kozackie) i trzy - najlepszy system driftów w MK ever.
3. Fire Emblem: Shadow Dragon - DS to konsola z dużą ilością zaskakująco dobrych remaków. Reprezentantem tej dziedziny został na mojej liście Shadow Dragon, ponieważ uwielbiam trpg. Oby ponadczasowy system walki doczekał się godnej oprawy a/v w kolejnych generacjach.
2. Seria Mario & Luigi RPG - Już na GBA ceniłem sobie RPGi z Mario i Luigim przez element zręcznościowy i świetny humor. Zastanawiałem się co można jeszcze dodać do tego systemu po 'Partners in Time', żeby to nadal było świeże. No i Nintendo tak jak w przypadku kolejnych odsłon Paper Mario po raz kolejny nie zawiodło.
1. Trylogia Castlevania - "metroidowy' gameplay zapoczątkowany na PSX na DSie został doprowadzony do perfekcji i każdy szanujący się fan action platformerów powinien chociaż w jedną odsłonę zagrać.
Najsłabsze punkty DS'a to zdecydowanie bijatyki i wyścigi. Ile można grać w Bleacha (sic) i Mario Kart? Nieprzyjemną niespodzianką jest też masa tytułów reklamowanych jako AAA będących typowym przykładem shovelware'u. Chwasty jakie produkują niektórzy wydawcy (Ubisoft, I'm lookin at you) to jedno wielkie nieporozumienie.
Napisany 26 styczeń 2011 - 14:14
9. Golden Sun: Dark Dawn - zwykły, ale bardzo fajny jrpg.
8. Dragon Quest IX - duża gra na małej konsoli.
7. Metroid Prime Hunters - mi się bardzo podobało, do tego swego czasu szokowało grafiką.
6. Mario & Luigi 3 - niby sequel sequela, a humor i rozgrywka miodzio.
5. Hotel Dusk Room 215 & Last Window - Kyle Hyde is too cool not to be on this list.
4. The Legend of Zelda: Spirit Tracks - Wind Waker style ftw!
3. Another Code Twin Memories - gra swego czasu zmiażdżyła mnie pomysłami zagadek. No i Ashley...
2. Ghost Trick Phantom Detective - recenzja w nowym NEO+, same plusy, za***ista końcówka.
1. Professor Layton seria - moja ulubiona seria na DSie, nie mogłem się oderwać od każdej z części.
Nowa lista
Napisany 28 sierpień 2011 - 01:41
Kaxi, o 11 styczeń 2011 - 23:39, powiedział:
3. Professor Layton and the Pandora's Box - drugie części są zawsze najsłabsze.
Nieprawda! Diablo 2, THPS2, Killzone 2 itp itd.
Na mojej liście na pewno znalazły by się 3 Leyton'y, Mario i GTA o reszcie muszę jeszcze pomyśleć.