Skocz do zawartości

Neo Plus #143 (Luty 2011) W Sprzedaży Od 04.02.2011 (Piątek)

• Please log in to reply
145 odpowiedzi na ten temat

#61 Ryan

Ryan

Dominik D.

• Forumowicze
  • 22428 Postów:

Napisany 05 luty 2011 - 02:10

Uwielbiam taką niekonstruktywną krytykę. Czym miałoby słowo "Specjał" być zastąpione i dlaczego? Jaka część ustawy o języku polskim mówi, że specjał w tym kontekście jest niedopuszczalne? Grać na nerwach też Ci zgrzyta, bo nerwy to nie instrument, tak? W końcu żadna z trzynastu definicji z SJP PWN-u nie definiuje gry na nerwach. A już plwać należy, jeśli komuś w sercu gra.

#62 Godlike

Godlike

Link

• Forumowicze
  • 350 Postów:

Napisany 05 luty 2011 - 02:46

Ryan - zerknij do tematów o poprzednich numerach, zanim coś napiszesz. Choć i tak nie zrozumiesz, więc poinformuję Cię, że "grać na nerwach" jest stałym związkiem frazeologicznym i nie można "nerwów" w tym zwrocie zastąpić np. "aortami", bo związek frazeologiczny pójdzie się kochać. Czyli przykład dałeś z pupy, a też mógłbyś się postarać, bo stać Cię na więcej.

1. Po oglądnięciu wszystkich "wytłuszczeń" stwierdzam, że dobierane są one zupełnie przypadkowo. No i są pisaniem drugi raz tego samego. Za x czasu i tak z tego zrezygnujecie i będzie na moje:)
2. Numer neo, o którym pisze Quentin to kwiecień 98 r. W 97 Neo jeszcze nie było. Ku pamięci co młodszych czytelników.
3. Co zaś do tekstu p. Kreczmara - shootem' up skraca się do shmup a nie shump. Dwa razy się pojawia błąd, wiec to nie literówka, jeno albo błąd autora albo korekty. Ku pamięci osób, które nie graja w shmupy. Przykład ze shmupami w "felietonie" jest zresztą tendencyjny - gatunku bardziej niszowego ze świecą szukać (łatwiej o dwuwymiarowe przygodówki nawet).

#63 marbel007

marbel007

Why so SERIOUS??

• Forumowicze
  • 4917 Postów:

Napisany 05 luty 2011 - 10:27

Zobacz postDaddyMadCaddy, o 04 luty 2011 - 11:41, powiedział:

Alfabetyczne recenzje. Dziękujemy z marbelem007 myślę.
NARESZCIE! :klaszcze:
Wczoraj wracam z tygodniowego wypadu, patrzę, w skrzynce nowe Neo, super. Nie zdążyłem jeszcze nic poczytać, ale widzę wiele zmian i jest bardzo bardzo dobrze. I to mi się podoba! Tylko recek coś mało, ale bardzo dużo artykułów okołogrowych, nowy felietonista, nowy FAQ z fragmentami z forum, neogo. Mikro newsy w stopce strony. Naprawdę, bardzo dobry kierunek. Widzę trailer zone, szukałem mojego pomysłu ze screen zone, ale nie ma ;) No i teraz wychodzi wada mega zapowiedzi - krótkie recenzje. Zdziwiłem się, że Dead Space ma tylko 2 strony, bo to konkretny hit. Jednak mnie to interesowało, więc dużo poczytałem o samej grze. Wiem, marudziłem, by recki nie były za długie, więc nie uznaję tego za dużą wadę ;)

Jest dobrze. Oby tak dalej.

#64 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21564 Postów:

Napisany 05 luty 2011 - 11:51

Wszyscy mają Neo+, mam i ja. Pierwsze co rzuciło mi się w oczy w nowym numerze to troszkę poprawiona szata graficzna (jest OK) oraz ciekawy dobór screenów do recenzji w KZ3. Właśnie, jak to się dzieje, że czasami screeny ssą, a tak jak w tym przypadku wręcz przeciwnie? Gdyby wszystkie screeny i screencapy były wrzucane do recenzji w podobny sposób, cały magazyn zaliczyłby +10 do zaje"fajności". Po prostu kiedyś mnie skręcało, gdy przy recenzji jakiejś świetnej gry pokazywane są screeny z pierwszych kilku plansz, a na największy z nich trafia jakiś screencap, gdzie osoba grająca przygląda się słabej i rozpikselowanej teksturze jakiegoś murka. Noż...

edit: końcówka! Martinez! felietony! powrót do przeszłości, jakieś tam pierdu, pierdu, wracamy do lat 90 i wcześniejszych; rozwaliliście mnie tym razem

#65 Ryan

Ryan

Dominik D.

• Forumowicze
  • 22428 Postów:

Napisany 05 luty 2011 - 12:48

Zobacz postGodlike, o 05 luty 2011 - 02:46, powiedział:

Ryan - zerknij do tematów o poprzednich numerach, zanim coś napiszesz. Choć i tak nie zrozumiesz, więc poinformuję Cię, że "grać na nerwach" jest stałym związkiem frazeologicznym i nie można "nerwów" w tym zwrocie zastąpić np. "aortami", bo związek frazeologiczny pójdzie się kochać. Czyli przykład dałeś z pupy, a też mógłbyś się postarać, bo stać Cię na więcej.
Oczywiście, że mógłbym grać na czymś innym niż nerwy czy instrument, gdybym tylko chciał. Podanie jednego ewidentnie błędnego przykładu jest podręcznikowym reductio ad absurdum. Co więcej brak dowodu nie jest dowodem braku, co starasz się czynić. Kolejny typowy dla Twojej demagogii sofizmat.

Utrwalenie związku frazeologicznego "grać na nerwach" w języku polskim jest sprawą ortogonalną do jego poprawności językowej. Choć akurat kiepski to był przykład (zrzucam to na karb późnej pory). Skutecznie zresztą ignorujesz to, że specjał nie jest jedynym funkcjonującym przypisaniem między dwoma niezwiązanymi ze sobą domenami. Często zresztą czerpie się z kuchni terminologię. Słyszy się czasem, że ktoś pichci coś, co nie jest potrawą ("Marcin pichci nowy tekst o starych samochodach"). Mówimy też, że coś jest smakowite, nawet jeśli nie odnosi się do pokarmu (odnotowuje to zresztą SJP). Przykładów jest zapewne więcej, ale nawet te dwa pokazują, że Twoja święta wojna przeciw specjałowi jest osadzona w Twoich osobistych preferencjach a nie rzeczywistej potrzebie zmiany w dbałości o język polski.

Sam fakt odwołania się do "ustawy o języku polskim" z kolei jest klasycznym (i pustym) argumentum ad verecundiam i świadczy w moim mniemaniu o tym, że nie stawiasz sobie za cel naprawienie czegoś, a jedynie bicie piny. To demagogia mająca nakłonić kogoś do Twojego punktu widzenia. Żałosna i próżna.

#66 GrzesiekMB

GrzesiekMB

Mr. Smiley

• Forumowicze
  • 1334 Postów:

Napisany 05 luty 2011 - 14:44

Zobacz postRyan, o 05 luty 2011 - 12:48, powiedział:

i) reductio ad absurdum
ii) sofizmat
iii) argumentum ad verecundiam

i) dowod nie wprost
ii) wykret (odwracanie psa ogonem yyy tzn kota)
iii) argument odwolujacy sie do autorytetu

#67 Ryan

Ryan

Dominik D.

• Forumowicze
  • 22428 Postów:

Napisany 05 luty 2011 - 14:49

Niezłe przebranie, Jutrzen. :^^:

#68 Marasek

Marasek

Blanka

• Forumowicze
  • 205 Postów:

Napisany 05 luty 2011 - 18:47

Zobacz postTEXZ, o 05 luty 2011 - 11:51, powiedział:

Wszyscy mają Neo+, mam i ja. Pierwsze co rzuciło mi się w oczy w nowym numerze to troszkę poprawiona szata graficzna (jest OK) oraz ciekawy dobór screenów do recenzji w KZ3. Właśnie, jak to się dzieje, że czasami screeny ssą, a tak jak w tym przypadku wręcz przeciwnie? Gdyby wszystkie screeny i screencapy były wrzucane do recenzji w podobny sposób, cały magazyn zaliczyłby +10 do zaje"fajności". Po prostu kiedyś mnie skręcało, gdy przy recenzji jakiejś świetnej gry pokazywane są screeny z pierwszych kilku plansz, a na największy z nich trafia jakiś screencap, gdzie osoba grająca przygląda się słabej i rozpikselowanej teksturze jakiegoś murka. Noż...

edit: końcówka! Martinez! felietony! powrót do przeszłości, jakieś tam pierdu, pierdu, wracamy do lat 90 i wcześniejszych; rozwaliliście mnie tym razem

Święte słowa , screeny są piękne i autentyczne duży + za to , oby tak dalej , a numer świetny .

Kocham poczucie humoru Doktorka , On mnie rozbraja .

#69 Kaxi

Kaxi

N+ Crew

• Redakcja
  • 4734 Postów:

Napisany 05 luty 2011 - 19:25

Zobacz postRyan, o 03 luty 2011 - 20:03, powiedział:

Kaksiemu wpadł do recenzji MindJack. Muszę przeczytać. :cf:

I jak było?

#70 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21564 Postów:

Napisany 05 luty 2011 - 19:28

Trochę się pośpieszyłem. Sprawdź screeny wyłapane do dodatku Fallout: New Vegas. Na jednym z nich podziwiamy pięknie oteksturowaną ścianę z apteczką, na drugim kanciasty tył głowy jakiegoś typa. :olo:

Zapka nowego Silenta też mnie zdołowała. Rozumiem, że ma być dwie strony tekstu, ale gdy jest o czym pisać. Nie tak, że można by streścić wszystkie informacje w notce na pół strony. Serio.

Co jeszcze nowego? Odkryłem powiększone FAQ, ani mi się ważcie wracać do starej formuły! A nawet to jeżeli się da dowalcie jeszcze z dwie strony więcej. Zrobi się z tego stare KGB :lol:

#71 Ryan

Ryan

Dominik D.

• Forumowicze
  • 22428 Postów:

Napisany 05 luty 2011 - 20:10

Zobacz postKaxi, o 05 luty 2011 - 19:25, powiedział:

I jak było?
Powinieneś pozostać przy recenzowaniu gier na konsole dla dzieci. :cf:

A bardziej poważnie: sporo błędów interpunkcyjnych, kilka stylistycznych. Bardzo mnie boli, że nie wspomniałeś o — zdawałoby się — prawdziwym źródle pomysłu panów i pań z feelplus: The Crossing. No i tekst "ale dlaczego, wyjaśnię dopiero za moment" jest dla mnie klasycznym wyznacznikiem braku pomysłu na układ tekstu. To jest zresztą IMO błąd numer dwa* prezentacji wszelkiej maści. Z tego też powodu wolałbym nie trafiać na zwroty tego typu w recenzjach. Podobnego zabiegu użył Blizz w recce GT5 (i to jeśli mnie pamięć nie myli dwa razy). Słabe to.

*numer jeden to morze tekstu

#72 Kaxi

Kaxi

N+ Crew

• Redakcja
  • 4734 Postów:

Napisany 05 luty 2011 - 20:40

The Crossing może być bezpośrednią inspiracją dla Mindjack, ale cały pomysł wywodzi się IMO od Perfect Dark, tylko został przeniesiony w świat online.

Co do reszty to widocznie tak jest. Albo nie. :cf: A błędy interpunkcyjne na pewno zrobiła korekta. :kratos:

#73 Ryan

Ryan

Dominik D.

• Forumowicze
  • 22428 Postów:

Napisany 05 luty 2011 - 21:16

Zobacz postKaxi, o 05 luty 2011 - 20:40, powiedział:

Co do reszty to widocznie tak jest. Albo nie.
Jak się silisz na słabiznę, to mam dla Ciebie kilka tekstów z górnej półki. :cf:
- Widocznie tak nie jest, a wręcz przeciwnie.
- Widocznie tak jest, a nawet bardziej.
- Fantastycznie świetnie, że tak jest.

#74 Nyu

Nyu

Nanana-nana-na!

• Forumowicze
  • 4252 Postów:

Napisany 05 luty 2011 - 21:31

Zobacz postTEXZ, o 05 luty 2011 - 19:28, powiedział:

Zapka nowego Silenta też mnie zdołowała. Rozumiem, że ma być dwie strony tekstu, ale gdy jest o czym pisać. Nie tak, że można by streścić wszystkie informacje w notce na pół strony. Serio.
Z tego co widzę, N+ będzie teraz bardziej rozmyśleniowe i felietonowe i - oprócz suchych informacji - autor tekstu fajnie wytłumaczył dlaczego warto czekać na nowego Silent Hilla.

#75 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21564 Postów:

Napisany 05 luty 2011 - 21:59

Zobacz postNyu, o 05 luty 2011 - 21:31, powiedział:

Z tego co widzę, N+ będzie teraz bardziej rozmyśleniowe i felietonowe i - oprócz suchych informacji - autor tekstu fajnie wytłumaczył dlaczego warto czekać na nowego Silent Hilla.

Może, ale mi wydało się, że oprócz tego stara się osiągnąć wymagane minimum znaków w zapowiedzi. Ale może to tylko moje odczucie, trudno. Wiadomo, że ekipa N+ nie jest w stanie wszystkich zadowolić, prawda?

#76 Mephi

Mephi

Link

• Forumowicze
  • 356 Postów:

Napisany 06 luty 2011 - 15:29

Zara go dostane w swoje łapska... Szkoda że znów numer z autem ale ogół jest git.

#77 Marasek

Marasek

Blanka

• Forumowicze
  • 205 Postów:

Napisany 06 luty 2011 - 15:47

Numer świetny pod każdym względem duże FAQ jest ciekawe i pełne wiadomości.

#78 oranje

oranje

Soy un madridista y tengo una alma blanca

• Forumowicze
  • 6855 Postów:

Napisany 06 luty 2011 - 19:38

Stopapboga, kocham tą dzierlatkę. Uwielbiam czytać jej listy. Max także mnie zniszczył w jednym z listów, kiedy gość napisał, że w wieku 14 lat dopadł go nowotwór, a Max na to - Szkoda, że nie napisałeś wcześniej, załapałbyś się do 10 najbardziej nieoczekiwanych zwrotów akcji :lol:

Bardzo podoba mi się większa ilość felietonów. Spora ilość wywiadów także na +. Wprawdzie nie czytałem TS, więc gość jest dla mnie całkowicie anonimowy, ale lubię takie wywiady.

Na szybko to tyle. Fajny numer.

#79 burnstein

burnstein

ukryta opcja żydowska

• Forumowicze
  • 11293 Postów:

Napisany 07 luty 2011 - 19:42

Kupiłem, przejrzałem, przeczytałem wywiad z Borkiem i taka szybka myśl. Może jakiś wywiadzik ze Śledziem :olo:

No i wizualnie zmieniacie się na plus, tak samo rozbudowa retro.

#80 Debeef

Debeef

DANGA!

• Forumowicze
  • 17539 Postów:

Napisany 07 luty 2011 - 20:37

śledziu fajny gość...przypominają mi się czasy świata gier komputerowych, zresztą miałem okazję go osobiście poznać...nawet mnie narysował :tak:...mam gdzieś pewnie jeszcze ten rysunek...

#81 kadu

kadu

Toad

• Forumowicze
  • 5 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 10:27

Zmiany IMHO na plus - szczególnie podobały mi się TAK/NIE oraz gra wstępna. Za to felieton Martineza okropny :P Liczylem też, że zrecenzujecie Modern Combat: Domination na Move'a.

#82 ornit

ornit

Mega Man

• Forumowicze
  • 94 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 12:25

Jako sentymentalny dziad kupiłem N+ dla felietony Martineza i wywiadu z Borkiem. IMO pytanie o
Spoiler

#83 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21564 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 17:39

Mam pytanie do redakcji, czy będziecie rozwijać kwestię zapraszania emerytów z branży do wrzucenia swoich 3 groszy, celem przyciągnięcia do magazynu czytelników, dla których "tamte czasy" wspomina się równie miło jak okres w którym straciło się dziewictwo z jakąś złotowłosą nastoletnią boginią? (Kradziej, nie czytaj, to Ciebie nie dotyczy) Bo mi kurka zrobiliście sentymentalną podróż w głąb duszy.

#84 Mephi

Mephi

Link

• Forumowicze
  • 356 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 17:41

Już kupiłem magazyna :kratos: Hahaha tym razem coś nie ma moich smsów (wypowiedzi z neogo też :kratos: ) Trudno sie mówi.

#85 FAX

FAX

N+ Crew

• Redakcja
  • 360 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 20:50

Zobacz postTEXZ, o 08 luty 2011 - 17:39, powiedział:

Mam pytanie do redakcji, czy będziecie rozwijać kwestię zapraszania emerytów z branży do wrzucenia swoich 3 groszy, celem przyciągnięcia do magazynu czytelników, dla których "tamte czasy" wspomina się równie miło jak okres w którym straciło się dziewictwo z jakąś złotowłosą nastoletnią boginią? (Kradziej, nie czytaj, to Ciebie nie dotyczy) Bo mi kurka zrobiliście sentymentalną podróż w głąb duszy.

Miesiąc temu też było sentymentalnie, bo był opis rynku pism w starych czasach ;) Jeśli się spodobało, to pewnie będziemy kontynuować temat.

#86 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21564 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 20:53

Zobacz postFAX, o 08 luty 2011 - 20:50, powiedział:

Miesiąc temu też było sentymentalnie, bo był opis rynku pism w starych czasach ;) Jeśli się spodobało, to pewnie będziemy kontynuować temat.
Ale to tylko moje zdanie, make some badania of rynek, or somethin' ;) Z resztą najlepszą recenzją będzie sprzedaż magazynu.

#87 nicun

nicun

mason małosolny

• Forumowicze
  • 2913 Postów:

Napisany 09 luty 2011 - 11:21

Zobacz postTEXZ, o 08 luty 2011 - 20:53, powiedział:

Ale to tylko moje zdanie, make some badania of rynek, or somethin' ;) Z resztą najlepszą recenzją będzie sprzedaż magazynu.
Ja też mogę się podłączyć o prośbę wyciągania na spytki weteranów prasy traktującej o grach. Na najbliższy termin proponowałbym Kopalnego... ale nie, Borek zabił moje marzenia, potwierdzając plotkę, że był tylko wymyślonym bytem :cry:

#88 Zeus-Nelson

Zeus-Nelson

Blade Runner

• Moderatorzy
  • 4072 Postów:

Napisany 09 luty 2011 - 14:34

Widzę że sporo pochwał co do zmiany graficznej było, więc może coś skrytykuje ;)
Na Plus na pewno można zaliczyć że teraz jest dużo czytelniej (nie muszę już szukać dalszej części akapitu bo nie rozwalają go screeny i dziwnie rozmieszczony tekst).
Ale na minus np: IMO jest chociażby str 28, na której mamy dwa różne teksty o 2 grach, ale nie są one niczym oddzielona i osobiście w pierwszej chwili myślałem że to jedna gra. Uważam też że mało czytelna jest czcionka na pasku z krótkimi newsami na dole strone - rozumiem że to pewnie taki specjalny design, ale mi ciężko się to rozczytuje. Ewentualnie zmieniłbym też czcionkę którą piszecie tytuły gier nad tekstem, bo jest trochę "zbita" i np: na górze strony sporo wolnego miejsca zostaje.
Generalnie gazeta zrobiła się strasznie "biała" ale myślę że ze zmianami idziecie w dobrym kierunku ;*

#89 Majki

Majki

Pikachu

• Forumowicze
  • 62 Postów:

Napisany 09 luty 2011 - 15:16

Podpisuję się pod apelem o pielęgnowanie dziedzictwa branżowego na łamach N+. Myślę, że jako "best selling video games magazine in Poland", w dodatku wywodzący się w bezpośredni sposób z pewnego krwistoczerwonego periodyku(no political innuendo intended), spoczywa na Was ten obowiązek.
Pzdr dla ekipy.

#90 vagrant3

vagrant3

Riskbreaker

• Forumowicze
  • 5000 Postów:

Napisany 09 luty 2011 - 15:48

Zobacz postGodlike, o 05 luty 2011 - 02:46, powiedział:

1. Po oglądnięciu
piękna polszczyzna.

wypasiony ten numer, ale przeczytałem tylko 'gadające głowy'. nie wiem gdzie sie podział mój czas dla n+.