Skocz do zawartości

Elektroniczna Wersja Neło

• Please log in to reply
46 odpowiedzi na ten temat

#1 Zeratul

Zeratul

Arek Cz.

• Forumowicze
  • 8251 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 18:59

Temat pewnie nie nowy, ale nie chce mi sie starego szukac, bo wyszukiwarka jest zwalona. Admina nie ma a redakcja ma to w d.upie. Anyway... dzisiaj jest 8 luty... fajnie by bylo jakby odpowiedz pojawila sie tak do 20-ego lutego. Ciekawe czy sie uda!!!

Czy redaktorzy ci wazni co decyzje podejmuja... zastanawiali sie nad elektroniczna wersja gazety? Jest kilka serwisow ktore sprzedaja elektroniczne wersje np. Newsweek, play, komputer swiat, gazeta wyborcza itd. Czemu by nie mialoby tam byc neło? Ja bym z przyjemnoscia przygarnal. W szczegolnosci, ze dzieki jednemu sluchaczowi epic fail przetesowalem aplikacje na ipod/ipad ktora jest readerem wspolpracujacym z serwisem egazety.pl

Mysle, ze wazni ludzie w neło powinni sie tym zainteresowac. Po tym jak zakupie iPada bedziecie miec jednego czytelnika na bank czyli mnie.

#2 Ryan

Ryan

Dominik D.

• Forumowicze
  • 22428 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 19:24

+1, kupowałbym chętnie wersję elektroniczną. :tak:

#3 ACZ

ACZ

DANGA!

• Forumowicze
  • 19712 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 19:24

Ten temat kiedyś po raz pierwszy na forum poruszyła tak szacowna persona, jak moja skromna osóbka. Wtedy coś tam Mielu chyba odpisał, że nie itp. Ja enplusa nie kupuję już od długiego czasu, przerzuciłem się na PE, ale też przestałem kupować, bo stwierdziłem, że ogrywam i tak więcej gier od jakiejkolwiek redaktorzyny i tym samym nie muszę się kierować ich opiniami w recenzjach, gdyż sam jestem profesjonalistą, autorytetem i wyrocznią jeśli chodzi o dobór gier do ogrania. I jestem też najmądrzejszy. Poza tym już nie lubię zbierać tony makulatory. ALE np. wywiady z developerami itp. są zawsze ciekawe i takie rzeczy bym sobie poczytał, więc gdyby był enplus w wersji elektronicznej to bym kupował.

#4 Greg

Greg

I`m Greg and I`m AWESOME!

• Moderatorzy
  • 12785 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 19:30

A po co ci wywiady z developerami? Zrób wywiad z samym sobą

#5 ACZ

ACZ

DANGA!

• Forumowicze
  • 19712 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 19:32

A po co ci wywiady z developerami?
Po to, abym wiedział jakie błędy popełniają w trakcie swoich artystycznych uniesień, olo.

#6 Gość_Taikun_*

Gość_Taikun_*
  • Goście

Napisany 08 luty 2011 - 19:36

+1, wersję elektroniczną bym kupił, papierowej nie kupuje bo mi się nie chce do kiosku chodzić :cf:

#7 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21564 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 20:17

Ja tam wolę papier. Nie po to sobie dawkuję informacje z Internetu, żeby później mieć przyjemność wszystko przeczytać na papierze, żeby się jeszcze męczyć w wersji elektronicznej. To nie to samo.
Ale IMO dla chętnych powinna być możliwość kupna wersji elektronicznej. Pytanie, jak to zabezpieczyć Ryan?

#8 Ryan

Ryan

Dominik D.

• Forumowicze
  • 22428 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 20:30

Są do tego odpowiednie platformy. Masz cert przypisany do kompa/kompów i Twoją kopię pliku (np. PDFa) może odczytać tylko na Twoich maszynach. Alternatywnie można tworzyć spersonalizowane wersje magazynów z Twoim podpisem, więc jeśli wycieknie, to wiadomo kogo ścigać. :) Dokumenty w postaci cyfrowej w obu "schematach" używałem. Da się żyć.

#9 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21564 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 20:33

PDF z tym certem raczej na iPadzie nikt sobie nie odtworzy, right?

#10 Debeef

Debeef

DANGA!

• Forumowicze
  • 17539 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 20:37

nie lubię czytać prasy i książek w necie, ale nie przeszkadzałoby mi jakby byly diwe wersje, ale nie sądzę by coś chcieli w tym kierunku zrobić...

#11 FAX

FAX

N+ Crew

• Redakcja
  • 360 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 20:46

Pirackie skany n+ w niskiej jakości w sieci to jedno, ale nie ma takich zabezpieczeń, które by nie zostały złamane. Zrobimy taką wersję i w pięć minut padną zabezpieczenia. To of kors tylko moje zdanie, nie jestem decyzyjny w tym temacie.

Zeratul, odpowiedź miała być do 20stej, czy 20stego? :P

#12 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21564 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 20:51

Podsumuję post FAXa tym obrazkiem:
Dodany obrazek

Może byłoby możliwe cuś takiego, że co miesiąc pojawia się regularnie elektroniczna wersja magazynu, która w wersji papierowej miała "premierę" 3 miesiące temu? Nie wiem ile zarabiacie na archiwaliach, pewnie kokosy ;)

#13 FAX

FAX

N+ Crew

• Redakcja
  • 360 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 20:54

Ha, to jest ciekawy pomysł z archiwalnymi numerami :)

#14 Zeratul

Zeratul

Arek Cz.

• Forumowicze
  • 8251 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 21:13

skany neo+ i tak sa na sieci, wiec argumentacji nie rozumiem.

#15 FAX

FAX

N+ Crew

• Redakcja
  • 360 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 21:34

Zobacz postZeratul, o 08 luty 2011 - 21:13, powiedział:

skany neo+ i tak sa na sieci, wiec argumentacji nie rozumiem.

Widziałeś jak wyglądają wydania miesięczników na np. iPada?

#16 Zeratul

Zeratul

Arek Cz.

• Forumowicze
  • 8251 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 21:40

tak

#17 FAX

FAX

N+ Crew

• Redakcja
  • 360 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 22:03

Zobacz postZeratul, o 08 luty 2011 - 21:40, powiedział:

tak

To chyba wiesz, że ich przygotowanie to nie tylko wrzucenie tekstów, bo klikając w obrazek powinna otworzyć się w galeria, trzeb by dorzucić do tego zwiastuny filmów, tony linków, tak przynajmniej wyglądają zachodnie pisma, bo polskich nie czytałem. Trochę sporo roboty.

#18 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21564 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 22:12

Od elektronicznego wydania N+ nikt nie oczekuje drugiego The Daily tylko tego co dostaje w wersji papierowej. Przynajmniej mi się tak zdaje. Z resztą są już Gazety Wyborcze, Newsweeki, Rzepy, Fakty, Super Expressy i reszta badziewia w wersji do kupienia na ajPadophonie. I jakoś nikt nie kwapi się o walkę z zachodnimi multimedialnymi wydaniami niektórych gazet. Bo jak już pisałem, nikt tego nie oczekuje. Jakby nie patrzeć nie ma to być konkurencja dla papierowej wersji tylko alternatywa.
A tak zupełnie na serio, to kto w Polsce ma iPada? Ręka w górę... Większość czyta PDFy na swoich wysłużonych PCetach, ewentualnie lapkach i trudno się temu dziwić. IMO to jest target.

#19 Raikoh

Raikoh

Dark Athena Corp.

• Forumowicze
  • 10828 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 22:13

Zobacz postRyan, o 08 luty 2011 - 19:24, powiedział:

+1, kupowałbym chętnie wersję elektroniczną. :tak:

Też bym kupował.

#20 Kaxi

Kaxi

N+ Crew

• Redakcja
  • 4734 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 22:18

Cieszę się, że nie tylko ja mówię "neło" :rolleyes:

#21 ACZ

ACZ

DANGA!

• Forumowicze
  • 19712 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 22:39

Moglibyście pilotażowo zrobić w pdfie (nawet jakiś starszy numer) i rozdać numerek kilku zaufanym userom z tego forum. :cf:

#22 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21564 Postów:

Napisany 08 luty 2011 - 22:40

Zobacz postCzychu3, o 08 luty 2011 - 22:39, powiedział:

Moglibyście pilotażowo zrobić w pdfie (nawet jakiś starszy numer) i rozdać numerek kilku zaufanym userom z tego forum. :cf:

Żebyś potem żebrał PMkami i mailami, żeby choćby zerknąć jak to wygląda? :cf:

#23 GrzesiekMB

GrzesiekMB

Mr. Smiley

• Forumowicze
  • 1334 Postów:

Napisany 09 luty 2011 - 01:07

ja - jako jedyna osoba pamietajaca gulasha z wlosami na glowie i tym samym najwazniejszy forumowicz - bym nie kupowal. w sieci to mam ign, gejspot, gt etc. i od czytania tych serwisow juz mi galy wychodza z orbit. tym niemniej dostrzegam zapotrzebowanie na takie przedsiewziecia, wiec macie ode mnie zielone swiatlo :gwizdek:

#24 Ryan

Ryan

Dominik D.

• Forumowicze
  • 22428 Postów:

Napisany 09 luty 2011 - 11:10

IMO niepokój, że piracka kopia zabije neło (na zdrowie Kaxi!) jest nieuzasadniony. Raz, że odchodzą w takiej wersji koszty druku i dystrybucji fizycznego dobra, to jeszcze jest to mimo wszystko wersja wyłącznie dla "wybranych", posiadaczy odpowiednich czytników. Osoby, które skłonne są czytać na piecu PDFa to desperacka mniejszość, która równie dobrze może dzisiaj pobierać skany. To i tak nie są klienci i przejmowanie się ich zachowaniem nie ma uzasadnienia.

#25 ACZ

ACZ

DANGA!

• Forumowicze
  • 19712 Postów:

Napisany 09 luty 2011 - 13:44

IMO niepokój, że piracka kopia zabije neło (na zdrowie Kaxi!) jest nieuzasadniony. Raz, że odchodzą w takiej wersji koszty druku i dystrybucji fizycznego dobra, to jeszcze jest to mimo wszystko wersja wyłącznie dla "wybranych", posiadaczy odpowiednich czytników. Osoby, które skłonne są czytać na piecu PDFa to desperacka mniejszość, która równie dobrze może dzisiaj pobierać skany. To i tak nie są klienci i przejmowanie się ich zachowaniem nie ma uzasadnienia.
Dokładnie. Tacy goście i tak nie zapłacą. A to, że będą mieli pdfa? Trudno, oni i tak nie sa klientami i oglądając się na nich zamykacie sobie dodatkowy kanał dystrybucji pisma.
Enplusa w pdfie możnaby pchać przez appstore i tak jak wspominałem kiedyś, czyli zapłata smsem. Mając konto na neogo, wysyłałoby się smsa i dostawałoby się zwrotnie kod do zassania pdfa. To by się tyczyło pojedynczych numerów, za prenumeratę płaciłoby się kartą/przelewem.
Przygotowanie pdfa to nie czarna magia, podpisanie umowy z operatorami też nie itd. Koszty takiego przedsięwzięcia nie są IMO wysokie. Przy w miarę dobrej sprzedaży możnaby też zastosować taki trik, że papierowe wydanie byłoby nadal miesięcznikiem, ale wydanie elektroniczne byłoby dwutygodnikiem mającym 50 stron po to, aby skondensowana treść o grach docierała szybciej do odbiorców.
Radzę za ten temat wziąć się już teraz, bo w przyszłości będziecie i tak musieli to zrobić. Obecnie mamy boom na małe, przenośne urządzenia typu netbooki, tablety i ereadery, więc klientów na dystrybucję elektroniczną będzie tylko przybywać. A jak nadal będziecie olewać pomysł na taką sprzedaż to zmusi was do tego konkurencja. Jak będą chcieli pchać swoje PE również elektronicznie to dobrze wiecie, że wcielą ten pomysł w życie bardzo szybko, a nie opieszale.
To takie dobre (i DARMOWE) rady od takiego rekina biznesu, jak ja. OLO TROLO.

#26 Zeratul

Zeratul

Arek Cz.

• Forumowicze
  • 8251 Postów:

Napisany 09 luty 2011 - 15:58

Zobacz postCzychu3, o 09 luty 2011 - 13:44, powiedział:

Dokładnie. Tacy goście i tak nie zapłacą. A to, że będą mieli pdfa? Trudno, oni i tak nie sa klientami i oglądając się na nich zamykacie sobie dodatkowy kanał dystrybucji pisma.
Enplusa w pdfie możnaby pchać przez appstore i tak jak wspominałem kiedyś, czyli zapłata smsem. Mając konto na neogo, wysyłałoby się smsa i dostawałoby się zwrotnie kod do zassania pdfa. To by się tyczyło pojedynczych numerów, za prenumeratę płaciłoby się kartą/przelewem.
Przygotowanie pdfa to nie czarna magia, podpisanie umowy z operatorami też nie itd. Koszty takiego przedsięwzięcia nie są IMO wysokie. Przy w miarę dobrej sprzedaży możnaby też zastosować taki trik, że papierowe wydanie byłoby nadal miesięcznikiem, ale wydanie elektroniczne byłoby dwutygodnikiem mającym 50 stron po to, aby skondensowana treść o grach docierała szybciej do odbiorców.
Radzę za ten temat wziąć się już teraz, bo w przyszłości będziecie i tak musieli to zrobić. Obecnie mamy boom na małe, przenośne urządzenia typu netbooki, tablety i ereadery, więc klientów na dystrybucję elektroniczną będzie tylko przybywać. A jak nadal będziecie olewać pomysł na taką sprzedaż to zmusi was do tego konkurencja. Jak będą chcieli pchać swoje PE również elektronicznie to dobrze wiecie, że wcielą ten pomysł w życie bardzo szybko, a nie opieszale.
To takie dobre (i DARMOWE) rady od takiego rekina biznesu, jak ja. OLO TROLO.
jak ty pieprzysz... to sie w glowie nie miesci. Nie ma w Polsce itunes bo nie bylo kontrakcji. Jak ma nelo sie pojawiac na appstore jak na appstore pojawiaja sie aplikacje a nie czasopisma, wiec jak juz cos to na itunes, a jak ma sie polski content na itunes pojawiac jak nie ma wsparcia dla itunes w Polsce?

Jest strona http://www.egazety.pl/index.html czy http://www.e-kiosk.pl/index.php
taki alex springer ma z nimi podpisana umowe, tak samo agora.

Co do tego co Ryan napisal... jasne odpadaja koszta ale dochodza inne. Generalnie pewnie to wyjdzie na zero.

#27 Ryan

Ryan

Dominik D.

• Forumowicze
  • 22428 Postów:

Napisany 09 luty 2011 - 16:02

Pewnie nie, bo żeby przekonać ludzi do siebie, e-dystrybucja musi konkurować ceną. :) Dochodzą koszty, ale w większej skali są one miniaturowe w porównaniu z kosztami druku i co tylko.

#28 ACZ

ACZ

DANGA!

• Forumowicze
  • 19712 Postów:

Napisany 09 luty 2011 - 16:16

jak ty pieprzysz... to sie w glowie nie miesci. Nie ma w Polsce itunes bo nie bylo kontrakcji. Jak ma nelo sie pojawiac na appstore jak na appstore pojawiaja sie aplikacje a nie czasopisma, wiec jak juz cos to na itunes, a jak ma sie polski content na itunes pojawiac jak nie ma wsparcia dla itunes w Polsce?
No OK, moja pomyłka. Świat się nie zawalił, heh.

#29 Zeratul

Zeratul

Arek Cz.

• Forumowicze
  • 8251 Postów:

Napisany 09 luty 2011 - 16:42

Zobacz postRyan, o 09 luty 2011 - 16:02, powiedział:

Pewnie nie, bo żeby przekonać ludzi do siebie, e-dystrybucja musi konkurować ceną. :) Dochodzą koszty, ale w większej skali są one miniaturowe w porównaniu z kosztami druku i co tylko.
Jak nelo samo sie za to wezmie, to bedzie potrzebna osoba/osoby ktore sie beda tym zajmowac i to 24h na dobe... jak zrobi deal z egazety itd, to bedzie im placic.

Newsweek na egazety kosztuje 3zl, ile kosztuje w kiosku?

#30 Ryan

Ryan

Dominik D.

• Forumowicze
  • 22428 Postów:

Napisany 09 luty 2011 - 16:50

W prenumeracie półrocznej wychodzi nieco ponad 4zł na numer, więc pewnie 4-6zł.