Skocz do zawartości

Final Fantasy XIII-2

• Please log in to reply
114 odpowiedzi na ten temat

#91 Danteusz

Danteusz

Ubermod

• Moderatorzy
  • 16865 Postów:

Napisany 18 grudzień 2011 - 22:00

W FFX-2 nie grałem, więc się nie wypowiem, ale system walki w FFXII mi się bardzo podobał. Masa ludzi uważa dwunastkę za samograja, bo niby wystarczy ustawić na wszystko gambity (ta, jasne, odpowiednio dużo gambitów ma się dopiero pod koniec gry), ale to mi właśnie odpowiada - zlecenie konsoli żmudnej roboty i pozostawienie graczowi tego co w grze sprawia frajdę. Z tego samego powodu uważam system FFXIII za świetny

#92 Gość_Kazuo_*

Gość_Kazuo_*
  • Goście

Napisany 18 grudzień 2011 - 22:13

Masa ludzi uważa dwunastkę za samograja, bo niby wystarczy ustawić na wszystko gambity
Zawsze mnie to bawi. Ludzie Ci chyba nie biorą pod uwagę, że ustawianie gambitów to wcale nie "10 sekund w opcjach i voila!, wszystko przechodzi się samo od początku do końca". IMO żaden z tego samograj, bo już sama zabawa z ustawianiem komend jest wystarczająco czasochłonna i wymaga sporej ingerencji gracza, do tego często trzeba je zmieniać/korygować, bo te same taktyki rzadko sprawdzają się na wszystkich przeciwników. To nic, że później na polu walki większość rozgrywa się już bez naszego udziału - przecież te wszystkie akcje, które wykonują nasze postacie nie biorą się z powietrza ani nie ma na nie wpływu inteligencja konsoli. To nasza robota (nierzadko mozolna, ale dająca dużo frajdy), którą wykonaliśmy z wyprzedzeniem.

A co do systemu z FFXIII, jak już napisałem wcześniej - w żadnym wypadku nie uważam go za zły. Po prostu wolę własnoręcznie wklepywać komendy i dowodzić swoim teamem, mieć duży wybór w czarach (nawet jeżeli teoretycznie nie wszystkie są przydatne) i samemu nimi dysponować. Ewentualnie niech to wygląda jak w FFXII.

#93 szczudel

szczudel

Dante

• Forumowicze
  • 1663 Postów:

Napisany 19 grudzień 2011 - 09:14

@FF12:
Sam nie byłem zwolennikiem Gambitów i raczej dopasowywałem je w locie [w trakcie walki] a główna postacią sterowałem całkowicie ręcznie.

@FF13: i tego własnie brakowało w 13 - dlaczego nie pozostawiono graczowi możliwości dowolnego doboru setów? NP 3 predefiniowane a pozostałe do wybrania w locie [4 guziki geometryczne za 4 klasy postaci i góra dół na krzyzaku za comando i ravager - wtedy ustawienie dowolnej formacji trwałoby góra 2 sek? - to własnie dlatego ginałem w 13 - jak nie mialo sie dobrego seta to nie mozna było wygrać nawet z miesem armatnim.

#94 ACZ

ACZ

DANGA!

• Forumowicze
  • 19717 Postów:

Napisany 20 grudzień 2011 - 16:55

Wersja na X360 podobnie jak FFXIII jest gorszą wersją. Grafa w sumie ta sama, ale fremrejt gorszy o minimum 3 klatki.

#95 Gość_Taikun_*

Gość_Taikun_*
  • Goście

Napisany 20 grudzień 2011 - 18:48

o w dupe jeża! trzy klatki! TRZY KLATKI !!!!

#96 ACZ

ACZ

DANGA!

• Forumowicze
  • 19717 Postów:

Napisany 20 grudzień 2011 - 19:00

YES !!! PS3 ZNOWU GÓRĄ !!! :D :klaszcze:
;]

#97 szczudel

szczudel

Dante

• Forumowicze
  • 1663 Postów:

Napisany 20 grudzień 2011 - 20:44

PRzeciez ten film i tak nie pokaże najwiekszej bolączki FF na Xie - renderów - wiem ze ma być mało ale to co będzie będzie bić po oczach.

#98 szczudel

szczudel

Dante

• Forumowicze
  • 1663 Postów:

Napisany 29 grudzień 2011 - 13:41

Jako ze czas sie powoli zbliza to mam pytanie:
-Gdzie kupujecie [jesli kupujecie] swojego preordera?

Widziałem ze "zwykły" preorder ma steelboxa [ktorego szczerze mowiac nie chciałbym dostac] - widziałem tez ze ten "zykly" ma 2 stroje i omege + jakies pocztówki i nowelke streszczajaca 1 czesc.
Najbardziej interesują mnie DLC itp - czy ktos juz zamowil lub ma cynk na jakis fajny preorder?

#99 szczudel

szczudel

Dante

• Forumowicze
  • 1663 Postów:

Napisany 10 styczeń 2012 - 00:43

Wyczytałem przed chwila w necie że jednym z DLC [w japońskiej wersji] jest Lighting - która pojawia sie w koloseum skąd możan ją podobno zwerbowac :)
To już wiem jakiego "potworka" bedę najcześciej używał :D

#100 Pawlik

Pawlik

srtutu

• Forumowicze
  • 3921 Postów:

Napisany 11 styczeń 2012 - 21:16

Skończyłem demo. I już jestem prawie pewny, że nigdy tej gry nie kupie.

Demko zajęło mi jakieś 30-45min, i już tak krótki fragment dał obraz jak ta gra jest słaba. Główne postacie wymieniły ze sobą może 5 zdań, z czego każde kolejne było głupsze i już nie mam ochoty grać nimi więcej. Opcja z kompletowaniem drużyny z pokonanych przeciwników jest beznadziejna, nie wiem jak można się taką bandą utożsamiać ? Dużo lepszym patentem było by zbieranie kompanów do drużny, zważywszy na to, że podstawowa dwójka raczej będzie zasysać.
QTE ??? Po cholerę to wprowadzono ? Zawsze w finalach lubiłem to, że po jakieś ciężkiej walce byłem nagradzany mega efektownym filmikiem przy którym mogłem odpocząć i spokojnie delektować się fajerwerkami, teraz trzeba siedzieć w skupieniu i patrzeć na wyskakujące komendy zamiast cieszyć zmysły. Nie są to jakieś trudne kombinacje, no ale fakt pozostaje faktem, ze są zbyteczne. Niepotrzebny bajer
Kolejny minus, to design. Pewnie to wina miejscówki, ale po jaką cholerę wybierać tak brzydki i szarobury fragment gry ? No chyba nie po to aby zachęcić graczy. Co by nie mówić o 13, to design miała fachowy i większość miejscówek była śliczna, w demie 13-2 jest brzydko, a padający deszcz wręcz koszmarny.

Jakie to szczęście, że pojawiło się demko, bo wahałem się czy kupić czy nie, i nawet skłaniałem się ku zakupowi. Ufff.

#101 Jedyn

Jedyn

Rural Juror

• Forumowicze
  • 8095 Postów:

Napisany 11 styczeń 2012 - 22:49

13-2 od poczatku mi śmierdzialo szybkim sequelem, nawet oprawa wygląda na taką sobie przy jedynce. Ja zeby nie psuc sobie smaku po 13, 13-2 odpuszczę.

#102 Gość_Kazuo_*

Gość_Kazuo_*
  • Goście

Napisany 12 styczeń 2012 - 06:26

Ja jaram się dalej. Sorry, ale po 45 min. to można oceniać wiele gier, ale na pewno nie erpega. IMO jeżeli system walki faktycznie jest tak dobry jak w FFXIII, lokacje nie przypominają już torów bobslejowych, nie brakuje mini-gierek, łamigłówek i sub-questów z prawdziwego zdarzenia, a przy tym grafa oraz oprawa dźwiękowa dalej miażdżą, to nie mam absolutnie żadnych oporów przed zakupem.

#103 szczudel

szczudel

Dante

• Forumowicze
  • 1663 Postów:

Napisany 12 styczeń 2012 - 09:53

System walki - ble
QTE - tak, wole juz tym qte katowac wroga niz patrzec jak mnie boss wbija w ziemie tylko po to aby po walce w filmiku bohater go zmasakrowal jak przedszkolaka.

Ja w demo nie gram bo po co ten sam fragment 2 razy przechodzic.

#104 Jedyn

Jedyn

Rural Juror

• Forumowicze
  • 8095 Postów:

Napisany 12 styczeń 2012 - 12:09

Nowa obsada postaci tez ssie podobnie jak pomysl z werbowaniem potworow do druzyny no lol poprostu jak pawlik zreszta napisal.

#105 ACZ

ACZ

DANGA!

• Forumowicze
  • 19717 Postów:

Napisany 13 styczeń 2012 - 15:21

gra ma losowe walki, a wiec crap

#106 szczudel

szczudel

Dante

• Forumowicze
  • 1663 Postów:

Napisany 13 styczeń 2012 - 15:41

Zobacz postACZ, o 13 styczeń 2012 - 15:21, powiedział:

gra ma losowe walki, a wiec crap
Gra ma losowe walki wiec dzieki bogu wrócił grind tak potrzebny do relaksacyjnego spedzania czasu z pozycja FF.

Ja to raczej tak widze.

#107 burnstein

burnstein

ukryta opcja żydowska

• Forumowicze
  • 11302 Postów:

Napisany 15 styczeń 2012 - 00:54

Skończyłem demko.Gra niezbyt piękna, a dizajn nieco ssie, ale system całkiem przyjemny i nawet fajnie się walczy.

#108 Gość_Taikun_*

Gość_Taikun_*
  • Goście

Napisany 15 styczeń 2012 - 00:59

ile ma demo? jest na US/EU Store? czy tylko jap?

#109 burnstein

burnstein

ukryta opcja żydowska

• Forumowicze
  • 11302 Postów:

Napisany 15 styczeń 2012 - 01:00

1.4, albo 1.7 gb, jest na ojro

#110 Sylvan Wielki

Sylvan Wielki

Engineer

• Forumowicze
  • 4253 Postów:

Napisany 25 styczeń 2012 - 13:14

Grafika jak zwykle zachwyca. Walka jest niezwykle przyjemna, wg mnie lepsza niż w poprzedniczce. Design będzie zapewne marny z postaciami już widać, iż będzie podobnie, ale po FF XIII nie spodziewam się szczególnie dobrego jRPG.

#111 mataman

mataman

Rikimaru

• Forumowicze
  • 439 Postów:

Napisany 25 styczeń 2012 - 13:46

Ostatnim FF w jakiego grałem na stacjonarnych konsolach był Final X i Crisis Core na psp. Nosiłem sie z zamiarem kupna trzynastki ale po tym co zobaczyłem w demie olewam XIII i XIII-2. Nie wiem czy sie zestarzalem czy co ale to jest jakaś porażka. Główny aspekt gry czyli walka niemiłosiernie sssie pauke. Jedyna nadzieja w Versus.

#112 shinian

shinian

Noblesse oblige

• Forumowicze
  • 11900 Postów:

Napisany 29 styczeń 2012 - 13:46

Gamespot dal 7.5. Szkoda mi czasu nawet na ogladanie video recenzji tego crapa :sir:

Final Fantasy Fails Again.

#113 Sylvan Wielki

Sylvan Wielki

Engineer

• Forumowicze
  • 4253 Postów:

Napisany 29 styczeń 2012 - 17:21

In fact, you are right :sir:

Destructoid: 8/10 (FFXIII 4/10)
http://www.destructo...-2-220373.phtml

Eurogamer: 8/10
http://www.eurogamer...asy-13-2-review

OPSM UK: 8/10
http://www.officialp...i-2-ps3-review/

Game Informer: 8/10
http://www.gameinfor...-get-worse.aspx

#114 szczudel

szczudel

Dante

• Forumowicze
  • 1663 Postów:

Napisany 29 styczeń 2012 - 18:09

Dla mnie i tak najbardziej wiarygodne jest :

W tym tygodniu do mnie przyjdzie :)

#115 szczudel

szczudel

Dante

• Forumowicze
  • 1663 Postów:

Napisany 01 luty 2012 - 14:16

Dostałem informacje od Cenegi że dzisiaj wysyłają.....
Innymi slowy bezużyteczny preorder co to prawdopodobnie i tak przyjdzie w piatek po południu. Ostatni preorder jaki u tej firmy zamówiłem.