Nie tylko oni, nie są pionierami

. "Sports Champions" też wymaga dwóch kontrolerów, jeśli ktoś bardzo chciałby zaliczyć wszystkie osiągnięcia. I to też pewnie nie jest to ostatni tytuł, gdzie ma miejsce taki trik.
Tak jak wspominałem wczoraj nos mnie nie zmylił. W końcu dzisiaj padł pierwszy zestaw baterii, właśnie w czujniku lewej ręki. Wg. statystyk online mam ok. 7h ćwiczeń i na tyle też wystarczyły te baterie. Pozostałe czujniki na razie trzymają, ale widać, że w najgorszym przypadku należy liczyć na ok. miesiąc działania.
Przy okazji z ciekawości zerknąłem sobie tu i ówdzie na standardowe pojemności baterii LR03 i wyszło, że powinno to być ok. 1000mAh. Akurat czujnik lewej ręki ma podany nominalny poziom poboru prądu 55mA (nie wiem jak reszta, może tyle samo albo podobnie). Teoretycznie więc taki zestaw baterii powinien wystarczyć na ok. 18h ćwiczeń. I to by się nawet w praktyce sprawdzało, gdyby nie to, że czujniki wyłączają się same dopiero po 10 minutach nie używania, albo po wyłączeniu programu. A jak już sami wiecie z doświadczenia takie 10 minut to jest często nawet połowa, a przeważnie 1/3 treningu. Czyli dosyć spore marnotrastwo energii przekłada się na częstsze zakupy; a wystarczyłby patch od EA, który wyłączałby czujniki tuż po treningu, a nie po wyłączeniu programu. Połowa pary idzie niepotrzebnie w gwizdek. Moim zdaniem to jest spora wada, bo łatwo można było temu zaradzić.
Gdzie są "zieloni", kiedy naprawdę ich potrzeba? Greenpeace!