Skocz do zawartości

Neo Plus #152 (Listopad 2011) W Sprzedaży 04.11.2011 (Piątek)

• Please log in to reply
147 odpowiedzi na ten temat

#121 Druciak

Druciak

Adam J

• Forumowicze
  • 4224 Postów:

Napisany 20 listopad 2011 - 14:45

Ty jesteś szrot i każdy kolejny post to potwierdza. :tak:

#122 Gość_Kazuo_*

Gość_Kazuo_*
  • Goście

Napisany 20 listopad 2011 - 18:15

GTA IV to gówno. Wypuszczać tak ubogiego szrota po fenomenalnym, mega rozbudowanym San Andreas to świetny żart ze strony R*.

#123 ksztyr

ksztyr

I'm too high for this shit.

• Forumowicze
  • 2639 Postów:

Napisany 20 listopad 2011 - 19:05

Zobacz postKazuo, o 20 listopad 2011 - 18:15, powiedział:

GTA IV to gówno.

Kazuo dołącza do Raikosze i Czesława.

#124 Gość_Kazuo_*

Gość_Kazuo_*
  • Goście

Napisany 20 listopad 2011 - 19:48

Spoko Crapfield 3, to jeszcze większa kupa.

#125 DaddyMadCaddy

DaddyMadCaddy

Corazon de olo

• Forumowicze
  • 9402 Postów:

Napisany 22 listopad 2011 - 19:42

Zobacz postKazuo, o 20 listopad 2011 - 18:15, powiedział:

GTA IV to gówno. Wypuszczać tak ubogiego szrota po fenomenalnym, mega rozbudowanym San Andreas to świetny żart ze strony R*.

Zobacz postKazuo, o 20 listopad 2011 - 19:48, powiedział:

Spoko Crapfield 3, to jeszcze większa kupa.
OLO :popcorn:

A jak się z Tobą nie zgodzę to co?

Mnie osobiście najbardziej z całego numeru (przeczytałem pół) rozwaliło, że Sasori ma córeczki :o

Bym się nie spodziewał :^^:

#126 Gość_Kazuo_*

Gość_Kazuo_*
  • Goście

Napisany 22 listopad 2011 - 20:32

Zobacz postDaddyMadCaddy, o 22 listopad 2011 - 19:42, powiedział:

To.... to.... to jajco :jajko:

#127 Otacon

Otacon

Master Chief

• Forumowicze
  • 2861 Postów:

Napisany 22 listopad 2011 - 20:40

no właśnie. Kazuo mocny w internetach a w realu ma pryszcze i nie wie jak karę MPK opłacić :hihi:

#128 Gość_Kazuo_*

Gość_Kazuo_*
  • Goście

Napisany 22 listopad 2011 - 20:49

Chyba do końca życia będziesz mi wypominał ten mandat. A pryszcze dodają mi specyficznego uroku więc fakof :)

#129 Otacon

Otacon

Master Chief

• Forumowicze
  • 2861 Postów:

Napisany 22 listopad 2011 - 20:51

pryszcze i urok? :hihi:
nie słuchaj wszystkiego co mama mówi ;)

#130 sasori

sasori

N+ Crew

• Redakcja
  • 362 Postów:

Napisany 23 listopad 2011 - 11:20

Zobacz postDaddyMadCaddy, o 22 listopad 2011 - 19:42, powiedział:

Mnie osobiście najbardziej z całego numeru (przeczytałem pół) rozwaliło, że Sasori ma córeczki :o

Bym się nie spodziewał :^^:

Przyznam, że pierwszej też się nie spodziewałem.

W tym miesiącu pomagały mi recenzować dwie gry, jedna z nich jest "megafajna i bardzo śmieszna i chyba najlepsza na świecie".

#131 Kaxi

Kaxi

N+ Crew

• Redakcja
  • 4738 Postów:

Napisany 23 listopad 2011 - 11:51

Zobacz postsasori, o 23 listopad 2011 - 11:20, powiedział:

W tym miesiącu pomagały mi recenzować dwie gry, jedna z nich jest "megafajna i bardzo śmieszna i chyba najlepsza na świecie".

No to dyszka jak nic :)

#132 DaddyMadCaddy

DaddyMadCaddy

Corazon de olo

• Forumowicze
  • 9402 Postów:

Napisany 23 listopad 2011 - 12:22

Zobacz postsasori, o 23 listopad 2011 - 11:20, powiedział:

Przyznam, że pierwszej też się nie spodziewałem.

Jakie to gry, jeśli można wiedzieć? Z chęcią przeczytam ich recenzje, ciekawe, czy dla mojej pięcioletniej też taka będzie.

Za to dziś zaczniemy grać w Disney Universe - nie ukrywam, że skłoniła mnie do niej m.in. recenzja FAXa. Oraz demo na PSN. A dowiedziałem się o niej z kodu na kostium Zazu dodawanego do DVD z Królem Lwem.

Życie jest pełne niespodzianek.

Co do samego artykułu o "starzeniu się", to ja mam tak, że mam parcie na "zaliczenie" gry. Jak już coś zacznę, to chcę skończyć i przejść do kolejnej. Nie delektuję się już tak grami jak kiedyś. Mam na półce Skyrim, a cisnę w pożyczone gierki, by przejść i zaliczyć.

I do tego w dużej mierze przyczyniły się trofea, które zgodnie ze wskazówkami Samuela L. obwiniam za obecny stan rzeczy :cf: Niby nie mam parcia na jakiś gigantyczny poziom czy konkurencję z innymi graczami z forum, których i tak nie przegonię i nie mam zamiaru, ale ciągnie mnie, by usłyszeć jak najwięcej "dingów" (nawet smsy w moim telefonie są sponsorowane przez ten dźwięk), żeby "zaliczyć" jak najwięcej trofeów, które są w moim zasięgu, a potem grę odłożyć i już do niej nie wracać.

Co się ze mną dzieje? :cry:

#133 Druciak

Druciak

Adam J

• Forumowicze
  • 4224 Postów:

Napisany 23 listopad 2011 - 23:59

Starzejesz się. :cf:

#134 Zumii

Zumii

Sub-Zero

• Forumowicze
  • 668 Postów:

Napisany 25 listopad 2011 - 21:04

Świetny numer :) . Napiszę krótko , jak narazie najlepsze pismo o grach w Polsce .

#135 Gość_Kazuo_*

Gość_Kazuo_*
  • Goście

Napisany 25 listopad 2011 - 23:22

Osiągnięcie "takie se", biorąc pod uwagę, że konkurencji brak.

#136 Raikoh

Raikoh

Dark Athena Corp.

• Forumowicze
  • 10828 Postów:

Napisany 26 listopad 2011 - 06:47

Konkurencja była, ale odpadła...

#137 Samfiszer1

Samfiszer1

Toad

• Forumowicze
  • 3 Postów:

Napisany 26 listopad 2011 - 20:36

batek dostał 10 na 10!!!

#138 Sylvan Wielki

Sylvan Wielki

Engineer

• Forumowicze
  • 4282 Postów:

Napisany 30 listopad 2011 - 19:19

Bardzo dobra okładka.

No to dobrze. Będzie to tak.

I. Do U spik angielski o_O

Znajomość języków obcych się chwali. Niech i tak będzie. Raczej nie zaszkodzą, a mogą pomóc. Świadczą dobrze tez o samym człowieku. Jednak nie uważam za stosowne by polski zespół korzystał z anglojęzycznych nazw i śpiewał w innym, niż rodzimy, języku.

Podobnie jest z magazynami. Kupuje ich kilkanaście miesięcznie. Kilka o tematyce growej. Ja rozumiem, iż niektóre rzeczy nie są szczególne po spolszczeniu - vide "quick time event" - jednak nie uznaję przekraczania bariery dobrego smaku i stylu zarazem.

Nader często czytam coś w deseń: "w tym dungeonie, jak load zrobimy, wyciągamy ice spear, atakujemy bone dragona. Później saveujemy, i w kolejnym chapterze możemy zadać dodatkowy damage by healthpoint był .... (....)".

Doskonale rozumiem, że nazwy poszczególnych miejscówek, czy potworów/klas, nie są tłumaczone dla wygody i pełnego zrozumienia, ale przecież mozna (ba, wręcz wypada) używać sformułowań "rozdział", a nie "chapter", "wgrać stan gry" niż "zloadingowac/zrobić load".

Fatalnie się to czyta. Swego czasu istniał magazyn engarde. Notabene całkiem niezły. Przez pół roku raptem kilkukrotnie może takich baboli się dorobili - złośliwe komentarze typu "przez to padli" ucinam z miejsca. Playbox także trzyma formę (choć czytający niekoniecznie musi wiedzieć czym jest "twin stick shooter".

Tak, chodzi mi o ciekawą dyskusję nt Dark Souls w nowym Neo+.

"To słuszny kierunek story - tellingu". Nosz :blah: Tak się nie godzi, chłopaki. A tego można od groma odnaleźć w magazynie (polskim).

II. Koszmarne oceny, ciąg dalszy.

Pamiętam magazyn za czasów takich gier jak wyborne Viginalne 8, czy Soul Calibur. Wtedy grafika ocen była najlepsza jaką widziałem w polskiej branży. Przejrzysta, bez niepotrzebnych udziwnień.
Już konkurencja niepotrzebnie pajacuje z nota 9+. Noe plus nie musi, a usilnie stara się ja przebić.

Pamiętam jak dziś. FF X. 10, 10, 10 - 9.9/10 "FF VII jednak lepsze". Niezła akcja. :ban:
Te dziesiąte części dobre są na studiach, ale w wyliczeniach, wszak w indeksie i tak wystawiają albo pełną, albo z "plusem", np. 4.5. No, niech będzie.

Jedne rząd, to już coś. Cała klasa. Ale niby jak autor chciałby udowodnić, że FM4 > U trzeci o całe 0.1 :olo:

DrMax także popsioczył na Gacka nowego nieco. Mógł spokojnie dać 9.6, albo nieco wyżej. Każdej grze można coś zarzucić. Na tyle, że nie widzę przeszkód odjąć cały stopień, a co dopiero jedną dziesiętną, za byle błahostkę.

Generalnie, do wycięcia. Bezsens.

Całość powinna być jednak nieco większa i bardziej wyrazista/czytelna. Czasami (Batman: Arkham City), tło się z nią zlewa. Choć i tak prezentuje się to o niebo lepiej niż te mało czytelne, zapełniane jakościowo, kwadraciki.

Grabarz w formie (choć nie takiej jak dawniej). Bardzo bobra recenzja Blizz'a Forzy 4tej. Czekam na coś z górnej półki od Miela. Chłopak trzyma wysoka formę, i nie chodzi tu bynajmniej o formę fizyczną, a o kunszt pióra właśnie. Jego recenzja CoD 4: MW jest jedną z moich ulubionych - coś na poziomie znakomitej recenzji kapitalnego N4S: Shift autorstwa pracownika CDA.

Do poczytania przy okazji kolejnego numeru. 8)

#139 kowal

kowal

Gracz

• Forumowicze
  • 1919 Postów:

Napisany 01 grudzień 2011 - 12:17

oceny stały się zmorą tej branży ale nie tylko dlatego, że są notorycznie zawyżane (szczególne w przypadku mocno promowanych tytułów), ani tez dlatego że skala ocen jest zła ale głównie ze względu na to, że przysłaniają one to co na prawdę się liczy. autor może napisać treściwą i rzetelną recenzję ale choćby nie wiem jak się starał to i tak zostanie rozliczony z oceny jaką wystawił. dlaczego taka niska/wysoka?, jakim prawem dostała więcej/mniej niż gra xyz? itd. jeśli już porównywać i zadawać takie pytania to tylko odnoście tytułów, które dany recenzent oceniał i należą one do pokrewnych gatunków.
a co do obowiązującej w N+ skali to uważam, że 1-10 jest wystarczająco szeroka aby darować sobie dziesiąte części. sam z chęcią widziałbym oceniaczki w systemie szkolnym 1-6 wraz z +/-. może na początek experymentalnie w drugiej opinii?

#140 Lady Luck

Lady Luck

Hm?

• Forumowicze
  • 6156 Postów:

Napisany 01 grudzień 2011 - 12:22

Skala szkolna 1-6 z plusami i minusami będzie tylko utwierdzała wizerunek rynku gier jako rynku dla dzieci.
Proste skojarzenia najbardziej przerażającym zjawiskiem są :yoda:

#141 ksztyr

ksztyr

• Forumowicze
  • 2639 Postów:

Napisany 01 grudzień 2011 - 13:18

Aha, mała uwaga. Recka Batmana. Jak już postanowimy używać polskich tłumaczeń (cóż za abominacja) to wypada się tego trzymać. A nie że jest Batman, linijkę dalej Kobieta Kot, za chwilę Two Face i Człowiek -Nietoperz :/

#142 Kaxi

Kaxi

N+ Crew

• Redakcja
  • 4738 Postów:

Napisany 01 grudzień 2011 - 13:36

Batman i Człowiek-Nietoperz można uznać za synonimy. Ale co do Kobiety Kot i Two Face to zgoda.

#143 Lalalilo

Lalalilo

Sub-Zero

• Forumowicze
  • 637 Postów:

Napisany 01 grudzień 2011 - 13:57

Generalnie się zgadzam co do ocen, nadmierne zawyżanie a także oparcie sprzedaży na metacriticach i inne pierdoły totalnie rozwaliły jakąkolwiek sensowność 100 stopniowej skali ocen. Jeśli idzie o mnie to też myślę że skala 1-6 chyba najlepsza by była. 6 zarezerwowana dla gier przełomowych a reszta wiadomo.

#144 Kaxi

Kaxi

N+ Crew

• Redakcja
  • 4738 Postów:

Napisany 01 grudzień 2011 - 15:38

Niemniej Kowal dobrze prawi, że recenzent powinien być oceniany przede wszystkim za tekst, argumenty za i przeciw, a nie notkę na końcu.

#145 sasori

sasori

N+ Crew

• Redakcja
  • 362 Postów:

Napisany 01 grudzień 2011 - 16:27

Winter is coming...

#146 kowal

kowal

Gracz

• Forumowicze
  • 1919 Postów:

Napisany 01 grudzień 2011 - 22:19

Zobacz postKaxi, o 01 grudzień 2011 - 15:38, powiedział:

Niemniej Kowal dobrze prawi, że recenzent powinien być oceniany przede wszystkim za tekst, argumenty za i przeciw, a nie notkę na końcu.
w takim wypadku ludziska musieli by zacząć czytać te recenzje. i o ile w wypadku prasy nie jest z tym najgorzej (skoro już kupił, to i przeczyta), to z reckami w internecie jest zdecydowanie gorzej. czasami taki delikwent owej recenzji na oczy nie widział, a jedynie przeczytał posta na forum ze spisem ocen poszczególnych portali.

Zobacz postsasori, o 01 grudzień 2011 - 16:27, powiedział:

Winter is coming...
indeed

#147 Daimon

Daimon

Mokujin

• Forumowicze
  • 48 Postów:

Napisany 02 grudzień 2011 - 09:22

Numer grudniowy z Playstation Vita na okładce do zdobycia w kioskach :-)

#148 ksztyr

ksztyr

• Forumowicze
  • 2639 Postów:

Napisany 02 grudzień 2011 - 10:34

A na oficjalnej stronie i forum infa niet :olo:

Vita na okładce? To już kopacze piłki lepsze.