Skocz do zawartości

Next-Gen Xbox, Ps4. - Plotki, Spekulacje, Marzenia

• Please log in to reply
754 odpowiedzi na ten temat

#1 xell

xell

Tytuł użytkownika

• Forumowicze
  • 10993 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 20:52

Zaczynają się pojawiać pierwsze plotki. Pierwsza - Microsoft pracuje nad konsolą, dywizja Infinity zajmuje się sprzętem, Loom - systemem operacyjnym. Zapowiedź miałaby nastąpić w styczniu na CES, konsola ma mieć premierę pod koniec 2012. Specyfikacja - sześciordzeniowy procek, GPU od AMD, 2GB RAM DDR3 (plus pamięć graficzna?).
http://www.vg247.com...ore-cpu-inside/

Druga - wg Edge Ubisoft i EA są w posiadaniu devkitów do 360, na razie są to maszynki emulujące ostateczną platformę
http://www.vg247.com...evkit-in-house/

Jak dla mnie trochę się to kupy nie trzyma, wszystko to brzmi jakby było w powijakach, Halo 4 ma wyjść jesienią na 360 jeszcze. Dalej stawiam na start w 2013, ale może Microsoft nie chce dać Nintendo przewagi roku i przyspieszy start. W każdym razie kiedy by to nie było, mam nadzieję, że MS da jakieś ficzery online, które będą przypominać skok do tego w 2005.

#2 gofer

gofer

master czef

• Forumowicze
  • 663 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 20:56

Niezła nawet ta przypuszczalna specyfikacja, szkoda, że jak będę kupował tego xboxa rok przed premierą następnego (jak teraz) to będzie zasysała :(

#3 GenesisX

GenesisX

Mokujin

• Forumowicze
  • 40 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 20:59

Zobacz postgofer, o 16 listopad 2011 - 20:56, powiedział:

Niezła nawet ta przypuszczalna specyfikacja, szkoda, że jak będę kupował tego xboxa rok przed premierą następnego (jak teraz) to będzie zasysała :(

W takim razie nie kupuj. Jak Mahomet nie może dojść do góry to góra dojdzie do Mahometa ;)

Z tym Halo 4 na x360 to wydaje mi się że to jest ściema. Oni tak sobie mogą paplać po to aby ludzi zwieść z tropu co do następnej generacji konsol.
Zostanie zapowiedziany następca x360 i się nagle okażę że Halo 4 "jednak" wyjdzie na tego nowego X`a.

#4 Danteusz

Danteusz

Ubermod

• Moderatorzy
  • 16870 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 21:01

Specyfikacja będzie solidna, ale nie sądzę aby przebijała pecety dostępne w momencie premiery X720. Czasy w których konsole wskazywały kierunek rozwoju grafiki już minęły, teraz będzie liczyć się bardziej łatwość produkcji, bezawaryjność i dobre chłodzenie. Przewiduję że ważniejsze od specyfikacji będą funkcje online - dostępność wszystkich gier jednocześnie w pudełku i przez Live, dalsza rozbudowa funkcji społecznościowych, byćmoże pojawiający się w plotkach odpowiednik Onlive

Wszystko co piszę będzie dotyczyć też PS4

#5 shinian

shinian

Noblesse oblige

• Forumowicze
  • 11900 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 21:05

Ja tam tylko chcialbym nowych gier bo jak na starcie dostane Assassin's Creed Collection HD+ to moga mi zaworki puscic.

#6 gofer

gofer

master czef

• Forumowicze
  • 663 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 21:05

Tylko, że PS4 będzie miało to wszystko lepiej rozwinięte, wiadomo przecież, że to Playstation

#7 Cudi

Cudi

cud▲k™

• Forumowicze
  • 1605 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 21:10

Zobacz postshinian, o 16 listopad 2011 - 21:05, powiedział:

Ja tam tylko chcialbym nowych gier bo jak na starcie dostane Assassin's Creed Collection HD+ to moga mi zaworki puscic.

Mówimy o Xboksie. Kolekcyjki w HD to działka Sony.

Choć nie ukrywam, że chętnie zagrałbym w Mass Effect Ultra HD Trylogy GOTY Collection. :cf:

#8 MaxVarEmreis

MaxVarEmreis

Cochliomyia hominivorax

• Forumowicze
  • 6791 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 21:11

2 GB RAM?? :hejka: Już w tej chwili 1,5 GB pamięci na GPU jest niewystarczające do tekstur, a jakoś wątpię żeby przy 2GB na ogólny RAM poszło 2GB na pamięć tylko dla GPU.

Druga sprawa: dwa procesory GPU?? Dziwne, biorąc po uwagę problemy jakie nastręczają takie układy w obecnych PC. Czyżby znaleźli jakieś magiczne rozwiązanie??

#9 Raikoh

Raikoh

Dark Athena Corp.

• Forumowicze
  • 10828 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 21:16

Czytałem o tym na stronie Edge kilka godzin temu. Wszystko wskazuje na to, że to co głosiłem - "nowe konsole pod koniec 2012 lub na początku 2013" sprawdzi się.

#10 gofer

gofer

master czef

• Forumowicze
  • 663 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 21:17

I tak gry będą robione pod konsole i większość gier będzie musiała być dostosowana do możliwości konsol. Dlatego więc "instinct told me now" żebym przesiadł się na konsolę. Nie mam zamiaru składać już nowego peceta. :hihi:

#11 xell

xell

Tytuł użytkownika

• Forumowicze
  • 10993 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 21:34

Zobacz postMaxVarEmreis, o 16 listopad 2011 - 21:11, powiedział:

2 GB RAM?? :hejka: Już w tej chwili 1,5 GB pamięci na GPU jest niewystarczające do tekstur, a jakoś wątpię żeby przy 2GB na ogólny RAM poszło 2GB na pamięć tylko dla GPU.
Jeśli 2GB RAM byłoby rodzaju DDR3, to to musi być tylko i wyłącznie pamięć systemowa. Na potrzeby grafiki DDR3 oferuje za małą przepustowość. Tylko pytanie, dlaczego MS po dwóch generacjach dobrych doświadczeń z pamięcią łączoną miałby wprowadzać osobne zasoby pamięci dla CPU i GPU. Mimo tego, że wg mnie plotki są wąpliwe, to ze względu na ich ilość postanowiłem założyć temat (no i wszyscy lubią gadać o następnej generacji, pamiętam dyskusje tutaj przed E3 2005).

Druga sprawa: dwa procesory GPU?? Dziwne, biorąc po uwagę problemy jakie nastręczają takie układy w obecnych PC. Czyżby znaleźli jakieś magiczne rozwiązanie??
To raczej osobna plotka, nie? Jest bardzo wątpliwa, zwłaszcza że producenci konsol wolą kierunek SOC (system on a chip) niż wiele proców, zwiększających złożoność płyty głównej..Pewnie w zamkniętej platformie to rozwiązanie działałoby lepiej niż na PC, tylko ze względów ekonomicznych nie ma żadnego sensu.

Tylko, że PS4 będzie miało to wszystko lepiej rozwinięte, wiadomo przecież, że to Playstation
To Sony, które ma z roku na roku mniejszą zdolność kredytową, więc na dofinansowywanie sprzętu jak w przypadku PS3 nie ma szans. :hihi:

#12 gofer

gofer

master czef

• Forumowicze
  • 663 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 21:36

Czysiek przejmie Sony to już nikt nie będzie pamiętał o czymś takim jak Microsoft, a co dopiero Xbox. Co to dla takiego rekina biznesu wyprowadzić taką małą firmę z biedy

#13 xell

xell

Tytuł użytkownika

• Forumowicze
  • 10993 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 21:42

Czych przecież robi gry, a nie jest menedżerem. :olo:

#14 keogh

keogh

almost there

• Forumowicze
  • 7072 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 21:44

ja bym wojny 5.0 założył

#15 gofer

gofer

master czef

• Forumowicze
  • 663 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 21:44

Ale jest rekinem biznesu

#16 xell

xell

Tytuł użytkownika

• Forumowicze
  • 10993 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 21:50

A co do gier, to przypuszczam, że większość wydawców przez jakieś pierwsze dwa lata zaadoptuje model Battlefield 3 - PS3 i 360 będą dostawać swoją wersją, a PC, X3 i PS4 będą otrzymywać wersję wzbogaconą, ze znacznie lepszą oprawą. Już teraz część twórców decyduje się na dopakowywanie wersji PC (np. Metro 2), więc robienie tego dla 3 platform ma jeszcze większy sens. Pewnie gry "next-gen only" będzie oferować jedynie niewielka liczba twórców. I ciekawe, gdzie w tymwszystkim mieści się WiiU. :olo:

#17 gofer

gofer

master czef

• Forumowicze
  • 663 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 21:52

WiiU ma zaklepane miejsce zaraz za PSV i 3DS

#18 torq314

torq314

Buddhabrot

• Forumowicze
  • 6252 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 21:53

Zobacz postxell, o 16 listopad 2011 - 21:50, powiedział:

I ciekawe, gdzie w tymwszystkim mieści się WiiU. :olo:

jak to gdzie? NIntendo będzie pisać gry na WiiU, jak zwykle.

#19 xell

xell

Tytuł użytkownika

• Forumowicze
  • 10993 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 21:58

Zobacz posttorq314, o 16 listopad 2011 - 21:53, powiedział:

jak to gdzie? NIntendo będzie pisać gry na WiiU, jak zwykle.
Myślę, że WiiU też będzie dostawać poszerzone wersje gier z PS360 (na razie tylko takie w sumie zapowiedziano, np. Batman czy Darksiders 2), pytanie, w jakim stopniu poszerzone, skoro Nintendo unika jakichkolwiek zdecydowanych porównań.

#20 Danteusz

Danteusz

Ubermod

• Moderatorzy
  • 16870 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 22:08

To będzie chyba pierwsza generacja konsol w której wszystkie będą miały bebechy w podobnej technologii (bo chyba nikt na ARM+PowerVR się nie zdecyduje). Nie powinno być większych problemów z konwersjami, WiiU dostanie porty z obciętą rozdziałką, bez kilku efektów, gorszym AA i AF.

#21 Cudi

Cudi

cud▲k™

• Forumowicze
  • 1605 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 22:11

Jestem ciekaw jak zostanie rozwiązana wsteczna kompatybilność... Chciałbym na nowym Xboksie zagrać w gry z X360, których nie ograłem na niej.

#22 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21569 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 22:12

Old temat jest old. Już od dawna wiadomo o nowym Xie, widzę że Xell trochę zaspał :cf: ciekawe jaki nośnik dostanie X, pewnie zostaną przy DVD :cf:

#23 xell

xell

Tytuł użytkownika

• Forumowicze
  • 10993 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 22:13

Ja też bym chciał, żeby była całkowita wsteczna kompatybilność. Kolekcja XBLA i wszystkie części Halo powinny być możliwe do odpalenia bez podłączania starej konsoli.

#24 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21569 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 22:37

A może wrócą do starego i jarego CD?

#25 Jedyn

Jedyn

Rural Juror

• Forumowicze
  • 8113 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 22:39

WiiU będzie NIKOGO jesli faktycznie w 2012 zobaczymy X720, o PS4 nie wspominając, aczkolwiek imo 2013 jest terminem bardziej realnym
A co do gier, przez pierwszy rok będa wyglądać raczej jak gry z PS360 z lepszym AA, tak jak to było z poczatkami PS360 kiedy na launch titles mówiono ze wygladaja jak gry z Xboxa w HD :]

#26 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21569 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 22:46

2GB RAM DDR3

:olo:

#27 Cr0ss2500

Cr0ss2500

Nightmare

• Forumowicze
  • 972 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 22:50

przecież RAM, który w 2005 roku był włożony do Xa bił, na głowę, te moduły co były już sprzedawane z najwyższej półki do blaszaków :olo: ... imo konsole to stała architektura, więc wtf porównywanie do piecykóffff :cf:

#28 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21569 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 23:30

No bez przesady, sam CliffyB marudził, że bez 4 GB nowe Girsy będą klatkować :cf:

#29 Jedyn

Jedyn

Rural Juror

• Forumowicze
  • 8113 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 23:40

Girsy do pieca, może cos nowego bo ta seria zjada własny ogon.
Ja bym sie cieszył gdyby każda gra była na poziomie U3 ale bez talentu developerów nowe konsole moga mieć 10 razy wiecej powera a i tak gry będa kupą walić.

#30 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21569 Postów:

Napisany 16 listopad 2011 - 23:57

No ale skoro to ma być konsola która lekko dociągnie do 2020 to warto władować do środka coś ekstra (skrzata zapie*****ącego na rowerku chyba).