Next-Gen Xbox, Ps4. - Plotki, Spekulacje, Marzenia
Napisany 17 listopad 2011 - 00:08
Napisany 17 listopad 2011 - 00:21
Napisany 17 listopad 2011 - 00:22
Napisany 17 listopad 2011 - 00:26
xell, o 16 listopad 2011 - 22:13, powiedział:
Jedyn, o 16 listopad 2011 - 23:40, powiedział:
Napisany 17 listopad 2011 - 00:51
Napisany 17 listopad 2011 - 01:08
Napisany 17 listopad 2011 - 01:18
xell, o 16 listopad 2011 - 20:52, powiedział:
http://www.vg247.com...evkit-in-house/
Napisany 17 listopad 2011 - 01:56
kolejne generacje konsol os ms i sony mialy okolo 10 razy niz poprzednia.
obstawiam, że w nowych konsolach bedzie 4gb ramu.
Napisany 17 listopad 2011 - 01:58
Ryan, o 17 listopad 2011 - 01:18, powiedział:
Napisany 17 listopad 2011 - 02:12
#41 Gość_Taikun_*
Napisany 17 listopad 2011 - 02:14
Napisany 17 listopad 2011 - 02:17
Napisany 17 listopad 2011 - 02:18
Jeśli chodzi o RAM, to obstawiam 4-8 GB. Po ostatniej generacji walki wszystkich platform łeb w łeb, na pewno będą chcieli czerpać kasę z nowych zabawek tak długo się da. W tej sytuacji bezpieczniej jest zapewnić sobie przyszłość, a wydaje mi się, że w przypadku wszystkich konsol to właśnie RAM był zwykle pierwszym napotykanym wąskim gardłem. Premiera w 2012 jak najbardziej możliwa - brak exclusivów i zapowiedzi dużych gier zdaje się o tym świadczyć. A Halo 4... być może wyjdzie na nową konsolę, być może nie. W drugim przypadku obstawiałbym, że Halo 5 na konsole nowej generacji jest już w produkcji i celuje na ~rok po premierze, z nowym engine.
Napisany 17 listopad 2011 - 02:41
Ryan, o 17 listopad 2011 - 02:12, powiedział:
Oczywiście, ważna jest długoterminowa kondycja sprzętu, ale są granice tego, ile producent jest wstanie dorzucić do środka i zachować jakąś rozsądną cenę urządzenia (powiedzmy $400). 360 miało mieć początkowo 256MB, Epic przekonał Microsoft do podwojenia tej liczby, co miało kosztować MS $1B (zakładam, że tę liczbę wyliczono licząc na sprzedaż x miliona sztuk na przełomie y lat, więc ostateczna cyfra może być inna) - jeśli 360 miałoby te zaledwie 256MB, to pewnie dziś nie byliby w stanie sprzedawać konsoli za $299/€230 i pewnie długoterminowo zyskali.
Ale nie mając dostępu do BOM (bill of materials) ani tak naprawdę tego, co MS chce osiągnąć i jaka jest ich wizja gier następnej generacji ciężko ocenić, co ma większy krótko- i długoterminowy sens. Osobiście wolałbym te 4GB i droższą konsolę, ale zobaczymy.
#45 Gość_Taikun_*
Napisany 17 listopad 2011 - 02:45
Deckard, o 17 listopad 2011 - 02:18, powiedział:
Pomysł beznadziejny, powiem wprost. Coś takiego mógłby wyśnić tylko kompletny laik i po takich właśnie koncepcjach poznaje się ploty wyciągnięte z dupska.
Napisany 17 listopad 2011 - 02:52
xell, o 17 listopad 2011 - 02:41, powiedział:
Ale nie mając dostępu do BOM (bill of materials) ani tak naprawdę tego, co MS chce osiągnąć i jaka jest ich wizja gier następnej generacji ciężko ocenić, co ma większy krótko- i długoterminowy sens. Osobiście wolałbym te 4GB i droższą konsolę, ale zobaczymy.
Napisany 17 listopad 2011 - 03:09
Natomiast co będzie dużo łatwe do ocenienia to wizja platformy, jaką przedstawi nam w pierwszych miesiącach przed i po premierze Microsoft (i Sony/Nintendo). Od razu człowiek wie, czy jest danym produktem zainteresowany i też widzi, jakie są reakcje innych. Np. dla mnie dyrdymały o tym, jak to dotykowy ekran ma zrewolucjonizować granie przed telewizorem i myślę, że postawienie na coś takiego jest niesłuszne. Tak jak na brak silnej scentralizowanej usługi online w stylu XBL i pozwolenie wydawcom na implementowanie własnych sieci.
Napisany 17 listopad 2011 - 03:42
xell, o 17 listopad 2011 - 03:09, powiedział:
* Czasy netbooków się kończą, zostaną notebooki i tablety z dokami albo smartfony z dokami (vide Motorola Atrix). Natura dąży do minimalizacji różnorodności przez eliminację konkurujących ze sobą koncepcji. MP3 playery umarły, PDA też, netbooki również. Ile potrzebujesz mobilnych sprzętów? Dwa? Trzy? Chodzi o znalezienie takiego form factor, żeby się dało istniejące user experiences zawrzeć w możliwie minimalnej liczbie urządzeń. Tablet zdaje się być de facto standardem jeśli chodzi o środkową część układanki, i jeśli nie zostanie wyparty przez telefony, zostanie jako poważny gracz. Oferowanie rozbudowanej rozrywki na tablecie, także w formie "same shit everywhere" (czy tam Live Everywhere ;>) jest IMO zwycięską strategią. Każda firma to przechodziła lub obecnie przechodzi i w końcu wreszcie ktoś to zrobi poprawnie. Oby nie Apple. ;>
Napisany 17 listopad 2011 - 03:53
To prawda, ale są pewne granice unifikacji - później zamiast nadawać się do wszystkiego, coś nadaje się do niczego. Uczciwie mówię, że w fizyce nie siedzę i nie siedziałem, ale czy karty graficzne, optymalizowane do obliczeń macierzowych, równie dobrze nadają się do potrzebnych w grach obliczeń fizycznych? I czy fizyka dobrze się zrównolegla? Jasne, wiem, że CUDA i OpenCL, ale nie mam pojęcia do których konkretnie zastosowań te rozwiązania są najlepiej przystosowane.
A tak poza tym - to tylko przykład. Z czystej "zawodowej" ciekawości jestem ciekawy, czy wprowadzą coś ciekawego czy nie. Przy czym mówiąc ciekawe mam na myśli nowe i niespotykane. Fizyka była dla mnie pierwszym kandydatem, jako standardowy problem, do dziś szwankujący w wielu grach.
W takim razie skąd te negatywne opinie o developingu na PS3 w porównaniu do X0, częste jeszcze parę lat temu? Poważnie pytam, szczerze mówiąc inaczej wyobrażałem sobie programowanie na współczesne konsole, zdecydowanie bardziej wysokopoziomowo.
Ale te tekstury trzeba gdzieś pomieścić, razem z całą resztą bajzlu. Jasne, rozumiem, że można to streamować na bieżąco - ale to też ma swoje ograniczenia wynikające nie tyle z pamięci, a ze źródła danych, co sam mi wytknąłeś. IMO więcej RAMu będzie oznaczać lepsze tekstury i przede wszystkim, większe poziomy. Zdaję sobie sprawę, że konsole mają znacznie mniejszy narzut systemu etc. w porównaniu do komputerów, ale w czasach, kiedy 4GB RAM jest standardem spodziewałbym się trochę więcej po urzędzeniach z cyklem życia min. 6 lat.
Bo konsola bez największej marki to taki sobie pomysł na dobry launch, a rok po premierze to zdecydowanie lepiej niż dwa lub więcej. Poza tym gra grą, ale pisanie chociażby nowego silnika zajmie im sporo czasu.
A tak BTW, to pytam cię jako fachowca (jeszcze pamiętam dyskusje sprzed wyjścia PS3, głównie Twoje pojedynki z Czychem) - jaki nośnik obstawiasz i czego się spodziewać po procesorze (pewnie RISC od IBM, ale czy oczekiwanie większej ilości rdzeni/znacząco wyższej częstotliwości jest zasadne)?
Napisany 17 listopad 2011 - 04:14
Deckard, o 17 listopad 2011 - 03:53, powiedział:
Napisany 17 listopad 2011 - 09:16
Napisany 17 listopad 2011 - 11:04
Gry nikogo tylko bebechy !!!!!!!!!!!!
Napisany 17 listopad 2011 - 12:49
Ryan, o 17 listopad 2011 - 03:42, powiedział:
* Czasy netbooków się kończą, zostaną notebooki i tablety z dokami albo smartfony z dokami (vide Motorola Atrix). Natura dąży do minimalizacji różnorodności przez eliminację konkurujących ze sobą koncepcji. MP3 playery umarły, PDA też, netbooki również. Ile potrzebujesz mobilnych sprzętów? Dwa? Trzy? Chodzi o znalezienie takiego form factor, żeby się dało istniejące user experiences zawrzeć w możliwie minimalnej liczbie urządzeń. Tablet zdaje się być de facto standardem jeśli chodzi o środkową część układanki, i jeśli nie zostanie wyparty przez telefony, zostanie jako poważny gracz. Oferowanie rozbudowanej rozrywki na tablecie, także w formie "same shit everywhere" (czy tam Live Everywhere ;>) jest IMO zwycięską strategią. Każda firma to przechodziła lub obecnie przechodzi i w końcu wreszcie ktoś to zrobi poprawnie. Oby nie Apple. ;>
Apple ma swoją filozofię robienia softu i usług tylko na swoje platformy (Safari/iTunes to wyjątki potwierdzające regułę
Napisany 17 listopad 2011 - 13:25
Napisany 17 listopad 2011 - 14:29
Napisany 17 listopad 2011 - 14:51
Napisany 17 listopad 2011 - 14:58
Napisany 17 listopad 2011 - 15:10