Skocz do zawartości

NDS LITE CZY PSP-dylemat

• Please log in to reply
234 odpowiedzi na ten temat

#211 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 23 grudzień 2008 - 12:04

scummVM, you say?

Bez namysłu - kup PSP. NDS nie nadaje się do emulacji, bo to za słaba maszynka jest. scummVM pod NDS działa, ale wielce średnio. Ekranik NDS jest po prostu marny i gry przez to cierpią, tak jak cierpią przez zwykł brak mocy CPU, kiepskie GPU i małą ilość pamięci. W praktyce scummVM pod NDS odpala tylko te naprawdę stare gry (http://scummvm.drunk...com/#whichgames - list kompatybilności), podczas gdy na PSP odpalisz praktycznie wszystko, a i wszystko będzie znacznie lepiej wyglądało, przede wszystkim dzięki sexy ekranowi PSP. NDS ma tylko jedną przewagę - stylus. A i to tylko teoretycznie, ponieważ w praktyce sterowanie stylusem jest bardzo niedokładne i czasami np. nie można otworzyć głupich drzwi w takim MI, bo choć się na nie najeżdża, to gra tego nie rozpoznaje. Na PSP steruje się gałką analogową. Początkowo wydaje się to drętwe, ale z czasem jest bardzo wygodne.

#212 Lalalilo

Lalalilo

Sub-Zero

• Forumowicze
  • 637 Postów:

Napisany 25 marzec 2009 - 14:34

Teraz jestem zdecycodowanie bardziej pozytywnie nakręcony do DSa. Przeszedłem kilknaście gier (tych najważniejszych) a jeszcze przede mną wysyp gier z ostatnich kilku miechów (GTA, Valkyrie Profile, Dragon Quest, Final IV, Ninja Gaiden i kilka innych). Natomiast PSP to tylko Loco 2, Patapon 2, do których wogóle mnie nie grzeje bo to sequele, ale które przejdę bo pierwsze części były przekozackie i Prinny can I be the hero. Za to bardzo zintrygowała mnie gra 30 sec hero (rpg gdzie masz 30 sekund na zabicie potworów). Generalnie z mojego punktu widzenia pod względem gier stricte na daną konoslę to wygrywa jednak DS. W przeciwieństwie do Wii :? (WTF ostatnio z polityką N na Wii) naprawdę czuć te magię Nintendowskich gier. PSP też ma kilka zacnych gier ale mimo wszystko zbyt wiele powtórek z rozrywki. Za to PSP z emulatorem NES, SNES, MD i (GBA chociaż DS też to ma :-D ) to potęga. Ale jednak mając tylko jedną do wyboru wybrałbym DSa (Bo NES i SNES to ja mam w domu). Dobrze że nie muszę wybierać :-D

#213 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 30 marzec 2009 - 07:23

Na Ds jest emulator NES (nazywa się nesDS), i działa całkiem nieźle, testowałem na FFI, Kirby's adventure i czymś tam jeszcze i nie miałem żadnych większych problemów. Co do emulatora SNESa to musiałbym się rozejrzeć po necie.

#214 Kurzy

Kurzy

spooky Mulder, sexy Moody ;]

• Forumowicze
  • 5540 Postów:

Napisany 15 kwiecień 2009 - 16:44

mam dylemat bo nie wiem czy wymienic psp na ds lite + programator + karty pamięci. Myślę nad tym i możliwe że tak zrobię...w końcu niedługo nowe psp, tego nei da się przerobić...Może to się opłaca. Ale szkoda mi go pokochałem pomimo tego że strasznie dużo nei pograłem ale sesje medievila w zakopanym pozostaną w pamięci tak samo jak girsy na x'a i vice city na przerobionej ps2(tak, czekałem az uzbieram 250 ponad na przerobke zeby zagrac ;p jako biedny kiot z 1 gima ;p)

#215 Raikoh

Raikoh

Dark Athena Corp.

• Forumowicze
  • 10828 Postów:

Napisany 03 maj 2009 - 14:18

Zastanawiam sie nad DS Light lub PSP. Chce wiecej japonskich dziwactw ,wiec oczywiscie lepszym wyborem bedzie dla mnie DS Light? Mam racje?

#216 marbel007

marbel007

Why so SERIOUS??

• Forumowicze
  • 4918 Postów:

Napisany 03 maj 2009 - 15:32

Nie ma czegoś takiego jak DS Light. Jest zwykły, duży, pierwotny i brzydki DS, mniejszy, zgrabny, z lepszymi ekranikami DS Lite i najnowszy DSi - trochę większe ekraniki, 2 aparaty foto, slot na karty SD, możliwość korzystania z DSi Shop.

Jak chcesz japońskie dziwadła to DS jest idealny. Chociaż PSP oferuje LocoRoco, Patapony, Echocrome (zapomniałem pisowni), Flow. Coś by się jeszcze znalazło.

#217 cybercotlet

cybercotlet

Dreamcast!

• Forumowicze
  • 2902 Postów:

Napisany 03 maj 2009 - 15:54

Marbel ale na PSP nie ma Osu! Tatakae! Ouendan! :-D - Ta gra miażdży!

#218 marbel007

marbel007

Why so SERIOUS??

• Forumowicze
  • 4918 Postów:

Napisany 03 maj 2009 - 16:09

Nie zaprzeczam :P Tylko piszę, że na PSP też się znajdą popierdółki, choć na DS znacznie więcej (o których ja nie mam pojęcia :oops: ).

#219 Raikoh

Raikoh

Dark Athena Corp.

• Forumowicze
  • 10828 Postów:

Napisany 04 maj 2009 - 04:57

Kupuje DS'a Lite ..sorry za wczesniejszy blad z light :oops:

#220 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 23 maj 2009 - 11:22

Małe sprostowanie co do DSi:
-taktowanie procka zwiększone do 133MHz (z 67MHz)
-dodanie RAM'u, z 4 do 16mb
-lepsze głośniczki
-slot na karty SD, kosztem tego jest strata slotu na gry z GBA
-polepszono możliwość łączenia się z internetem przez hotspoty i ruter
-oba ekrany powiększono o 0,25 cala
-dodatkowo odchudzono konsolę
-dodano dwie kamerki (640x480) i mikrofon

#221 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21569 Postów:

Napisany 23 maj 2009 - 11:37

Czuć w grach, że zwiększono taktowanie procka?

#222 shinian

shinian

Noblesse oblige

• Forumowicze
  • 11900 Postów:

Napisany 23 maj 2009 - 12:40

Dives powiedział:

Małe sprostowanie co do DSi:
-taktowanie procka zwiększone do 133MHz (z 67MHz)
-dodanie RAM'u, z 4 do 16mb
-lepsze głośniczki
-slot na karty SD, kosztem tego jest strata slotu na gry z GBA
-polepszono możliwość łączenia się z internetem przez hotspoty i ruter
-oba ekrany powiększono o 0,25 cala
-dodatkowo odchudzono konsolę
-dodano dwie kamerki (640x480) i mikrofon

Da sie robic save'y z gier na karcie sd?

#223 ogqozo

ogqozo

Sub-Zero

• Forumowicze
  • 714 Postów:

Napisany 30 maj 2009 - 19:39

TEXZ powiedział:

Czuć w grach, że zwiększono taktowanie procka?
Jak to sobie wyobrażasz? Że 2x szybciej działają? Spora liczba pozycji byłaby w ogóle niegrywalna. A gry "DSi only" to jak na razie kilka bardzo prostych gierek i trudno powiedzieć, żeby było coś "czuć".

Da sie robic save'y z gier na karcie sd?
Nie.

#224 shinian

shinian

Noblesse oblige

• Forumowicze
  • 11900 Postów:

Napisany 30 maj 2009 - 19:53

To niech spadaja na drzewo z takimi ulepszeniami.

#225 ogqozo

ogqozo

Sub-Zero

• Forumowicze
  • 714 Postów:

Napisany 30 maj 2009 - 21:13

A tam, nie sądzę żeby więcej jak 1-2% ludzi grało w jedną grę na różnych kartridżach...

#226 Gość_Zero_*

Gość_Zero_*
  • Goście

Napisany 30 maj 2009 - 21:19

ogqozo powiedział:

A tam, nie sądzę żeby więcej jak 1-2% ludzi grało w jedną grę na różnych kartridżach...

Jemu nie o to chodziło. Shinian cierpi na poważne schorzenie poprzez które zwiększa swojego epenisa poprzez zgrywanie save'ów z gier, które masteruje :)

#227 shinian

shinian

Noblesse oblige

• Forumowicze
  • 11900 Postów:

Napisany 30 maj 2009 - 23:47

Taikun powiedział:

ogqozo powiedział:

Jemu nie o to chodziło. Shinian cierpi na poważne schorzenie poprzez które zwiększa swojego epenisa poprzez zgrywanie save'ów z gier, które masteruje :)

To sie fachowo OCD nazywa. No nic w takim razie nabede DS Lite+R4.

#228 Gość_Zero_*

Gość_Zero_*
  • Goście

Napisany 31 maj 2009 - 00:12

R4 umarło :)

#229 shinian

shinian

Noblesse oblige

• Forumowicze
  • 11900 Postów:

Napisany 31 maj 2009 - 00:13

To sa teraz jeszcze jakies niezłe programatory?

#230 Greg

Greg

I`m Greg and I`m AWESOME!

• Moderatorzy
  • 12785 Postów:

Napisany 31 maj 2009 - 07:45

Super Card DS One - najlepszy z możliwych :)

#231 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21569 Postów:

Napisany 31 maj 2009 - 11:54

:nie: Nieoficjalnym* następcą R4 i M3 jest Acekard 2. http://www.acekard.com/
Z tego co widzę działa nawet na NDSi! Czas najwyższy zmienić wysłużone M3 Simply na coś nowszego...
* tzn. w opiniach osób, które czytałem choćby na forum skizo.org

#232 Greg

Greg

• Moderatorzy
  • 12785 Postów:

Napisany 31 maj 2009 - 14:43

To poczytaj więcej :)

#233 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21569 Postów:

Napisany 31 maj 2009 - 14:52

Nawet nie wiesz ile dziennie siedzę na stronach szarej strefy :P

#234 Gość_Zero_*

Gość_Zero_*
  • Goście

Napisany 31 maj 2009 - 16:04

też muszę R4 zmienić bo się coś zacina ... jak odpalam darmowe gierki oczywiscie

#235 Greg

Greg

• Moderatorzy
  • 12785 Postów:

Napisany 31 maj 2009 - 17:38

No to jednak zbyt mało Teksiu, skoro uważasz Acekard za lepszy programator od Super Card DS One :^^: