Skocz do zawartości

Formula 1

• Please log in to reply
1620 odpowiedzi na ten temat

#1 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21569 Postów:

Napisany 06 sierpień 2006 - 15:23

Temacik o sporcie, którego brakowało.
Temat o tyle na czasie, że mamy przyjemność gościć w szeregach najlepszych Roberta Kubicę, Krakowskiego mistrza kierownicy, który co prawda nie ucieka, lecz wyciska "zwykłym" bolidem BMW na czasówkach więcej niż Michael Schumacher.

Obecnie kiedy piszę te słowa mamy wyścig Węgier i Robert utrzymuje się, a nawet ciśnie dalej, ósme miejsce.
Jak rano mówił do dziennikarzy: "Wyścig będzie trudny, ale jestem nastawiony pozytywnie. Będę szczęśliwy jeśli uda mi się ukończyć zawody i pokazać się z dobrej strony. Jestem wobec siebie bardzo krytyczny, więc jeśli sam poczuję, że pojechałem dobrze, będzie to oznaczać rzeczywiście dobry występ"

Szykuje nam się kolejny po Małyszu fenomentalny sportowiec z Polski, który zawiśnie na ustach wszystkich?

Wierzę że tak.

oby Schummi wypadł na pobocze i nie powrócił ...

edit: wykrakałem! Szumi ma problemy. Ja pier***** co za emocje!

Wygrał! Button. Kubica 7 miejsce. Lepszego debiutu nie mógł sobie wymarzyć.

ps. Mac. Sucks i jego gadanie że F1 jest nudddne.

Czy coś takiego może być nudne?

Polski kierowca bardzo dobrze rozpoczął wyścig na węgierskim torze Hungaroring. Po pierwszych kilku zakrętach był na ósmej pozycji, a prowadził dość wyraźnie startujący z Pole Position Fin Kimi Raikkonen.

Jednak szybko zaczęły się problemy młodego krakowianina. Na drugim okrążeniu Kubica popełnił drobny błąd i jego bolid wypadł z toru. Kosztowało go to wiele sekund straty i spadek na szesnastą pozycję. Nie on jedyny miał problemy w tym miescu Hungaroringu - po nim jeszcze dwóch kierowców miało tam kłopoty z opanowaniem bolidu.

Po powrocie na tor Kubica zaczął wyprzedzać kolejnych rywali. Wydawało się, że będzie już tylko lepiej, ale gdy nasz kierowca był już blisko awansowania do pierwszej dziesiątki, ponownie przydarzył mu się błąd. Na jednym z ciasnych zakrętów nie zapanował nad bolidem i uderzył w bandę. Wskutek wypadku Polak stracił przedni spoiler. Z trudem udało mu się dojechać do boksu, gdzie mechanicy teamu Saubera wymienili przednią część jego pojazdu.

Fatalna pogoda sprawiała, że wielu kierowców wypadało z trasy wyścigu lub nie było w stanie po wypadkach kontynuować jazdy. Momentami wydawało się, że wystarczy dojechać do końca, by zająć miejsce w pierwszej dziesiątce Grand Prix Węgier.

Gdy Kubica ponownie zaczął wyprzedzać kolejnych rywali wielki dramat przydarzył się prowadzącemu Kimiemu Raikkonenowi. Przy próbie dublowania Vitantonio Liuzziego Fin uderzył w jego bolid i poważnie uszkodził swój. Po tym zdarzeniu McLaren Raikkonena nie nadawał się już do jazdy.

Robert Kubica na kolejnych okrążeniach spisywał się znakomicie. W odrobieniu strat pomogło mu nieco wprowadzenia na tor samochodu bezpieczeństwa po wypadku Raikkonena.

Młody krakowianin z każdym kolejnym okrążeniem jechał coraz lepiej. W świetnym stylu wyprzedził Ralfa Schumachera z zespołu Toyoty i Felipe Massę z Ferrari, co dało mu awans na ósme miejsce. Na siódme miejsce przesunął się na dwadzieścia okrążeń przed końcem, kiedy to wypadł z toru kolejny z wielkich Formuły 1 - Fernando Alonso. Hiszpan pożegnał się w wyścigiem przez błąd swoich mechaników, którzy w czasie postoju w boksie nie dokręcili prawego tylnego koła w jego bolidzie.

Wyścig zmierzał ku końcowi. Po wypadnięciu z trasy Raikkonena i Alonso prowadził Brytyjczyk Jenson Button z zespołu Hondy, który pewnie zmierzał po swoje pierwsze zwycięstwo w Formule 1. Na drugim miejscu jechał Michael Schumacher, a trzeci był Hiszpan Pedro de la Rosa. Czwarte miejsce zajmował partner Kubicy z zespołu Saubera Nick Heidfeld.

Polak dzielnie walczył o siódmą lokatę z Ralfem Schumacherem. Niemiec po zmianie opon na lepiej spisujące się na schnącej nawierzchni Hungaroringu sukcesywnie odrabiał stratę do młodego krakowianina.

Na kilka okrążeń przed końcem wyścigu Ralf Schumacher wyprzedził Kubicę, ale chwilę później wrócił na siódme miejsce za sprawą jego brata Michaela. Najsłynniejszy kierowca F1 był bowiem kolejnym zawodnikiem, który nie zdołał dojechać do mety.

Wyścig wygrał Jenson Button, drugie miejsce zajął Pedro de la Rosa, a na trzecim miejscu uplasował się Nick Heidfeld. Drugi kierowca teamu Sauber, czyli Robert Kubica, zakończył wyścig na siódmym, punktowanym miejscu. Debiut Polaka w Formule 1 był naprawdę znakomity. - WP.PL
Fiu... Destruction Derby XD

#2 vagrant3

vagrant3

Riskbreaker

• Forumowicze
  • 5006 Postów:

Napisany 06 sierpień 2006 - 16:49

http://www.neo-plus.... ... sc&start=0 Chyba jednak lepiej będzie nie rozdzielać sportów motorowych. I tak mało osób się tym interesuje ;)

#3 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 06 sierpień 2006 - 17:22

Eee, ja bym zostawił. Temat ogólny o F1 i grach z nią związanych.
Ciekaw jestem jakby to wszystko dziś wyglądało gdyby nie było tak mokro.Kubica poełnił 2 błędy, ale i tak ogólnie pojechał SUPER.Wogóle dawno nie było tak zajebistego wyścigu F1 jak dziś. Myślę jednak że Kubica nie pojedzie już w tym sezonie, chyba że znowy jakiś wypadek losowy będzie tak jak teraz. Ale na next sezon moim zdaniem to pewniak teamu BMW.

#4 Grz3chu

Grz3chu

HaloHater

• Forumowicze
  • 2131 Postów:

Napisany 06 sierpień 2006 - 20:00

fajnie, że ogólnodostępna TV pokazała ten wyścig :buuu:
Mam nadzieję, że Kubica wystartuję ponownie za miesiąc i tym razem pojedzie bezbłędnie, a jeśli tak się stanie to podium na niego będzie już czekać.

#5 Bruce

Bruce

Dante

• Forumowicze
  • 1656 Postów:

Napisany 06 sierpień 2006 - 21:52

Grek powiedział:

fajnie, że ogólnodostępna TV pokazała ten wyścig :buuu:
Mam nadzieję, że Kubica wystartuję ponownie za miesiąc i tym razem pojedzie bezbłędnie, a jeśli tak się stanie to podium na niego będzie już czekać.

Tv4 nie jest telewizją ogólnodostępną?
Robert Kubica został zdyskwalifikowany...debiut bardzo dobry choć nie uznany :/

#6 PomezZ

PomezZ

Dante

• Forumowicze
  • 1618 Postów:

Napisany 06 sierpień 2006 - 22:04

No z tą dyskwalifikacją to autentyczny pech. Bo jak to inaczej nazwać?? Ale Przynajmniej pokazał, że jest znakomitym kierowcom, który walczy do samego końca. Oby tak dalej!!

#7 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21569 Postów:

Napisany 06 sierpień 2006 - 22:36

Myślałem że pogryzę pilota od TV, w momencie kiedy na TVN 24 pojawił się pasek z adnotacją jakoby Kubica został zdyskwalifikowany. Fakk, nawet tego się nie spodziewałem. Obstawiałem ewentualne wypadnięcie Roberta z wyścigu, fakt. Każdemu może się zdarzyć. Mógł przyjechać ostatni. Nie odżałowałbym mu. Ale coś takiego?!?
Istnieje hipoteza odnośnie "domontowywanego" spoiler'a, jakoby Robert stracił jakąś część w momencie impetu uderzenia. Albo też ktoś niedopilnował przed wyścigiem tego. Choć to drugie jest bardzo wątpliwe pamiętając profesjonalizm BMW Sauber.
Szkoda... naprawdę szkoda.

edit: ja... zaraz pogryzę monitor. Wiecie co było problemem z niedowagą 2 kilo?!?
Zużyte opony. Kubica jeździł przecież na intermediate oponach dłużej, żeby nie zostać zepchniętym z 7 miejsca. JA PIER**LE CO ZA PO**EBANE PRZEPISY!!! CO ZA LUDZIE!!!
Ale nie martwcie się. Oby Kubica miał okazję się zrewanżować.

#8 Mani

Mani

Big Boss

• Forumowicze
  • 5630 Postów:

Napisany 07 sierpień 2006 - 01:27

Te 2 kilo mnie rozwaliło ....poprostu nie wiedzialem czy mam sie śmiac czy płakać ... pech jak cholera ....oby następnym razem było lepiej choć jak na debiut (nie licząc DQ) to bardzo dobrze wypadł :hurra:

#9 kowal

kowal

Gracz

• Forumowicze
  • 1919 Postów:

Napisany 07 sierpień 2006 - 10:31

ta dyskfalifikacja w żaden sposób nie może wpłynąć na ocenę jazdy Roberta bo to błąd mechaników z BMW. nie zachowali marginesu błędu dla opon albo zapomnieli obciążyć przedni spojler w pit-stopie i teraz się zużyciem gumy zasłąniają.... ale to i tak nic z plamą jaką dał typ z teamu Alonso. żal mi gościa.

#10 MaxVarEmreis

MaxVarEmreis

Cochliomyia hominivorax

• Forumowicze
  • 6791 Postów:

Napisany 07 sierpień 2006 - 11:35

BMW Sauber rozstaje się z Villeneuve'em! Klik
No to moze w Turcji jednak zobaczymy naszego rodaka :)

#11 kowal

kowal

Gracz

• Forumowicze
  • 1919 Postów:

Napisany 07 sierpień 2006 - 12:47

MaxVarEmreis powiedział:

No to moze w Turcji jednak zobaczymy naszego rodaka
nie może a na pewno. ojj dużo będzie się działo wokół Roberta przez te 3 tygodnie (pauza na odpoczynek dla kierowców i zakaz testów). już to widzę....samochody bmw z naklejonym nazwiskiem Kubicy śmigające po naszych drogach. uwaga panie Adamie!
nadchodzi KUBICOMANIA!!!! ja już się dałem wciągnąć!

#12 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21569 Postów:

Napisany 07 sierpień 2006 - 13:22

kowal powiedział:

nadchodzi KUBICOMANIA!!!! ja już się dałem wciągnąć!
Aa.. żeby tylko. Mam nadzieję, że po wczorajszych przeżyciach - wypadnięcie z toru, przyładowanie w barierkę, jazda na ostatku opon, cały zespół z Kubicą na czele weźmie sobie do serca zapowiedzi zachodnich komentatorów, żeby nie było tego rodzaju rzeczy w przyszłości.

A tak... Kubica już jest o krok od podstawowego kierowcy BMW Sauber. Jak to wczoraj określił: "Wyprzedzanie ich sprawiało mi mnóstwo radochy..." XD Oczywiście mowa tu o przeciwnikach z miejsca 15stego do 8smego. Jak to mówią: Dobremu nigdy za wiele.

#13 kowal

kowal

Gracz

• Forumowicze
  • 1919 Postów:

Napisany 08 sierpień 2006 - 10:57

dzięki niedzielnemu wyścigowi Kubicy tv4 osiągnęła najwyższą oglądalność od 2002r. rekord należy do serialu...Świat wg Kiepskich :lol:

#14 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 08 sierpień 2006 - 16:58

Robert Kubica ćwiczył swój talent nie tylko na torach wyścigowych, ale także na PlayStation.

http://wiadomosci.ga... ... 33001.html

#15 Yoori

Yoori

profesore de espańol

• Forumowicze
  • 5886 Postów:

Napisany 08 sierpień 2006 - 17:30

Nareszcie doczekaliśmy sie Polaka w F1, oby tak dalej :ninjadance: (a pamiętam że jak był na PSE to mało kto zwracał na niego uwage :P )

#16 Danteusz

Danteusz

Ubermod

• Moderatorzy
  • 16870 Postów:

Napisany 08 sierpień 2006 - 18:28

Yoori powiedział:

(a pamiętam że jak był na PSE to mało kto zwracał na niego uwage )
Ja zwróciłem, ma się to wyczucie :)

Mam nadzieję że Kubica będzie stale prezentował wysoką formę. Talent ma, oby się tylko nie porozbijał.

#17 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21569 Postów:

Napisany 08 sierpień 2006 - 19:52

Wystarczy było sprawdzić wizytówkę Roberta na stronie http://www.kubica.pl
hobby: gry komputerowe Ghe Ghe... jakby nie patrzeć. Gran Turismo i Colin ROXXIOR!

A teraz QUIZ:
"ZNAJDŹ NA OBRAZKU PLAYSTATION TWO"
Dodany obrazek
:jeee:

edit: 9.08.2006 - artykuł w Super Expresie, Kubica jakiego nie znacie.

#18 Mauro

Mauro

Full Moon

• Forumowicze
  • 2927 Postów:

Napisany 09 sierpień 2006 - 10:41

górny lewy kant stołu ?

#19 Debeef

Debeef

DANGA!

• Forumowicze
  • 17574 Postów:

Napisany 09 sierpień 2006 - 21:17

Robert ma talent, ale kiedy BMW podpisze umowę z Schumim na 100mln euro, to nie po to by jeździł Kubica, dlatego teraz Robert musi wywalczyć miejsca lepsze niż kolega z Teamu

#20 Danteusz

Danteusz

Ubermod

• Moderatorzy
  • 16870 Postów:

Napisany 09 sierpień 2006 - 22:14

Nie "kiedy" tylko "jeśli", poza tym na pewno znajdzie się team który będzie chciał mieć tak zdolnego kierowcę.

#21 Debeef

Debeef

DANGA!

• Forumowicze
  • 17574 Postów:

Napisany 10 sierpień 2006 - 07:56

Tego nie można być takim pewnym, że ma talent to jest pewne, ale czy będą go chciały inne teamy...niekoniecznie. Liczy się nie tylko świetna jazda, ale i zaplecze, kibice przyjeżdżający na wyścigi, wykupujący relacje...a tu Polska i polacy nie są atrakcyjni.

#22 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21569 Postów:

Napisany 10 sierpień 2006 - 11:05

Debeef powiedział:

Liczy się nie tylko świetna jazda, ale i zaplecze, kibice przyjeżdżający na wyścigi, wykupujący relacje...a tu Polska i polacy nie są atrakcyjni.
O_o chcesz powiedzieć że Polska i Polacy nie są atrakcyjni?!? Czy występ naszej reprezentacji na MŚ w Germanii i zarazem występ wspaniałej publiczności polskiej na stadionie w Dortmundzie nie był ZAUWAŻONY?
Co występ Małysza, masa barw Biało-Czerwonych na skokach narciarskich, ogromny Biznes okołomałyszowy, który przynosił ogromne miliony zielonych na kubkach/zegarkach/papierach toaletowych (zwłaszcza pod koniec mistrzowskiej pasjii) z wizerunkiem mistrza. Ogromna kampania reklamowa w telewizjii i te oczy niedowierzania z zagranicy na ten Boom Małyszowy.
Zwłaszcza teraz kiedy Polacy po prostu są GŁODNI MISTRZOSTWA i zrobią wszystko, żeby tylko być pierwszym. Te całe gadanie o jednoczeniu się w chwilach grozy etc. przecież to nie bierze się z powietrza.
IMO Kubicomania jest przed nami i już pierwsze jaskółki widać (trasa Opole-Sucha, zakręt przed Niedzwiednikiem -> efektowny manewr wyprzedzania 3 fur pod rząd i zjazd bokiem na parking = temu panu już dziękujemy)
A jeżeli taki Mercedes czy Renault zgarnie Kubicę, już oni zaopiekują się całą sprawą około-marketingową, żebyś kiedy wieczorem kładziesz się spać, kładł głowę na podobiznie Kubicy, a kiedy przekręcasz się w nocy, żeby sprawdzić która godzina, zegar z podobizną Roberta wskazywał rękoma czas.

#23 kowal

kowal

Gracz

• Forumowicze
  • 1919 Postów:

Napisany 10 sierpień 2006 - 13:25

w pełni zgadzam się w super kosmiczną lamą. bardzo podobna sytuacja miała miejsce w Hiszpanii, gdzie ludzi oszaleli na punkcie Alonso. dodam, że przed pojawieniem się Fernando zainteresowanie F1 było skromne.
co do przyszłości Roberta, to fachowcy nie bez przyczyny mówili o nim jako następcy wielkiego Ayrton'a Senny. może i było to trochę na wyrost ale to już czas pokażę.

#24 Yoori

Yoori

profesore de espańol

• Forumowicze
  • 5886 Postów:

Napisany 10 sierpień 2006 - 19:09

T3xz dobrze prawi, Kubica jeszcze namiesza w Formule 1 a wtedy będziemy go oglądać w telewizji dość często (ciekawe co będzie reklamował :hmmm: )

#25 Debeef

Debeef

DANGA!

• Forumowicze
  • 17574 Postów:

Napisany 11 sierpień 2006 - 06:56

Ja piszę jak na sprawę Kubicy patrzą ponoć koncerny, wiadomo, że jeśli będzie wygrywał, każdy Polak będzie chciał to oglądać, ale nie róbmy jaj, nie przejdzie od razu do najlepszej stajni, więc nawet jak będzie regularnie jeździł, bedzie zajmował miejsca w okolicach pierwszej dziesiątki to niekoniecznie Polacy będą chcieli jechać na tory na to patrzeć lub wykupywać dodatkowy kanał w tel. by to zobaczyć...

#26 kowal

kowal

Gracz

• Forumowicze
  • 1919 Postów:

Napisany 11 sierpień 2006 - 16:14

Debeef powiedział:

nawet jak będzie regularnie jeździł, bedzie zajmował miejsca w okolicach pierwszej dziesiątki to niekoniecznie Polacy będą chcieli jechać na tory na to patrzeć lub wykupywać dodatkowy kanał w tel. by to zobaczyć...
gdybyś nie zauważył to już się dzieje. jeśli gp będzie się odbywało w europie to na bank można będzie zobaczyć tam sporą grupkę Polaków.
prawa do transmisji (tv4 ma je tylko do końca tego sezonu) wzrosną kilkunastokrotnie. zarówno tvp jak i iti (czyli tvn) chcą otworzyć własne kanały sportowe a występ naszego rodaka w najbardziej prestiżowych wyścigach świata to nie lada kąsek.
w Polsce brak regularnych sukcesów sportowych i każdy obiecujący zawodnik staje się potencjalnym "Mesjaszem". wszyscy znamy historię Adama M. miejmy nadzieję, że Robert zachowa umiar i nie będzie skakał na pocztę, afiszował się na zupkach czy też zawierał znajomości z panią Goździkową.

#27 Yoori

Yoori

profesore de espańol

• Forumowicze
  • 5886 Postów:

Napisany 11 sierpień 2006 - 18:22

"Super Expres" już zarabia na Kubicy, dzisiaj dali jakiś dodatek o F1 i plakat z Robertem.

#28 Debeef

Debeef

DANGA!

• Forumowicze
  • 17574 Postów:

Napisany 13 sierpień 2006 - 09:24

kowal powiedział:

Debeef powiedział:

nawet jak będzie regularnie jeździł, bedzie zajmował miejsca w okolicach pierwszej dziesiątki to niekoniecznie Polacy będą chcieli jechać na tory na to patrzeć lub wykupywać dodatkowy kanał w tel. by to zobaczyć...
gdybyś nie zauważył to już się dzieje. jeśli gp będzie się odbywało w europie to na bank można będzie zobaczyć tam sporą grupkę Polaków.
prawa do transmisji (tv4 ma je tylko do końca tego sezonu) wzrosną kilkunastokrotnie. zarówno tvp jak i iti (czyli tvn) chcą otworzyć własne kanały sportowe a występ naszego rodaka w najbardziej prestiżowych wyścigach świata to nie lada kąsek.
w Polsce brak regularnych sukcesów sportowych i każdy obiecujący zawodnik staje się potencjalnym "Mesjaszem". wszyscy znamy historię Adama M. miejmy nadzieję, że Robert zachowa umiar i nie będzie skakał na pocztę, afiszował się na zupkach czy też zawierał znajomości z panią Goździkową.

Tylko, że Małysz był trzy razy mistrzem świata Kubicy do tego daleko, choć bardzo na takie sukcesy liczę :hurra:

#29 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 27 sierpień 2006 - 13:27

Co Wy pleciecie, ze Kubicomani nie ma... JUZ JEST !!!!! Ludzie, wracalem znad morza poznym wieczorem i stalismy na stacji benzynowej, gdy zajechal Citroen Berlingo caly wymalowany sprayem w szachownice i napisem GO KUBICA :ninjadance: :ninjadance: . W kazdej, KAZDEJ gazecie jest wzmianka o Kubicy. Nawet w takim programie TV sprzedawanym w Biedronce ! Tylko patrzec jak na Allegro, czy stoiskach pojawia sie gadzety z Kubica.

... kiedy kolejny wyscig F1 :P ? Zdaje mi sie, ze jakos na dniach. Dzisiaj w TV4 o 13:40 jest okrazenie z Robertem Kubica, ale to chyban ie jest relacja z wyscigu :hmmm: .

#30 Yoori

Yoori

profesore de espańol

• Forumowicze
  • 5886 Postów:

Napisany 27 sierpień 2006 - 13:34

Dziś jest GP Turcji.