Piłka Nożna pogadanki
Napisany 12 marzec 2007 - 22:23
wiadomo czym jest piłka nożna- to w jej kształcie jest ziemia (nie odwrotnie!), to sport, wirus, styl życia niemalże, niezrozumiały dla kobiet ( :P)... czy to aktywnie czy kibicując każdy może w niej odnaleść te ukryte pokłady piękna i fascynacji- walić patetyczność, ta gra taka jest, cudo kochane na całym świecie (no przynajmniej cywilizowanym, jak europa i afryka- stany się nie łapią xD), tu liczy się serce, honor i umiejętności! ave!
btw współczucia dla tych co tego nie czują ;)
pogadamy tu luźno, o ulubionym zawodniku, graczu-legendzie, kogo szczerze niecierpimy a kogo uwielbiamy, pokłucimy się o to jaka liga rządzi, kto jest zdecydownie niedoceniony, wkleimy co lepsze filmiki z jutuba etc :ninja:
............................
z grubsza zacznę...
dla mnie Premiership ma każdąinną ligę pod sobą, tylko Hiszpanie są konkurencyjni. ale styl wyspiarzy- namiatanie od lini do linii i męska walka to coś wielkiego. Tu mecz ostatniej drużyny z pierwszą jest emocjonujący! tak wyglądac powinien futbol
Nie cierpię za to ligi włoskiej, cwaniactwa, wyzywania rodzin piłkarzy na boisku, gry na czas, murowania bramy, wymuszania fauli wogóle serie A suckssssss, ile tam talentów się zmarnowało :/ śmiac mi się chcę jak widze Henryego co w angielskiej za młodziana robił pojechanki obrońcom-zabójcom a w juventusie na ławce siedział bo nie doceniali tego kogo mają u siebie- przeprowadzka z tamtego włoskiego bagna uratowała mu karirę i dała nam fanom futbolu mase radości .
Choć szczerze z włoskich piłkarzy ogromnię cenię Gatusso (fighter! dusza drużyny) i Del Piero (legendarny już chyba gracz).
jednym z najbardzije niedocenianych graczy, zajebiście niesłusznie zresztą, jest IMO Joe Cole! ludzie się nagle zachwycają C.Ronaldo a taki gracz już od dawna wpremiership latał, To ile powera dodaje tne człowiek Czelsi to głowa mała- rajdy skrzydłem, bajeczna technika, waleczny, grający dla drużyny... cenniejszy od Ballacka i Szewczenki, gdy widze go na boisku obok drogby, terryego i lamparda to jestem spokojny o wynik
narazie tyle, zobaczymy jak to się podłapie
Napisany 13 marzec 2007 - 10:56
Aras powiedział:
z czym mi się kojarzy Premiership? jedno słowo. cross. po naszemu wrzutka/dośrodkowanie. gdyby ktoś zmierzył ile czasu w meczu piłka jest w powietrzu to liga angielska była by na 1-szym miejscu. wiadomo nie od dziś, że anglicy są mistrzami w graniu głową i wykorzystują to zagranie na potęgę. tam nawet kurdupel Owen potrafi z bańki walić. i to stamtąd pochodzi król dośrodkowań, czyli David B.
tyle, że mnie średnio taka gra fascynuje. dlatego moją ulubioną drużyną z Premiership jest Arsenal. co się dziwić, jak tam żadnego anglika nie ma. grają fajną, kombinacyjną piłkę, nie tracąc atutów drużyny wyspiarskiej.
to co mi się tam podoba to walka, walka i jeszcze raz walka o każdy metr boiska. co jak co ale ambicją i wola walki to biją innych na głowę. każdy mecz jest jak osstatni w życiu. i mimo to co piszesz, że
Aras powiedział:
teraz mały quiz. co łączy Hiszpanię i Anglię, czyli jak piszesz kraje gdzie są najlepsze ligi świata?
Napisany 13 marzec 2007 - 11:05
Aras powiedział:
Mnie się wydaje, że już bardziej tak jest w Ligue 1. Wystarczy spojrzeć na tabelę. Jedno zwycięstwo i jesteś 3, jedna porażka i lądujesz na miejscu 11.
Tam lider remisuje z ostatnią drużyną, a wytypowanie wyniku graniczy z cudem.
Napisany 13 marzec 2007 - 13:49
Podobnie jak Aras nie jestem w stanie ogladac ligi wloskiej...Najlepszą ligą dla mnie jest premiership i liga hiszpańska...
Napisany 13 marzec 2007 - 15:00
Napisany 13 marzec 2007 - 15:27
Aras powiedział:
Aras powiedział:
Aras powiedział:
Napisany 13 marzec 2007 - 17:26
Napisany 13 marzec 2007 - 19:02
Lupo powiedział:
Lupo powiedział:
Napisany 13 marzec 2007 - 20:16
kowal powiedział:
Lupo powiedział:
A Inzaghi który całe życie spędza na spalonym i kładzie sie przy każdej okazji ?:>
Napisany 13 marzec 2007 - 21:26
V[Mauro] powiedział:
A tak na poważnie to symulowanie jest problemem ogólnoświatowym i wyróżnianie jakiejkolwiek ligi z tego powodu jest, jak już pisałem, niesprawiedliwe.
Napisany 13 marzec 2007 - 22:03
V[Mauro] powiedział:
tylko tma się tez gra inaczej i mysli głównie o druzynie- w Hiszpanii już sobie wolną rękę dają, pozostawiają takiego Ronniego bez zadań etc. tu to nie przechodzi
Lupo powiedział:
Lupo powiedział:
#12 Gość_jachu2_*
Napisany 13 marzec 2007 - 22:10
Mimo, że najbardziej lubuję się w technicznym stylu gry pełnym niekonwencjonalnych zagrań i tricków (zwłaszcza w wykonaniu wirtuozów czyli Canarinhos), to wydaje mi się, że na Wyspach Brytyjskich wokół futbolu panuje specyficzna atmosfera, nieporównywalna z innymi krajami. Może związane jest to z faktem, że Wyspy są kolebką tej dyscypliny, nie wiem. Jednak widzę zdecydowaną różnicę w klimacie piłki wyspiarskiej i europejskiej. Wiadomo, że fanatycznych kibiców nigdzie nie brakuje, ale wydaje mi się, że powiedzenie "piłka to życie" najbardziej pasuje do Anglików.
Poza tym "angielska" architektura stadionów, brak płotów dzielących piłkarzy i publikę i pochmurna pogoda - IMO najlepsza do gry, zwłaszcza przy lekkiej mżawce - powodują moją sympatię do tamtejszej futbolowej otoczki. Piłka na Wyspach ma w sobie jakiś magnes, który sprawia, że zawsze tamtejsza liga będzie u mnie na pierwszym miejscu.
Aras powiedział:
Zgadzam się w pełni.
Serie A, powiedzmy sobie szczerze, od lat zdominowana jest przez zdegradowane ostatnio Juve, AC Milan, Inter, może jeszcze czasem włączającą się do gry o wysokie stawki Romę, a także ostatnio Palermo. Inne zespoły na tle wymienionych wypadają słabo i np. oglądanie meczu Torino z Catanią, albo Chievo z Cagliari nie należy do najprzyjemniejszych futbolowych doznań. Tutaj w emocje obfitują tylko mecze rozgrywane między czołowymi teamami, a reszta stanowi dla nich tło i dostarczycieli punktów. Poziom włoskiej piłki kształtuje co roku kilka klubów, i w ich przypadku możnaby rzec, że jest to poziom wysoki. Nie brakuje też gwiazd światowego formatu, które nadają lidze kolorytu.
Bundesliga - o niej nikt jeszcze nie wspomniał - tutaj, mimo, że zwykle mistrzostwo zgarnia Bayern, z przyjemnością mogę oglądać każde spotkanie, także zespołów z dolnej części tabeli. Podobnie jak w Anglii, nie ma tutaj spotkań bez emocji. Duży napływ piłkarzy z całego świata spowodował, że nawet oponenci niemieckiego stylu gry nie powinni się nudzić. Przynajmniej ja nigdy nie nudziłem się podczas oglądania Bundesligi. No i warto wspomnieć, że wielu naszych rodaków gra w niemieckiej ekstraklasie, co stanowi dodatkowy impuls dla polskich widzów.
La Liga - liga również ciekawa i bardzo wyrównana, zwłaszcza ostatnimi laty. Celta grająca w Lidze Mistrzów w kolejnym sezonie gra w Segunda Division, a nie tak dawno jeszcze kopciuszek z Sevilli zdobywa Puchar UEFA, następnie włączając się do walki o tytuł. W Hiszpanii zawsze jest gorąco i efektownie. Jak dla mnie druga ulubiona liga po Premiership.
Wyżej niż rozgrywki klubowe stawiam Mundial, będący wielką piłkarską ucztą. Przez te kilka tygodni obserwujemy radość i łzy, narodziny i upadki gwiazd, czasami prawdziwy spektakl pełen piłkarskiego kunsztu, a czasami wojnę 22 chłopa od pierwszego do ostatniego gwizdka. Atmosfery Mistrzostw Świata nie da się porównać z niczym.
Poza oglądaniem piłki w TV i rzadko kiedy na stadionach, lubię samemu pokopać ze znajomymi. Marzenie z dzieciństwa o wielkiej karierze nigdy nie zostanie zrealizowane, ale to nie znaczy, że mam z tego powodu zrezygnować z czegoś, co kocham. Nie tylko gwiazdy mają prawo dryblować, dośrodkowywać, strzelać bramki i złościć się po nieudanych zagraniach. To sport dla każdego.
Napisany 13 marzec 2007 - 22:58
Aras powiedział:
Chciałbym usłyszeć jakieś potwierdzające tą brzydką piłkę i badziewną ligę przykłady :hejka:
Jakoś znaczącej różnicy w liczbie strzelanych goli pomiędzy Premier League, a Serie A nie widzę. A argument o dominacji Interu,Milanu,Juventusu i Romy? A w Anglii to co? Chelsea, Manchester Utd., Arsenal i Liverpool... To samo? No i wszystko jasne :^^:
Napisany 14 marzec 2007 - 02:24
kowal powiedział:
Nie rozumiem co w tym dziwnego. Jak sie ma popularnosc ligi do poziomu sportowego reprenentacji? To wciaz sa jedne z najlepszych lig swiata, dziwne byloby, gdyby wygralo Zimbabwe, ci to maja rzeczywiscie "zdecydowanie mniej popularna lige". Poza tym niebardzo wiem jak wpadles na umieszczenie serie A w woreczku z bundessliga i ligue 1, zamiast przyrownac ja do premier league, czy primera division. Porownaj wartosc kontraktow telewizyjnych, to najlepszy wskaznik popularnosci ligi, a potem grzecznie zmien swoje poglady. O poziomie sportowym nawet nie chce mi sie rozpisywac, ale nie przez przypadek tylko ligi angielska, wloska i hiszpanska maja po 4 miejsca w lidze mistrzow, podczas gdy niemcy i francuzi maja ich tylko 3.
Najbardziej cenie sobie serie A, ale nie przeszkadza mi to w respektowaniu innych liczacych sie lig. W kazdej z nich mam nawet zespoly, o ktorych smialo moge powiedziec, ze je lubie i serio nie czaje waszych atakow na serie A. Dobrze, ze ligi sa roznorodne, inaczej byloby nudno.
Jesli chodzi o kluby to kibicuje milanowi, spoko druzynka, polecam. Szkoda tylko, ze Maldini pewnie niedlugo skonczy kariere bo dziwnie bedzie wygladal milan bez swojego najwiekszego symbolu.
Pozdrawiam fanow pilki noznej
Napisany 14 marzec 2007 - 12:18
Aras powiedział:
Aras powiedział:
Aras powiedział:
Jakby tak pozbyć się stereotypów to naprawdę można docenić kunszt włoskiej piłki..
Napisany 14 marzec 2007 - 20:16
Lupo powiedział:
Przed nim przyszłość ;) szkoda ,że należy do Manchesteru UTD :)
Aras, Serie A wcale nie jest takie fatalne... Bardziej krzywdzący dla Włoskiej piłki jest stereotyp o catenaccio fakt faktem ,że często drużyny włoskie stosowały się do tej "zasady", jednak powiedz mi czy Liverpool czy Chelsea nie gra tego samego? 1-0 i drużyna siedzi z tyłu i kontruje takie Neo-catenaccio. Polecam ten felieton jest naprawde ciekawy
http://www.seriea.pl... ... ecej&id=52
Napisany 13 kwiecień 2007 - 19:27
http://goal.com/en/a...tenutoid=279115
swietnie :^^:
ciekawe kogo real bedzie chcial teraz kupic? :hmmm:
Napisany 17 kwiecień 2007 - 15:01
Wierzycie, że wybiorą naszą kandydaturę?
Już jutro ogłoszenie dokonanego przez UEFA wyboru ;]
Napisany 17 kwiecień 2007 - 16:21
Napisany 27 kwiecień 2007 - 20:33
kowal powiedział:
Napisany 27 kwiecień 2007 - 20:35
Napisany 27 kwiecień 2007 - 21:08
Napisany 27 kwiecień 2007 - 21:28
Napisany 28 kwiecień 2007 - 08:56
Napisany 28 kwiecień 2007 - 10:15
Stara Jugosławia... :hurra:
Napisany 28 kwiecień 2007 - 11:36
Napisany 28 kwiecień 2007 - 11:53
zresztą panowie, poczekajmy na rozkwit afrykańskiego futbolu, gdy powstaną tam pełnoprawne ligi, stadiony, kluby to reszta świata może mieć spore problemy (byłyby jajca c'nie? ale i tak pewnie, stary kontynent będzie alfą i omegą klubowej piłki, wykupując czarne perły)
Napisany 28 kwiecień 2007 - 14:18
Napisany 28 kwiecień 2007 - 15:12
logan powiedział:
Wystarczy zobaczyc na wynik Ghany na ostatnich MŚ. W prawdzie nie zaszli jakoś daleko, ale grali bardzo efektownie.
Napisany 28 kwiecień 2007 - 15:57