Skocz do zawartości

Spis recenzji N+

• Please log in to reply
337 odpowiedzi na ten temat

#1 Şichărescu

Şichărescu

Viewtiful Joe

• Forumowicze
  • 1222 Postów:

Napisany 20 sierpień 2007 - 22:27

Gry na past-geny coraz tańsze i można nadrobić zaległości. Przed zakupem wypadałoby odświeżyć sobie recenzję. Problem w tym, że odszukanie recenzji zajmuje mi nieraz nawet parenaście minut żmudnego wertowania. Jeżeli dziele z kimś podobny problem to może wspólnymi siłami stworzymy indeks neoplusowych recek.

>>>LINK DO SPISU<<<

#2 Danteusz

Danteusz

Ubermod

• Moderatorzy
  • 16877 Postów:

Napisany 20 sierpień 2007 - 22:52

Może od razu z oceną?

#3 miki

miki

Mega Man

• Forumowicze
  • 147 Postów:

Napisany 20 sierpień 2007 - 22:54

Dam sobie rękę uciąć :cojest: , że w którymś z ostatnich numerów N+ w Faqu był list od czytelnika który zrobił juz taki indeks recenzji wraz z ocenami ze wszystkich N+. Jeśli bedę miał troche czasu przejrzę kilka faqów wstecz. :hejka:

#4 Danteusz

Danteusz

Ubermod

• Moderatorzy
  • 16877 Postów:

Napisany 20 sierpień 2007 - 22:56

Chyba vagrant :)

#5 vagrant3

vagrant3

Riskbreaker

• Forumowicze
  • 5010 Postów:

Napisany 20 sierpień 2007 - 23:01

miki powiedział:

Dam sobie rękę uciąć :cojest: , że w którymś z ostatnich numerów N+ w Faqu był list od czytelnika który zrobił juz taki indeks recenzji wraz z ocenami ze wszystkich N+. Jeśli bedę miał troche czasu przejżę kilka faqów wstecz. :hejka:
Majowy 2k7. Z tym, że teraz redakcja decyduje co z tym zrobić. Pewnie nie opublikują, ale podpięcie tego materiału w jakiejś formie do tego forum nie byłoby złe. Ja moge prywatnie pomoc w poszukiwaniach.

#6 Uuk

Uuk

Dante

• Forumowicze
  • 1490 Postów:

Napisany 21 sierpień 2007 - 08:57

Jeżeli chodzi o mozolne przeglądanie każdego numeru, wypisywanie tytułu, strony i oceny... to ja chętnie, i tak nie mam nic lepszego do roboty. Chyba, że ktoś już to zrobił, bo nie do końca zrozumiałem.

#7 Grz3chu

Grz3chu

HaloHater

• Forumowicze
  • 2131 Postów:

Napisany 21 sierpień 2007 - 09:11

Uuk powiedział:

Chyba, że ktoś już to zrobił, bo nie do końca zrozumiałem.
vagrant zrobił i pisał o tym w którymś z numerów N+, może kiedyś się z nami tym podzieli :)
Pasowałoby, bo chcę sobie zamówić parę archiwalnych numerów...

#8 ACZ

ACZ

DANGA!

• Forumowicze
  • 19734 Postów:

Napisany 21 sierpień 2007 - 10:24

Jakbym dostał taki spis to nawet bym mógł zrobić do tego stronkę w html z tłem itp., lepiej by taki spis wyglądał, byłby czytelniejszy itp.

#9 Lady Luck

Lady Luck

Hm?

• Forumowicze
  • 6156 Postów:

Napisany 21 sierpień 2007 - 10:31

Czychu3 powiedział:

Jakbym dostał taki spis to nawet bym mógł zrobić do tego stronkę w html z tłem itp., lepiej by taki spis wyglądał, byłby czytelniejszy itp.

I np. dołączyć to do strony oficjalnej N+? :hmmm:
Byłoby niezłe :skacze:
Ale niemożliwe :lol:

#10 nicun

nicun

mason małosolny

• Forumowicze
  • 2915 Postów:

Napisany 21 sierpień 2007 - 10:43

Czychu3 powiedział:

stronkę w html
Czychu, dawaj w PHP!

#11 ACZ

ACZ

DANGA!

• Forumowicze
  • 19734 Postów:

Napisany 21 sierpień 2007 - 10:59

No właśnie, taki spis możnaby dołączyć gdzieś do strony głównej. No, ale jak już napisała Lady, to niemożliwe, bo któż chcił usuwać niedźwiadka "sie robi" ? :lol:

Nicun, nie wiem o co biega, ale w PHP to już ktoś inny by musiał zrobić.

Ogólnie ostatnio zapomniałem tytułu pewnego slashera (Blood Will Tell) i musiałem wertować stare numery, makabra. Taki spis razem z ocenami to wygodna rzecz.

#12 nicun

nicun

mason małosolny

• Forumowicze
  • 2915 Postów:

Napisany 21 sierpień 2007 - 11:04

Czychu3 powiedział:

Nicun, nie wiem o co biega, ale w PHP to już ktoś inny by musiał zrobić.
No to może w JSP lub ASP.NET? :]

Chodzi o to, by można było wyszukiwać recenzje wg kryteriów, a nie wyświetlać statyczny spis :P

#13 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 21 sierpień 2007 - 11:23

Od dawna chodzi mi po glowie taka MEGA baza danych zawierajaca wszystkie recenzje, artykluly, testy sprzetu z gazet Secret Service, Top Secret, Neo, Neo+, PSX Extreme, GB Magazyn, PSM itd. Jednak ilosc wlozonej pracy w stworzenie tego molocha jest OGROMNA i nie-do-zrealizowania dla pojedynczej osoby.
Na wlasny uzytek skanuje interesujace materialy, kompresuje do djvu i mam pod reka wiekszosc potrzebnych informacji.
Nie ma zadnej przyjemnosci w wertowanu 100, 300 czy moze 500 gazet.

#14 pawel_k

pawel_k

Dante

• Forumowicze
  • 1400 Postów:

Napisany 28 listopad 2007 - 00:57

no to mam propozycję :)

chętnie się podejmę realizacji takiego spisu od strony programistycznej bo mam już dosyć projektów które realizuję w firmie i chętnie się rozerwę po godzinach (szczególnie że moją ps2 odbieram od brata dopiero na świętach). jeśli to ma być spis recenzji z neo+ (czy nawet z podziałem na gazety) to oceniam że część programistyczna nie zajmie mi więcej niż 3-4 wieczory lub jeden weekend. jak ktoś chce (i potrafi) to niech przygotuje grafikę (ja się na tym kompletnie nie znam), a ja ją mogę złożyć do xhtml'a.

Dalej można projekt rozwinąć o parę spraw typu "social web", np. oceny, komentarze, rankingi, filmy z gameplay czy trailery (embedowane z np. youtube) itp ale to najwyżej byłby kolejny etap prac jeśli pomysł na tak zbiór przyjąłby się i byłoby zainteresowanie stworzenia społeczności wokół takiego serwisu. Ewentualnie od razu można by było stworzyć serwis w konwencji web2.0.

hosting mogę zapewnić, domenę może wyproszę u szefa w zamian za jakąś reklamę czy coś (w końcu pracuję w Domeny.pl ;) )

piszcie co o tym sądzicie i jakie chcielibyście widzieć rzeczy w takim portalu.

#15 pawel_k

pawel_k

Dante

• Forumowicze
  • 1400 Postów:

Napisany 01 grudzień 2007 - 23:22

szczerze liczyłem na chociaż minimalne zainteresowanie ;)

mimo tego popracowałem 2 poprzednie wieczory i mam już zrobioną administrację. jutro zrobię część prezentującą to co widzi i czym zarządza admin ;) osoby zainteresowane wprowadzaniem recenzji do bazy proszę o kontakt - prywatna wiadomość na forum, mail: kocot.pawel@gmail.com lub gg: 6540557

jeśli przeczyta ten temat ktoś z "góry" to miło by było aby się wypowiedział w imieniu redakcji jak zapatrujecie się na taki projekt - również jak przedstawia się sytuacja prawna tego przedsięwzięcia... poza tym przydały by się obrazki z okładek neo+ oraz zdjęcia do profili redaktorów ;)

mimo wszystko mam nadzieję że projekt nie upadnie zanim jeszcze powstanie z powodu braku zainteresowania. wiem że taki spis może być przydatny - przykładowo sam powróciłem po kilku latach do czytania neo+ jak kupiłem rok temu ps2 (wcześniej czytałem tak gdzieś do numeru 40 do czasu sprzedaży psx'a), mam czarną dziurę z życia ps2 a teraz chcę nadrobić zaległości i nie wiem od czego zaczynać ;)

#16 Century Child

Century Child

Dante

• Forumowicze
  • 1335 Postów:

Napisany 01 grudzień 2007 - 23:25

pawel_k powiedział:

osoby zainteresowane wprowadzaniem recenzji do bazy proszę o kontak
Skontaktuj się z vagrantem3 - on to przesłał redakcji i o ile się nie mylę, wciąż aktualizuje ten spis. Tak więc robota byłaby o tyle ułatwiona, że większą część spisu miałbyś "od ręki" od Vag'a :P. Ktoś z "góry"? Jeżeli bardzo Ci zależy na ich opinii, uderzaj do Miela lub qsh'a na GG ;). Pozdrawiam,

#17 vagrant3

vagrant3

Riskbreaker

• Forumowicze
  • 5010 Postów:

Napisany 02 grudzień 2007 - 18:07

Century Child powiedział:

Tak więc robota byłaby o tyle ułatwiona, że większą część spisu miałbyś "od ręki" od Vag'a
Spis recenzji jest kompletny :P Całość w arkuszu excel, po prostu. Ciągle go aktualizuje, ale widać, ze tylko dla własnych potrzeb, bo redakcja nie ma czasu na takie projekty :ninja:

#18 Century Child

Century Child

Dante

• Forumowicze
  • 1335 Postów:

Napisany 02 grudzień 2007 - 18:13

vagrant3 powiedział:

bo redakcja nie ma czasu na takie projekty :ninja:
No offence, ale redakcja poza wydawaniem magazynu nie ma czasu na nic przyjaznego czytelnikom i user'om forum - zostało 29 dni do końca roku, a forum ledwo zipie, tak samo ten spis - IMO to bardzo przydatna rzecz, nie dalej jak z 3 dni temu wertowałem numery w poszukiwaniu recenzji RE4 na PS2....

#19 pawel_k

pawel_k

Dante

• Forumowicze
  • 1400 Postów:

Napisany 02 grudzień 2007 - 18:38

vagrant3 powiedział:

Century Child powiedział:

Tak więc robota byłaby o tyle ułatwiona, że większą część spisu miałbyś "od ręki" od Vag'a
Spis recenzji jest kompletny :P Całość w arkuszu excel, po prostu. Ciągle go aktualizuje, ale widać, ze tylko dla własnych potrzeb, bo redakcja nie ma czasu na takie projekty :ninja:
hmm...

a możesz mi podesłać ten spis (kocot.pawel@gmail.com) ?:]
jeśli to jest exel i recenzje są zapisane w miarę rozsądny sposób to zrobiłbym parser do tego pliku który automatycznie wrzuci recenzje do bazy :]

ps. muszę przesunąć na jutro/wtorek opublikowanie strony, zachorowałem wczoraj i niestety głowa tak mi nawala że nie jestem w stanie zmusić jej do jakiegokolwiek wysiłku :/

#20 phsx

phsx

\m/

• Forumowicze
  • 5080 Postów:

Napisany 02 grudzień 2007 - 20:28

Ten spis mi osobiście bardzo by się przydał, bo uwielbiam czytać starsze recenzje, przypominać i rozpamiętywać jak grałem w daną grę.

#21 oranje

oranje

Soy un madridista y tengo una alma blanca

• Forumowicze
  • 6860 Postów:

Napisany 02 grudzień 2007 - 23:03

Mi też przydałby sie taki spis. Właśnie chciałem poszukac Scarface, ale nie ma siły :(

#22 piterekd

piterekd

Dabrowsky

• Forumowicze
  • 16216 Postów:

Napisany 03 grudzień 2007 - 23:22

oranjefan powiedział:

Właśnie chciałem poszukac Scarface
Nr 93 Listopad 2006 strona 46 :)
Link do okładki żeby Ci było łatwiej szukać numeru:
http://www.neo-plus....opic.php?t=4377

oranjefan powiedział:

Mi też przydałby sie taki spis.
Mi także :skacze:

Chyba że vag umieści go w jakimś temacie na forum i będzie aktualizował..

#23 Mielu

Mielu

N+ Crew

• Redakcja
  • 1891 Postów:

Napisany 03 grudzień 2007 - 23:53

Pomysł jest naprawdę zacny, pomyślimy, ale do tego potrzebujemy dokonać pewnych zmian na stronie. Na przykład wywalić całkowicie obecną i postawić nową. Potrzebujemy jeszcze trochę czasu, niestety. Póki co - jeśli Vag ma ochotę, to oczywiście może Wam udostępnić ten spis na forum. To w końcu jego dzieło, za które zarobił u nas megaszacun :hurra:

#24 oranje

oranje

Soy un madridista y tengo una alma blanca

• Forumowicze
  • 6860 Postów:

Napisany 03 grudzień 2007 - 23:56

piterekd powiedział:

oranjefan napisał/a:
Właśnie chciałem poszukac Scarface

Nr 93 Listopad 2006 strona 46
Link do okładki żeby Ci było łatwiej szukać numeru:
http://www.neo-plus....opic.php?t=4377
:przytul: Dzieki wielkie.

#25 marbel007

marbel007

Why so SERIOUS??

• Forumowicze
  • 4920 Postów:

Napisany 04 grudzień 2007 - 14:27

Ta, jak zwykle zrobicie, dobry pomysł, pomyślimy... Ale efektów nie ma :( Rzadko narzekam ale tym razem i ja widzę potrzebę. Podobnie jak reszcie by mi się taki spis przydał. Mam nadzieję że pomysły umieszczane tu i ówdzie (nawet w temacie qsh`a) będą sukcesywnie realizowane. Możecie zacząć od spisu ;)

#26 pawel_k

pawel_k

Dante

• Forumowicze
  • 1400 Postów:

Napisany 04 grudzień 2007 - 18:42

marbel007 powiedział:

Ale efektów nie ma :(
spokojnie, dzisiaj ok 24 spodziewajcie się wczesnej wersji tego co napisałem, byłoby wcześniej ale muszę do promotora jechać...

jednocześnie ponawiam apel do osób które mogą wprowadzać recenzje do systemu o odezwanie się do mnie (w celu założenia konta) oraz najlepiej o rezerwacje numerów (chociaż patrząc po zainteresowaniu walki nie będzie ;) )

#27 pawel_k

pawel_k

Dante

• Forumowicze
  • 1400 Postów:

Napisany 05 grudzień 2007 - 01:54

wrzuciłem tyle ile zdążyłem zrobić przez łącznie 3 wieczory (dopadłem nowy numer neo+ więc dzisiaj nic już nie dorobiłem ;) )... nie ma tam zbyt wiele, raptem lista gazet, podgląd recenzji w gazecie oraz lista najlepszych gier ze względu na oceny (to co widzicie to dzieło półtorej godziny, resztę czasu spędziłem nad administracją do której dostaje dostęp każda zmotywowana do dodawania recenzji osoba która zgłosi się do mnie :) ), jednak teraz na bieżąco będę rozszerzał stronę o kolejne sprawy.

tylko proszę nie pisać że strona wygląda siermiężnie bo jak pisałem nie jestem grafikiem, jak będzie jakaś miła osoba która zrobi layout strony to ja to mogę pociąć do html'a, inaczej zrobię jakąś prostą rzecz na bazie jakiegoś darmowego template'u.

jutro wieczorem wrzucę kolejną porcję aktualizacji, m.in. dokładniejszy podgląd recenzji, przegląd recenzentów wraz ze statystykami, wyszukiwarkę oraz kilka sidebarów ułatwiających nawigację.

piszcie również co chcielibyście mieć na takiej stronie, do świąt mogę sporo czasu po pracy poświęcić na tą stronę, po świętach jak odbiorę moją konsolę to może być różnie ;)

aaa i najważniejsze, tymczasowy adres strony:

http://neoplus.motolibra.pl/

TYLKO PROSZĘ UŻYWAĆ PRZEGLĄDARKI FIREFOX LUB OPERA !!! nie miałem czasu sprawdzać czy strona działa pod internet explorerm a podejrzewam że się może rozjechać...

#28 pico

pico

The Siberian Siren

• Moderatorzy
  • 5435 Postów:

Napisany 05 grudzień 2007 - 01:57

pawel_k powiedział:

A numery stron na której znajduje się recenzja? Zdałoby się.. A wielkim problemem raczej to nie jest ;)

#29 piterekd

piterekd

Dabrowsky

• Forumowicze
  • 16216 Postów:

Napisany 05 grudzień 2007 - 02:07

pawel_k powiedział:

wrzuciłem tyle ile zdążyłem zrobić przez łącznie 3 wieczory (dopadłem nowy numer neo+ więc dzisiaj nic już nie dorobiłem ;) ).
Fajny koncept, ale czeka Cię jeszcze mnóstwo roboty :^^:
btw. odpaliłem też pod IE i szafa gra - nic się nie rozjeżdża a strona wygląda identycznie jak pod FF 8)

#30 vagrant3

vagrant3

Riskbreaker

• Forumowicze
  • 5010 Postów:

Napisany 05 grudzień 2007 - 02:09

pico powiedział:

A numery stron na której znajduje się recenzja?
Pogrzało? o_O Jak już masz numer to chyba nie boli znaleźć recke w spisie treści.

pico powiedział:

A wielkim problemem raczej to nie jest ;)
W spisie mam 3495 recenzji, wszystkie od pierwszego numer N+. Skoro dodanie stron to nie problem, to siadaj i zrób.

Edit:

pawel_k powiedział:

aaa i najważniejsze, tymczasowy adres strony:

http://neoplus.motolibra.pl/

Stronka wydaje sie ok, nawet jak nie jest do końca przejrzysta to od czego jest Ctrl+F :) Jutro jak nie zapomnę, to prześlę Ci część Excel'owskiego pliku z moim spisem i zobaczysz czy dałoby rade dane z niego wkręcić do tego co zrobiłeś.