Skocz do zawartości

Picross DS

• Please log in to reply
12 odpowiedzi na ten temat

#1 torq314

torq314

Buddhabrot

• Forumowicze
  • 6252 Postów:

Napisany 31 sierpień 2007 - 21:23

gra przemknęła niezauważona, nie przypominam sobie ani pół recenzji w naszych periodykach, tymczasem to jedna z najfajniejszych gier logicznych na DS (9.0 od ign!)

jeśli ktoś zna i lubił łamigłówki publikowane w wyborczej jako "obrazki logiczne" to wie o co chodzi. jeśli nie - reguły chwyta się w trzy minuty.

potem jest już tylko czysta przyjemność z główkowania, nagrodzona zawsze efektem końcowym, czyli odsłonięciem całego, ukrytego obrazka.

gra jest zachwycająco wykonana, zawiera naprawdę wyczerpujący tutorial demonstrujący w zasadzie większość przydatnych obserwacji, całe mnóstwo plansz o rosnącym poziomie trudności (plansze z 3 i 4 poziomu free mode to jest prawdziwy hardcore!) + edytor i możliwość uploadu/downloadu plansz z sieci.

wykonanie jest bardzo staranne, obsługa gry stylusem wyjątkowo intuicyjna, w tle przygrywa dyskretna muzyczka. gra nie pogania gracza i nadaje się wyśmienicie na sesję do podusi. w moim przypadku zachwycona grą jest żona i w wolnej chwili nie wypuszcza Lite'a z rąk.

jak dla mnie absolutny hit.

do Panów z Frontline, autorów nieszczęsnego Sudokumaniacs, na które dałem się nabrać, a które oddałem za darmo - tak się pisze gry logiczne!

#2 Giewny

Giewny

true gringo

• Forumowicze
  • 1894 Postów:

Napisany 31 sierpień 2007 - 21:38

Gamespot wystawił 8.0

http://www.gamespot.... ... lt;title;0

Jako że paczka z DS dotrze do mnie już niedługo postanowiłem sobie zapisac tytuł tej gry co by ją sprawdzic. Gra dostała wysokie noty więc musi byc całkiem dobra.

#3 torq314

torq314

Buddhabrot

• Forumowicze
  • 6252 Postów:

Napisany 23 luty 2009 - 00:13

będzie wersja 3D!

http://www.nintendo....many/index.html

mam nadzieję że do nas dotrze w jakiejś rozsądnej przyszłości. filmiki wyglądają bardzo obiecująco!

#4 kamionek

kamionek

zloty forumowicz; wzór

• Forumowicze
  • 3435 Postów:

Napisany 14 styczeń 2010 - 23:17

właśnie skończyłem grę, tj. zrobiłem wszystkie 330 obrazków - 15 z easy mode, 150 z normal, 150 z free mode + 15 bonusowych
gra w sumie na początku mi się podobała, ale po tych kilkudziesięciu godzinach po prostu rzygam nią, tym ciągłym klikaniem i suwaniem stylusem, muzyką, wyglądem i samymi założeniami gry
ale jak ktoś jest cienki i nie podoła tym trudniejszym, to może sobie pograć

mimo wszystko bardzo dobrze, 7/10 się należy

boję się teraz, że wciągnę się w picross 3d i znowu nie będę mógł tknąć żadnej innej gry na dsie póki tej nie wymaksuję

#5 torq314

torq314

Buddhabrot

• Forumowicze
  • 6252 Postów:

Napisany 15 styczeń 2010 - 00:01

Zobacz postkamionek, o 14 styczeń 2010 - 23:17, powiedział:

właśnie skończyłem grę, tj. zrobiłem wszystkie 330 obrazków - 15 z easy mode

mi jeszcze trochę brakuje, grywam czasem usypiając dzieciaki i zwykle zdążę zrobić w tym czasie jeden obrazek (aktualnie: level 8 na free).
idzie mi to w tempie jakichś 3 obrazków na tydzień.

wersji 3d już się nie mogę doczekać.

#6 kamionek

kamionek

zloty forumowicz; wzór

• Forumowicze
  • 3435 Postów:

Napisany 15 styczeń 2010 - 00:05

w 10 levelu są zdecydowanie najfajniejsze obrazki do ułożenia, szkoda tylko, że ogólnie największe są 25x20, kiedyś robiłem na papierze coś koło 35x65 - było zabawnie.

#7 torq314

torq314

Buddhabrot

• Forumowicze
  • 6252 Postów:

Napisany 31 styczeń 2010 - 13:49

Zobacz postkamionek, o 15 styczeń 2010 - 00:05, powiedział:

w 10 levelu są zdecydowanie najfajniejsze obrazki do ułożenia, szkoda tylko, że ogólnie największe są 25x20, kiedyś robiłem na papierze coś koło 35x65 - było zabawnie.

odblokował mi się jakiś tydzień temu level 9 z obrazkami 25x20 i rzeczywiście są fajne - przede wszystkim dlatego, że na tej "rozdzielczości" coś sensownego już na tych obrazkach widać. ułożyłem 3 pierwsze i jest ok.

to chyba jeden z najbardziej żywotnych tytułów w mojej historii gracza, tzn. takich do których regularnie wracam.

#8 Otacon

Otacon

Master Chief

• Forumowicze
  • 2861 Postów:

Napisany 18 luty 2010 - 11:22

Mi również w Picross DS gra się wyśmienicie a 'daily picross' to fajny patent podtrzymujący żywotność tytułu.
Wspomnianą wyżej trójwymiarową wersję Picrosa ogrywam od jakichś 2 tygodni i powiem, że jest rewelacyjna :smile:

#9 torq314

torq314

Buddhabrot

• Forumowicze
  • 6252 Postów:

Napisany 18 luty 2010 - 19:17

Zobacz postOtacon, o 18 luty 2010 - 11:22, powiedział:

Mi również w Picross DS gra się wyśmienicie a 'daily picross' to fajny patent podtrzymujący żywotność tytułu.
Wspomnianą wyżej trójwymiarową wersję Picrosa ogrywam od jakichś 2 tygodni i powiem, że jest rewelacyjna :smile:

kupiłeś japońca? warto było?

ja cały czas czekam na wersję zrozumiałą, będzie w marcu.

#10 Otacon

Otacon

Master Chief

• Forumowicze
  • 2861 Postów:

Napisany 20 luty 2010 - 12:06

Gra w całości po japońsku jest ale wszystko jest zrozumiałe. Tutorial jest czytelny i przyjemny i zasady łapie się w mig. Gra to olbrzymia beczka miodu. Wsiąkłem po prostu i gram godzinami. Plansz raczej mało nie ma tak więc szpil na długo starczy.

#11 torq314

torq314

Buddhabrot

• Forumowicze
  • 6252 Postów:

Napisany 22 luty 2010 - 21:26

Zobacz postOtacon, o 20 luty 2010 - 12:06, powiedział:

Gra w całości po japońsku jest ale wszystko jest zrozumiałe. Tutorial jest czytelny i przyjemny i zasady łapie się w mig. Gra to olbrzymia beczka miodu. Wsiąkłem po prostu i gram godzinami. Plansz raczej mało nie ma tak więc szpil na długo starczy.

jaki jest największy rozmiar planszy?

w wersji 2d to 25x20, a tu?

#12 Otacon

Otacon

Master Chief

• Forumowicze
  • 2861 Postów:

Napisany 24 luty 2010 - 15:30

Hmm....trudno powiedzieć bo tutaj wszystkie obiekty to bryły i nie mogą być zbyt wielkie bo obracanie ich byłoby bardzo trudne. Jeszcze nie doszedłem do najdalszych plansz więc nie wiem czy z czasem dostępne jest przybliżanie i oddalanie obiektu. Jeśli tego nie będzie to plansze będą mniej więcej takie:

#13 xell

xell

Tytuł użytkownika

• Forumowicze
  • 10994 Postów:

Napisany 12 lipiec 2011 - 21:53

4 lata po premierze, ale gram i ja. Wypas giereczka.