Skocz do zawartości

10/10 w oceniaczce - siekiera w plecy czy kwiatek w nagrodę?

• Please log in to reply
145 odpowiedzi na ten temat

#1 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21576 Postów:

Napisany 04 wrzesień 2007 - 23:37

Jak to jest z tymi ocenami w Neo Plus? Ostatnimi czasy taki MGS3, Burnout 3, God Of War 2, najnowszy Bioshock zgarnął maksymalną możliwą notę zakończoną słynną dziesiątką na końcu recenzji i zaraz pojawiają się głosy, że "za dużo", "jest masa lepszych gier z 9/10", "Sony puta !!!jeden jeden jeden jeden".
Z kolei kiedy jakiś tytuł dostanie ocenę w okolicach 10 jak Gears Of War, Zelda:TP, płyną niczym w wezbranym strumyku haskie słowa goryczy, że za mało, czemu by nie 10?

Jak to kurcze jest? Czy zgadzacie się ze wszystkimi dziesiątkami w N+?
Czy Halo 3 zgarnie dziesiątaka? Wypada 2 numery pod rząd walnąć maksymalną ocenę 10/10? Oj, wiem pojechałem :D

#2 Century Child

Century Child

Dante

• Forumowicze
  • 1335 Postów:

Napisany 04 wrzesień 2007 - 23:49

t3xz powiedział:

Jak to kurcze jest? Czy zgadzacie się ze wszystkimi dziesiątkami w N+?
Zdecydowanie NIE. Od dłuższego czasu 10 rozdawane są w N+ jak (powtórzę się) cukierki dzieciom na Haloween. Przez to zaciera się granica między grami wybitnymi, a grami tylko po części aspirującymi do tego miana. Gdzie ten dreszcz na widok dychy? Gdzie podziały się myśli "o żesz w mordę, to musi być coś nieprawdopodobnego, no bo kiedy ostatnio dali 10!?"
Podobnie jest z ocenami 8 i 9. IMO Te powinny być także zarezerwowane dla gier naprawdę dobrych, a nie tych z nakręconym hype'em (HS chociażby... duże litery na początku recki w N+ powinny wyjaśnić o co mi be). Na koniec mały cytat z "jak oceniamy" sprzed 2 lat:
"10 - Doskonała, a w dodatku przełomowa. Prawdziwa perełka".
Przełom co 2, 3 miesiące? Nah'... apeluję do redaktorów o większą surowość w kwestii oceniania gry.

t3xz powiedział:

Czy Halo 3 zgarnie dziesiątaka?
Na pewno gra nie będzie tak rewolucyjna jak Bioshock, nie będzie PRZEŁOMOWA (patrz wyżej ^) - choćby nie wiadomo jak dobra była, dostając 10 coś IMO pękłoby w N+ w kwestii oceniania gier. Hype na tego typu pozycję robi swoje, no bo nawet gdyby gra była na, hmm... 7, no wypada wystawić te 9, w końcu to kolejne halo x_x

#3 piterekd

piterekd

Dabrowsky

• Forumowicze
  • 16216 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 12:32

A może gry po prostu stają się coraz lepsze i to nie dotyczy pojedynczych pozycji jak dawniej, dlatego dostają 10'tki :hmmm: Kilka lat temu biznes gier video był mniejszy niż teraz i mniejsze nakłady szły na poszczególne tytuły. Dziś w co drugi tytuł jest pchane tyle kasy co kiedyś w dwa albo 3 razem wzięte. Dlatego uważam że nie ma się co dziwić redaktorom Neo+ że dają tak często 10.. To nie ich wina, a gier, które są naprawdę dobre i dopracowane.

#4 Kaxi

Kaxi

N+ Crew

• Redakcja
  • 4740 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 12:44

Jeśli jets już mowa, że te dyszki lecą tak często to może ktoś wymieni te tytuły na 10 od czasu wprowadzenia obecnego systemu oceniania?
Mozna sie nie zgadzac z dyszkami jak z kazda oceną, ale jakos nie wydaje mi sie by bylo ich szczegolnie duzo. Wymieniliscie 3 tytuly z lcizacej sobie 7 lat poprzedniej generacji. Nie pamietam wsyztskich dych, pewnie jakies jeszcze byly, ale no wlasnie - ile dokladnie? I czy to duzo czy mało?

#5 oranje

oranje

Soy un madridista y tengo una alma blanca

• Forumowicze
  • 6860 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 13:07

Ja tam sie zazwyczaj zgadzam. DMC zasłużyło na 10. Gra przełomowa bez wątpliwości. Podobnie oba MGS'y( 2 na swoj czas). Burnout 3 także. w końcu najlepsza z cześci. Bioshock? Z tego co cztałem także. Pamietajcie, że nie ma co trzymac 10 dla niewiadomo jak idealnej gry, gdyz taka nigdy nie nadejdzie.

#6 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 05 wrzesień 2007 - 13:28

Tak jak pisze piterekd i oranjefan - gry stają się po prostu coraz lepsze, a i nie ma co trzymać dyszki dla tytułów, które mogą nigdy nie nadejść. A co do tego, że wiele hitów dychy nie dostało, a było bardzo blisko... Dla mnie ocena 9.6 już jest prawie równoznaczna z dychą. No bo te cztery dziesiąte to chyba nie powód, żeby narzekać "o, a giera XXX dostała dychę, na bank jest milion razy lepsza". Kilka dziesiątek nikomu chyba nie zaszkodziło.

#7 Woroq

Woroq

Nightmare

• Forumowicze
  • 763 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 13:35

oranjefan powiedział:

Ja tam sie zazwyczaj zgadzam. DMC zasłużyło na 10. Gra przełomowa bez wątpliwości. Podobnie oba MGS'y( 2 na swoj czas). Burnout 3 także. w końcu najlepsza z cześci. Bioshock? Z tego co cztałem także. Pamietajcie, że nie ma co trzymac 10 dla niewiadomo jak idealnej gry, gdyz taka nigdy nie nadejdzie.

W sumie mialbys racje, gdyby nie Burnout 3. Kto dzis pamieta o tej grze? Gdzie ten przelom? Ta ocena to jedna z niewielu komptomitacji wsrod ocen gier w N+.

#8 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 05 wrzesień 2007 - 13:39

Woroq powiedział:

W sumie mialbys racje, gdyby nie Burnout 3. Kto dzis pamieta o tej grze?
Ja, i od czasu do czasu pożyczałem konsolę tylko dla tej gry od kumpla.

#9 TomisH

TomisH

Viewtiful Joe

• Forumowicze
  • 1290 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 13:59

SotC i 10? Jak najbardziej.
Bioshock? Yup.
Burnout 3? Nope. Ale to stare czasy.

Jest ok.

#10 Scorpio

Scorpio

Section 9

• Moderatorzy
  • 12249 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 14:18

Woroq powiedział:

Kto dzis pamieta o tej grze?
Ja. I wciąż świetnie się przy niej bawię, gdy do niej przysiadam :|

Ale fakt: za tryb Crash 10 być nie powinno.

I nie widzę tych dyszek co numer, jakby wynikało z zarzutu.

#11 Woroq

Woroq

Nightmare

• Forumowicze
  • 763 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 14:22

Bzdursky powiedział:

Woroq powiedział:

W sumie mialbys racje, gdyby nie Burnout 3. Kto dzis pamieta o tej grze?
Ja, i od czasu do czasu pożyczałem konsolę tylko dla tej gry od kumpla.

Dla mnie roznice pomiedzy ilomastam Burnoutami sa zbyt malo znaczace... Gdzie ten przelom - nie wiem.
Gra jest rewelacyjna, ale 10? SOtC owszem, DMC tak, MGS3 tak, pewnie nawet Bioshock.

edit:
poprawione :blah:

#12 TomisH

TomisH

Viewtiful Joe

• Forumowicze
  • 1290 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 14:42

Woroq powiedział:

pewnie nawet Bioschock.
Sorry, ale w takiej pisowni to się czytałoby "bioszczok" xD

Kaxi: A nawet Bajoszczok!

#13 oranje

oranje

• Forumowicze
  • 6860 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 14:52

Ale i tak nie moge odżałowac, że 10 nie dostała jedna z moich ulubionych gier na psx. A chodzi tu o Harvest moon :) Dostał tylko marne 9 :P

#14 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21576 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 15:26

Bzdursky powiedział:

Dla mnie ocena 9.6 już jest prawie równoznaczna z dychą. No bo te cztery dziesiąte to chyba nie powód, żeby narzekać "o, a giera XXX dostała dychę, na bank jest milion razy lepsza". Kilka dziesiątek nikomu chyba nie zaszkodziło.
Niet. Przyznanie dziesiątki, to nie jest jedynie koniec skali, w której można oceniać daną grę. To coś więcej. Każdy magazyn dając danej grze maksymalną notę, jakby podpina do niej nie tylko dobrą rekomendację, ale i reputację.
Tak offtopowo sobie przypomniałem jak CD-Action jeszcze w czasach PSXa dało grze "Potwory i Spółka" dychę, po czym w podsumowaniu całej działalności magazynu, musieli się tłumaczyć z tej śmiałości.

Zastanawiam się, czy choćby taki SKATE nie powinien dostać 10, za sam fakt rewolucji w podejściu do tematyki, którą przez lata ciągnęła seria THPS. Jeżeli giera poza systemem będzie bardzo dobra, to czemu by nie? Przecie to przełom i rzecz, której jeszcze nikt nigdy nam nie zafundował. Wg. mnie tego rodzaju właśnie tytuły, które wyznaczają nowe standardy, nie boją się poruszyć nieba i ziemii w kwestiach wydających się nie do zmienienia, powinny być odpowiednio nagradzane.
Ostatną grą tego rodzaju, która autentycznie zasługiwała na 10 była druga część THPS.

Ale zobaczymy... demo choć niezłe, pokazuje kilka skaz na tym diameńcie.

#15 Şichărescu

Şichărescu

Viewtiful Joe

• Forumowicze
  • 1222 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 15:50

Kto umie czytać, ten wie z recenji, że B3, to nie była gra na 10, a ocena... kaprysem Gulasha. Dycha nie wchodząca w poczet tychże.
Gulek muk postawić 11, by sie nie czepiali. O, to chciałem napisać.

#16 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 05 wrzesień 2007 - 16:05

Ludzie, zlitujcie się. Nie zgadzacie sie z czyjąś oceną? Nic dziwnego. Ocena zawsze była, jest i pozostanie kwestią indywidualną i nigdy nie będzie podparta obiektywizmem. Inaczej zamiast przepełnionych emocjami i fascynacją recenzji otrzymywalibyśmy co miesiąc garść chłodnych i wyważonych analiz. Recenzent to tylko człowiek kierujący się własnym gustem i pewną wizją ideału gry, która wcale nie musi się pokrywać z naszą wizją. To chyba nie wymaga tłumaczenia, więc kompletnie nie rozumiem tego całego zamieszania.
Gdyby recenzenci Neo+ wprowadzali czytelnika w błąd przekonując go o głębokiej wartości jakiegoś tytułu podczas gdy mielibyśmy do czynienia z gniotem, to rozumiem. Oburzenie byłoby rzeczą oczywistą. Ale czepiać się jakichś bzdurnych kwestii typu "dlaczego Burnout3 dostał dychę", to już duża przesada.
Pewno, najprościej jest wyliczać komuś błędy, siedząc wygodnie w loży szyderców z założonymi rękami i zgrywać osobę tak bardzo obytą w temacie.
Ocena tytułu z perspektywy czasu ( przypadek Burnouta ) to żadna sztuka. Oceń coś teraz, powiedz, że jest przełomem i traf z tym werdyktem... to już jest wyczyn.

Powtarzam. Nie przesadzajmy z tą "surowością" dla recenzentów naszego pisma. Ocena jest tylko podsumowaniem tekstu, całkowicie subiektywnym i czasem nadanym pod wpływem chwilowego zauroczenia tytułem. Więc bądźmy trochę bardziej wyrozumiali.

#17 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 05 wrzesień 2007 - 17:44

A najlepsza gra na past-geny Metroid Prime tylko 9.6.....

#18 Scorpio

Scorpio

Section 9

• Moderatorzy
  • 12249 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 17:59

Bosh .... najlepsza wg. Ciebie ... bierzcie pod uwagę, że gry ocenia się obiektywnie. No i tak - 9.6 to tragedia :trup:

#19 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisany 05 wrzesień 2007 - 18:06

Nie tylko wg mnie - 3 miejsce na gamerankings :rower: aczkolwiek o ile pamiętam w tamtym okresie w ciągu roku żadna gra nie dostała powyżej 9.6......(Zelda WW 9.6, Viewtiful Joe 9.6)

#20 Danteusz

Danteusz

Ubermod

• Moderatorzy
  • 16877 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 18:15

Skoro recenzent uznał że MP zasługuje na 9.6 to tyle wystawił. Na Gamerankings gra ma średnią 96,3%, czyli ocena w N+ praktycznie pokrywa się z przeciętną oceną w prasie.

#21 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21576 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 19:36

IMO najbliżej 10/10 był Resident Evil 4, który niestety musiał się zadowolić bardzo wysoką notą, dok. nie pamiętam jaką, ale jeżeli wersja na PS2 dostała 9.8, to ta na GaCka tez była równie wysoka.
Nie wypaliła fabuła i ... praktycznie tylko to. Szkoda. Jak pokazała przyszłość, jest to tytuł rewolucyjny, na którym dziś wzoruje się od groma tytułów.
Szkoda. Ale dla mnie to 2 najważniejszy tytuł poprzedniej generacji i w mojej pamięci ciągle będzie najwyżej ocenioną grą na te oba sprzęty.

#22 oranje

oranje

• Forumowicze
  • 6860 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 20:41

W sumie RE zasłużył na dyche. Ale ocena 9.8 jest przecież świetna nie ma co sie oszukiwac :)

#23 Scorpio

Scorpio

Section 9

• Moderatorzy
  • 12249 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 20:53

No ... byłaby dyszka, gdyby panowie z Capcom dali z 10$ dla gościa od fabuły i dialogów :P Bo RE4 to singiel tylko - fabuła ma w tym wypadku znaczenie ... co widać choćby w temacie o tej grze na naszym forum. Tam także jest to wypominane. Danie 10 byłoby przegięciem lekkim ...

#24 Lalalilo

Lalalilo

Sub-Zero

• Forumowicze
  • 637 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 21:35

Prawda jest taka że ocena jakakolwiek (a szczególnie mityczne 10 lub 100) zawsze jest subiektywna. Spójrzcie że każdy ma inne podejście. Dla jednego to gra przełomowa dla innego to gra rewelacyjna jak na tu i teraz a dla trzeciego to jeszcze co innego. Ja osobiście bym 10 zupełnie inaczej dawał. Dla mnie np. Bioshock to z pewnością nie jest gra na 10. Tak samo Burnout 3 czy MGS 2. NP. SotC jest grą piękną i niezwykłą ale też bym dychy nie dał. MGS 3 gra którą najbardziej mną wstrząsnęła też by 10 nie dostała (chociażby za kamerę). Dla mnie grą na 10 to był SMB 64, FF 7, Nights. Ale im starsza gra tym łatwiej oceniać grę na 10 bo lepiej widać jaka gra miała znaczenie dla przszyłości. Recenzent nie ma takiej swobody on musie pisać póki gra gorąca. A dyskusje typu czemu dana gra dostała 10 a ta 9.6 uważam za śmieszne. I tak widać że każda gra powyżej 9.5 to w zasadzie 10.

#25 Gonzo

Gonzo

N+ Crew

• Redakcja
  • 195 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 21:57

Jeszcze Pro Evo 5 dostało 10, całkiem zasłużenie. Ja nie wiem, o co kruszyć kopie - dla mnie najlepszą grą last-genów był RE4, ale nie dostał maksymalnej oceny. Jakoś przeżyłem :P Generalnie wszystkie dychy w Neo pokrywały się z moimi gustami.

Lalalilo powiedział:

I tak widać że każda gra powyżej 9.5 to w zasadzie 10.
Bardzo dobra puenta, high5! ;)

#26 Mani

Mani

Big Boss

• Forumowicze
  • 5630 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 22:57

Ja tam zgadzam sie tylko z kilkoma dyszkami : Soul Calibur, Shenmue (chyba 10 dostał nie pamiętam juz) DMC oraz BioShock.

#27 Century Child

Century Child

Dante

• Forumowicze
  • 1335 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 23:02

Mani powiedział:

Shenmue (chyba 10 dostał nie pamiętam juz)
Mani :nie:

#28 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21576 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 23:04

Mani powiedział:

BioShock
Mani :nie:
Nie, że nie dostał 10, bo dostał. Tylko w to jeszcze oprócz dema nie grałeś lolku. :ninja:

Swoją drogą dziwne, że jeszcze żadna gra na PSP nie dostała dyszki. Tak samo NDS. :hmmm:

#29 Kaxi

Kaxi

N+ Crew

• Redakcja
  • 4740 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 23:07

t3xz powiedział:

Swoją drogą dziwne, że jeszcze żadna gra na PSP nie dostała dyszki. Tak samo NDS.

Żadna gra na iXa i GCN nie dostala wiec nie jest ze kazd akonsola musi miec swoja dyszke. Swoja droga na PSP bedzie God of War a na NDS nieldugo Zelda wiec może :P

#30 TEXZ

TEXZ

XXXXXXX

• Forumowicze
  • 21576 Postów:

Napisany 05 wrzesień 2007 - 23:20

Zelda na DS? Już mogę stwierdzić, że jeden aspekt gameplayowy automatycznie wyklucza ją z pola tytułów, które zasługują na 10. Owszem jest ładna, posiada bardzo przemyślane sterowanie, ciekawe, niepowtarzające się zagadki, wykorzystuje w pełni dość specyficzne możliwości DS'a, ma świetną muzykę i rewelacyjny design.
Co w niej nie zagrało? Jest po prostu banalnie prosta. Przechodzi się przez nią jak przez masło. Bossowie są żenująco słabi. Zagadki są ok, lecz nawet 12 letnie dziecko siedząc z DSem w łapie prędzej czy później wpadnie o co biega w danym dungeonie. Jak to określili na zachodzie (wschodzie?) "brak wyzwań niczym w 'dużych' Zeldach". Taka mini-zelda. Skaza która siedzi na całym gameplayu, jak mierna fabuła w Residencie 4. Zobaczymy jak Kaxi przejdziesz ją i na spokojnie dłużej się zastanowisz.
Choć ... z całego cyklu pozycji na DS, przyznam że jej jest najbliżej do pełnej skali.

Xbox i Gacek nie mają dziesiątek w swej kolekcji? hm... te powinny być zapewne rozdawane już po fakcie (zakończeniu życia konsoli). Dopiero z tej perspektywy widać, które tytuły zasługują, aby były wyróżnione na całym dorobku danego sprzętu.
Praktyka? Wystarczy zerknąć do tematu o najlepszych pozycjach na Pastgeny :)