10/10 w oceniaczce - siekiera w plecy czy kwiatek w nagrodę?
Napisany 04 grudzień 2011 - 00:10
Napisany 04 grudzień 2011 - 03:22
Napisany 04 grudzień 2011 - 10:15
Napisany 04 grudzień 2011 - 14:32
BlazBlue: Calamity Trigger. Sprawa banalna. Fantastyczna oprawa, równie świetna sfera audio. Grywalność z najwyższej półki. Zasadniczo brak jakiejkolwiek wady, czy to w systemie, czy w wykonaniu. Duchowy spadkobierca GG.
SF4 - sprawa bliźniacza jak powyżej. Najlepszy SF jaki powstał, zapewniający przy tym dziesiądki godzin doskonałej zabawy, a to przy świetnej A/V oprawie.
Bayonetta - absolutny majstersztyk. Nowe IP. Cudna niespodzianka dla miłośników gier spod znaku ostrza w bebechy. Jedyne co realnie zagroziło GoW III.
GTA IV - coś niesamowitego. Pierwsze GTA zasługujące na najwyższe noty w segmencie grafiki (audio zawsze na poziomie). Dobrze opowiedziana historia. Kilka dni wspaniałej zabawy, na dokładkę tryb wieloosobowy.
Jedne co nie podobało mi się, to brak częstszych punktów kontrolnych - podczas jednej z misji (gdzie jedziemy pół miasta ciężarówką, a wcześniej drugie pół samochodem, po czym - z partnerem - prowadzimy ostrą wymianę ognia - partner często ginie) zgon równoznaczny był z powtarzaniem kilku minut gry właściwej i nudnej jazdy w to samo miejsce.
Kz2 - to nie typowy sequel. To zupełnie nowa jakość (tylko nie w oczach Edge, ale kto nimi by się przejmował). Pod absolutnie każdym względem Qomolangma binarna. Czy to biorąc pod uwagę tryb wieloosobowy, czy wykonanie.
Demon's Souls - wiadoma sprawa.
GoW III - nby GoW II nowej generacji, ale za to jaki.
HR - za sposób przedstawienia całości, kapitalna fabułę.
Bournout Paradise/N4S: Shift - ten pierwszy za zachwyt najwyższej próby w absolutnie każdym aspekcie, ten drugi, ponieważ do fantastyczny przedstawiciel gier wyścigowych.
Bioshock(II) - fenomen jeśli o FPS (ale i nie tylko) chodzi.
CoD 4: MW - ja tam on line grałem tyle o ile - nie więcej jak 40 min. Ale ten tryb dla pojedynczego gracza..... mistrzostwo świata. Jeden z nielicznych przedstawicieli gatunku, który przeszedłem dwukrotnie.
VF 5 - kontynuacja doskonała. Poprawiono najsłabszy element poprzedniczki (muzykę), grafikę wystrzelono w kosmos (nie to co w przypadku DoA 4), liczne, idące w dobrym kierunku zmiany. A to przecież kontynuacja jednego z najwspanialszych mordobić.
Dead Space - w zasadzie, dlaczego by nie. Niby przystawka przed RE5, a tak na prawdę czarny koń.
FM 4 - jest tym, czym miało być GT5. Taki Shift, ale w pierwszorzędnej grafice.
Gearsy pierwsze - doskonale pamiętam, gdy zagrałem w nie po raz pierwszy..... Grafika, design, klimat, coś niebywałego. A do tego trzymająca się z nimi grywalność. Świetna sprawa, a do tego z trybem wieloosobowym wydłużającym rozgrywkę.
Napisany 04 grudzień 2011 - 14:53
Heavy Rain - genialna gra, zachwyciła mnie od początkowych trailerów, zawsze w takie coś chciałem zagrać, bawiłem się świetnie, przeżyłem przygodę razem z bohaterami, mimo kilku luk w fabule nie przeszkadzało mi to zachwycić się nad grą.
Gears of War - gra, która jako druga wprowadziła i rozszerzyła przede wszystkim cover system(pierwszą grą był kil.switch), do tego otwierała drogę do nowego uniwersum ze świetnymi bohaterami.
GTA 4 - za pierwsze GTA z "ciężką" fabułą, takie poważne, za charyzmatycznych bohaterów, świetny silnik graficzny i fizyczny.
Demon's Souls - pewnie się dziwicie czemu, ale już mówię. Za to, ze to pierwsza od dawna hardkorowa gra RPG. From Software zaryzykowało wprowadzić grę nie dla wszystkich na rynek i wyszło to bardzo dobrze, co prawda brak w niej fabuły, ale mniejsza o to.
BioShock - świetny tajemniczy świat Rapture, świetna fabuła, BigDaddy i na tamte czasy naprawdę genialna grafika.
Skyrim - tutaj nie trzeba tłumaczyć, ogromny świat, masa questów, masa stuffu do zbierania, masa miejscówek, SMOKI i cała reszta. GOTY 2011!
BC2 - przede wszystkim za genialne multi, genialny silnik Frostbite i za całkiem IMO fajną kampanię.
Deus Ex: Human Revolution - pierwszy Deus w jakiego grałem i gra przegenialna, świetny główny bohater, konflikt dwóch światów, świetne misje, miejscówki, kilka dróg rozwiązania questa, co mnie ostatecznie przekonało do tej gry.
AC 2 - przede wszystkim Ubisoft poszedł po rozum do głowy i stworzyło przepiękną grę z IMO bardzo charyzmatycznym bohaterem, akcent Ezio z jakim wymawia wszystkie teksty jet dla mnie świetną rzeczą, piękne miasta, gra jest długa i wciągająca.
Fallout 3 - no jak dla mnie Bethesda stanęła na wysokości zadania serwując, przynajmniej mi, genialnego aRPG z fajnymi questami, ogromnym światem, chce się go zwiedzać, bo nigdy nie wiadomo co się znajdzie, niestety New Vegas nie ma IMO takiej magii jak 3.
ME 2 - o ile jedynka mnie nie zachwyciła, to dwójka mną pozamiatała, wszystko w tej grze jest za***iste.
Uncharted 2 - wiadomo, Naughty Dog zrobiło miliard razy lepszą grę niż U1, widowiskowa z dub pl(Boberek
RDR - Rockstar po raz kolejny pokazało na co ich stać, genialny glówny bohater, klimat Dzikiego Zachodu, ogromny świat, możliwość polowania, świetne misje, zachód słońca jest po prostu przepiękny.
To są moje gry na 10/10, zaznaczam MOJE, nikt nie musi sie z tym zgadzać i tyle. Jak coś mi się przypomni(a raczej chyba nie) to dopiszę.
Napisany 04 grudzień 2011 - 20:38
Napisany 04 grudzień 2011 - 21:10
Napisany 04 grudzień 2011 - 21:57
Napisany 04 grudzień 2011 - 22:02
Napisany 05 grudzień 2011 - 09:42
#132 Gość_Kazuo_*
Napisany 05 grudzień 2011 - 16:24
A ja jeszcze na tej generacji nie grałem w nic czemu mógłbym z czystym sumieniem wystawić "10/10". Najbliżej byłyby chyba Uncharted 2, Fallout 3, New Vegas oraz Bioshock właśnie. Najmocniejszymi przyszłymi kandydatami są Dark Souls, Skyrim i Xenoblade, które niedługo rozpieprzę na czynniki pierwsze.
Napisany 05 grudzień 2011 - 16:53
Super Mario Galaxy 1 i 2
Red Dead Redemption
GTA 4
Cała reszta to bardzo mocne 9 lub 9,5 ale 10 bym nie dał
Napisany 05 grudzień 2011 - 20:33
Napisany 05 grudzień 2011 - 22:07
Spuczan_, o 05 grudzień 2011 - 20:33, powiedział:
Dlaczego? Rockstar North stworzyło najlepszy, najbardziej dopakowany detalami, najmniej zabuggowany i najbardziej jajcarski wirtualny świat jaki KIEDYKOLWIEK powstał na konsolach i komputerach PC. Nie wspominając o rewolucyjnej fizyce EUPHORIA, przez którą niepojęte jest że w dzisiejszych czasach nikt oprócz Rockstar nie korzysta z tej technologii. Choćby dlatego GTA IV i dodatki zasługują na 10/10.
#136 Gość_Kazuo_*
Napisany 05 grudzień 2011 - 22:09
Napisany 05 grudzień 2011 - 22:33
Napisany 05 grudzień 2011 - 22:41
Napisany 05 grudzień 2011 - 22:44
Fallout 3 - Do Bethestdy można mieć różne zarzuty, ale ta gra jest po prostu genialna i nie słucham bzdur
Killzone 2 - dla mnie w pełni zasłużone, świetny single, świetny multi, genialny design wrogów, doskonała fabuła.
Bioshock - Ta gra jest po prostu kultowa ze względu na klimat, świetnie poprowadzona fabuła, masa nowych pomysł, świetny gameplay, no ale jeszcze raz wymienię ten klimat, ta chora, wypaczona wizja utopii, po prostu mistrzostwo.
GTA: Vice City - w tej grze genialne było wszystko, muzyka, fabuła, cała ta otoczka gangsterskiego życia , nawiązania do masy ikon gatunku, no i oczywiście nieśmiertelne lata 80 amerykańskiego snu. Nawet grafika do dziś jest znośna, zestarzała się godnie.
Half-Life - w zasadzie więcej nie trzeba mówić, ikona fpsów i wzór do naśladowania na lata.
Metal Gear Solid - Kolejna kultowa pozycja, muzyka, postacie, fabuła, ciągłe zwroty akcji. Grę skończyłem we wszystkich trybach, na każdym poziomie trudności setki razy, gdyby nie grafika która mocno już się zestarzała, ta gra byłaby nieśmiertelna.
Ape Escape - cytując fragment bloga: "Wyróżnia się ciekawie i pomysłowo zaprojektowanymi poziomami, plejadą barwnych postaci, wprost fantastycznym sterowaniem wykorzystującym możliwości DualShocka, świetną grafiką, płynną animacją, niebanalnymi pomysłami i dobrze dobraną muzyką. Przyjemne dodatki w postaci przesympatycznych minigier, wciągająca, zabawna historia i sprawna reżyseria czynią z Ape Escape grę doskonałą".
Jeszcze pewnie coś dopiszę, muszę pomyśleć.
Natomiast nie uważam, żeby GTA 4 zasługiwało na 10, to gra bardzo dobra, ale moim zdaniem nie rewelacyjna, o wiele więcej mile spędzonych chwil wspominam z każdą inną częścią.
Po czwórce poza fajnym miastem i ładną grafiką, nie zostały mi w pamięci jakieś szczególne momenty które odcisnęły się w mej pamięci jako kultowe, czy nawet świetne.
#140 Gość_Kazuo_*
Napisany 05 grudzień 2011 - 23:27
TEXZ, o 05 grudzień 2011 - 22:41, powiedział:
Napisany 05 grudzień 2011 - 23:36
Napisany 06 grudzień 2011 - 15:08
TEXZ, o 05 grudzień 2011 - 22:07, powiedział:
Dlaczego? Rockstar North stworzyło najlepszy, najbardziej dopakowany detalami, najmniej zabuggowany i najbardziej jajcarski wirtualny świat jaki KIEDYKOLWIEK powstał na konsolach i komputerach PC. Nie wspominając o rewolucyjnej fizyce EUPHORIA, przez którą niepojęte jest że w dzisiejszych czasach nikt oprócz Rockstar nie korzysta z tej technologii. Choćby dlatego GTA IV i dodatki zasługują na 10/10.
Bo uważam, że to GTA nie jest aż tak dobre jak SA lub GTA3. Nie ma w niej tyle zmian i nowatorskich rozwiązań. Dlatego.
Mantis tylko jedno Ci powiem. A czy nie uważasz, że F3 i wszystkie gry firmy na B to ctrl+c i ctrl+v pomalowane na inne kolory? Tylko o to chciałem zapytać.
#143 Gość_Kazuo_*
Napisany 05 luty 2012 - 13:55
Na pewno będzie nią Batman: AA, przede wszystkim za świetny system walki, ładny, szczegółowy i rozbudowany świat (chociaż dość liniowy), fabułę oraz tzw. znajdźki. Nie opisaną radość sprawiło mi zebranie wszystkich zapytajników Riddlera i rozwiązanie wszystkich jego zagadek, w Arkham City jeszcze nie grałem, ale mam nadzieję, że przynajmniej utrzymała poziom poprzedniczki
Napisany 05 luty 2012 - 14:57
Napisany 05 luty 2012 - 15:10
twilitekid, o 05 luty 2012 - 14:57, powiedział:
Wiem, wiem, muszę nadrobić zaległości